論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Agree, 我咁嬲就係因為我要"公平"囉! 死正苦又唔見你要班綜援9月申請先有双糧? 電費9月申請先有so? 其他全部都9月申請先有呀! 頂!

原文章由 jpkp313 於 08-7-17 02:53 發表
11:30看新聞講九月新簽合約才豁免,但又訪問咗一家"用緊"外傭嘅家庭對可save$400/month嘅睇法,咁即係點???
如我無豁免我一定唔會交,話之佢告我拉我!
但我諗應該一視同仁嘅,否則佢就大獲la.香港有好多講原則嘅人會覺得 ...

禁止訪問

大宅

我個工人黎左兩個月,打算一個約就唔再請工人,咁我未`洩'晒
原文章由 chihinmom 於 08-7-17 09:22 發表
Agree, 我咁嬲就係因為我要"公平"囉! 死正苦又唔見你要班綜援9月申請先有双糧? 電費9月申請先有so? 其他全部都9月申請先有呀! 頂!

男爵府

原文章由 sayuri 於 08-7-17 08:42 發表

唔係化?????
即而家請左個d繼續要比?? 痴q線

咁點叫派糖?? 全hk有25萬外僱喎

我唔覺得再培訓到乜人材出黎, 廢柴再培訓完出黎都係廢柴, side哂我地d$$$:;pppp: :;pppp: ...

真係痴架wor, 請緊用緊繼續要交, 唔係要迫我抄左個無能工人再請個新吓????

別墅

我同你想法一樣, 培訓本地工人跟本係政府責任, 應該退番所有己交稅款比我地, 停收2年? 應該係要永久取消, 我係唔會多謝lee個政府

原文章由 Froggy_joe 於 08-7-16 20:04 發表
根本一路都唔應該收呢個外傭稅

家下只叫撥亂反正,仲係暫緩兩年咋

我唔會多謝政府law

禁止訪問

別墅

原文章由 cicilps 於 08-7-17 09:32 發表
我同你想法一樣, 培訓本地工人跟本係政府責任, 應該退番所有己交稅款比我地, 停收2年? 應該係要永久取消, 我係唔會多謝lee個政府

agree!

抗議!就算已簽約的應立刻括免!不應到九月!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 poohpooh123 於 08-7-17 08:13 發表
啱啱睇到蘋果報紙如下, 我一定唔會俾, 根本政府o向度捉字室, 所以唔好甘快開心住

10 項 紓 緩 民 困 措 施 簡 介措 施 1 : 豁 免 僱 員 再 培 訓 徵 款 兩 年 ( 涉 款 : 22 億 )
實 ...

係呀! 睇清先知原來要9月新簽or 續約先有呀!
真係連粒糖都無埋!!

住公屋成日都有得免租, 低/ 無收入人士又有bonus, 不如減稅比我哋仲實際啦!!

禁止訪問

大宅

畀面勳章

咁我地即係會有?如果無, 我真係打算抄鬼左個工人再請番佢都有so呀!我五月份先交完第二期咋,早知係咁我唔鬼交啦!激鬼死!

原文章由 貓姐 於 08-7-17 09:27 發表
放心喇, 頭先聽903, 佢圩新聞講左, 8月31日前簽既合約都有得豁免, 話遲d入境處會公佈詳情呀

大宅

原文章由 queeniewwy 於 08-7-17 10:35 發表
咁我地即係會有?如果無, 我真係打算抄鬼左個工人再請番佢都有so呀!我五月份先交完第二期咋,早知係咁我唔鬼交啦!激鬼死!

各位, 我的理解係, 由2008年9月1日至2010年8月31日內所簽的合約可免2年外傭稅, 比如在今年7月簽的(好似我咁), 就一直要比2年稅至2010年6月。跟住我再renew /再請時, 由2010年7月至2012年6月就可免稅。其實每個僱主都可享有免稅, 不過係先後問題。但政府都真係黐線, 佢目的係抗通漲, 我2年後先享用到都唔make sense

洋房

扯~~政府邊有咁益人y.
果頭加完工人人工, 果頭又話免稅, 咪即係將d稅錢直接比工人洗者, 有咩分別y, 咪又係我地攞出黎.

