論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我看到自由講場的網友朱扒王有以下問題,有沒有人有興趣過去回應她呢?在這裡回應,她不一定看到的呀!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1629164&extra=page%3D2&page=2

內容如下:
---------------------------------------------------------------------------
我覺得$1000津貼都唔係問題,,最大問題係點解要免$400僱傭費呢!!講真請工人ge都係d中產ge$400對佢地黎講唔算得係乜,,都唔明點解??
------------------------------------------------------

[ 本文章最後由 hkaa 於 08-7-19 23:19 編輯 ]

男爵府

請工人係要個工人幫忙take care小朋友,我自己要努力工作,賺取工人既工資,小朋友既生活費,同一家既開支,我唔想做大食懶。

HK$400對D攞緊阿公錢既大食懶當然唔算得係D MUD,但對我我地呢又唔係搵得多,但又無資格攞社會福利既辛勤香港人,HK$400係可以買多兩罐奶粉啦

原文章由 hkaa 於 08-7-17 16:19 發表
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1629164&extra=page%3D2&page=2

我覺得$1000津貼都唔係問題,,最大問題係點解要免$400僱傭費呢!!講真請工人ge都係d中產ge人$400對佢地黎講唔算得係乜,,都唔明點 ...

大宅

原文章由 shirleytong28 於 08-7-17 16:30 發表
請工人係要個工人幫忙take care小朋友,我自己要努力工作,賺取工人既工資,小朋友既生活費,同一家既開支,我唔想做大食懶。

HK$400對D攞緊阿公錢既大食懶當然唔算得係D MUD,但對我我地呢又唔係搵得多,但又無資格攞社會福利既 ...

重有, 好似呢 $400 係要來 train 本地既 maid, 關我鬼事呀. 再加上本地既, mud 佢都話唔做, 又收得貴... 我根本請唔起...

同埋我個袋有 $$, 唔等如我要無私奉獻...! 我有既, 都係我自己好辛苦咁賺返來, 有我都留番比個仔啦... 講真, 我真係唔知自己享過 d mud 嘢福利, tax 就年年交足, 有早無遲... 我對呢個正苦好 失望...

珍珠宮

totally agree

唔好已為中產有錢 , 下下乜都自己畀, 又無資格攞社會福利

請工人係要個工人幫忙take care小朋友 我半份人工畀左個工人, 為咩 ji ?? 為左可以搵多少少幫補下家計 , 等D小朋友 可以有好 D 生活

$400對我來說已是好多錢 , 夠買一個星期 "送" 有找

[ 本文章最後由 hiragana 於 08-7-17 16:55 編輯 ]

男爵府

請得工人既未必係中產 如果無人可以幫手湊bb 迫於無耐都要請工人架啦.

原文章由 hkaa 於 08-7-17 16:19 發表

我覺得$1000津貼都唔係問題,,最大問題係點解要免$400僱傭費呢!!講真請工人ge都係d中產ge人$400對佢地黎講唔算得係乜,,都唔明點 ...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 MYLIM 於 08-7-17 16:54 發表
請得工人既未必係中產 如果無人可以幫手湊bb 迫於無耐都要請工人架啦.

無錯, 條數係好易計架... 一個工人連佢要食要洗我比都係幾千蚊, 但係我地出去做嘢, 除左搵多 d 之外, 重係比家人一個保障...比個小朋友將來好 d 既生活...

都係個句, 大人可以唔食, 細路唔得 lor.

同埋我好同意, 請工人既唔一定係中產, 好多家庭都唔想請工人架, 有邊個 mami 唔想自己可以睇住個 bb 大, 照顧佢既起居飲食? 我地都係迫於無奈既...

曾生之前叫我地生多 d, 咁又有 d mud 嘢做過, offer 過我地呢班 working parents, 幫過我地去解決生左之後既問題, 好似係開支, etc? 今日話加呢樣, 聽日又話要加另外一樣... 我唔係印銀紙架, 我只係一個普通既市民. 可唔可以體諒下?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

當初400.00係話train up D本地失業人士,等佢地可以做家務助理,唔駛比d外庸做晒,可以比本地人士再次融入社會,本人都嘗試過搵本地助理先,足足搵左3個月,都搵唔倒,最後先請個印印幫手,d人會問點解搵唔倒???

通常家務助理,有很多都是住九龍區和新界區,一知係香港區返工,如果少過5個鐘一日,又話唔化算,起碼最少要6-8個鐘,先會考慮做.....好啦,肯比佢6-8個鐘,仲要最遲7點收工,仲要加車費30-40元一日....

$50.00 x 8hour = $400.00 + $30.00(車費),一個月當20日計,要 $8,600.00 一個月,仲要7點走, 請問點請???

既然收 400.00 係培訓,現在有 40億,培訓埋"憎先生"都仲有找啦???

唔收和退款有咩問題???

大宅

原文章由 wlai888 於 08-7-17 17:19 發表
當初400.00係話train up D本地失業人士,等佢地可以做家務助理,唔駛比d外庸做晒,可以比本地人士再次融入社會,本人都嘗試過搵本地助理先