男爵府

我咪又係剛剛請, 佢都傻, 如果兩年後唔請咪無著數.

原文章由 npMaMa 於 08-7-17 10:38 發表

各位, 我的理解係, 由2008年9月1日至2010年8月31日內所簽的合約可免2年外傭稅, 比如在今年7月簽的(好似我咁), 就一直要比2年稅至2010年6月。跟住我再renew /再請時, 由2010年7月至2012年6月就可免稅。其實每個僱主 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 叮叮噹噹 於 08-7-17 00:58 發表
唔係呀ma....新簽約個d先有得免,我岩岩6月先續左約咋....

我又係6月先簽左個新工人呀,上星期先出左visa,我仲未去攞添,咁而家都要交左一期先,但條就好唔順囉!
政府咁攪法,未來實好多工人比人炒,到時仲頭痕過而家,如果我而家個工人唔係8月就走,又無人同我睇小朋友,我真係想取消個visa,等到9月先再搵工人
再唔係工人到左,到9月月同agent講,個工人做野好唔掂,要佢換,agent兩年包換嘛,最多都係比幾百agent,仲有so la!
真係唔明點解唔即時生效,咁咪大家happy囉!

大宅

唔公平!

好想去平機會告"正苦" 對我們請外傭的僱主"其視"

1. 人地傭主無最低工資限制, 但家傭僱主就有.
2. 人地傭主請工人可以報稅, 家傭僱主唔得.
3. 人地傭主請工人可以有試用期, 家傭僱主無.
4. 人地傭主炒工人補一個月就得, 家傭僱主無論炒工人還是工人
自己辭職都要比机票和內陸旅費及額外$100食物費.

???? 暫時還未想到

......還有什麼?! ........ 請你們繼續續下去.......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 amysnlee 於 08-7-17 10:54 發表

我又係6月先簽左個新工人呀,上星期先出左visa,我仲未去攞添,咁而家都要交左一期先,但條就好唔順囉!
政府咁攪法,未來實好多工人比人炒,到時仲頭痕過而家,如果我而家個工人唔係8月就走,又無人同我睇 ...

唉! 剛聽埋新聞, 由入境處講出口喇! 真係100% 9月後先食盡!

我哋 "政苦" 真揾笨!! 尋日大大聲講出來幾咁好聽!!

等我尋日聽到仲鬼咁開心!! 稔住慳左d, 今個月比少少bonus 姐姐添! 而家真係稔過先!!!

珍珠宮

唔公平!

好想去平機會告"正苦" 對我們請外傭的僱主"其視"

1. 人地傭主無最低工資限制, 但家傭僱主就有.
2. 人地傭主請工人可以報稅, 家傭僱主唔得.
3. 人地傭主請工人可以有試用期, 家傭僱主無.
4. 人地傭主炒工人補一個月就得, 家傭僱主無論炒工人還是工人
自己辭職都要比机票和內陸旅費及額外$100食物費.

5. 人地僱主炒工人補晒錢就ok, 去到勞工處都無得拗, 家傭僱主比工人乜都屈一餐, 一句說話就 r r腳唔洗理; 僱主就要四圍証明自己清白, 唔夠佢多時間晌度玩, 就自己當跌左錢! (完全無証據由控方提出呢樣法律道理!)

大宅

從新申請工人?! 無著數!

你現在用$3480請咋喎, 但請個新的你要用新價$3580喎,
無著數呀!

原文章由 amysnlee 於 08-7-17 10:54 發表

政府咁攪法,未來實好多工人比人炒,到時仲頭痕過而家,如果我而家個工人唔係8月就走,又無人同我睇 ...

複式洋房

咁我7月簽約, 9月工人黎, 咁即係都要交4期錢啦wo?

珍珠宮

原文章由 LING0601 於 08-7-17 11:39 發表
咁我7月簽約, 9月工人黎, 咁即係都要交4期錢啦wo?

YES YES!

兩年後7月, 即2010年7月到9月期間, 你就有得免o勒!

首頁

尾頁

跳至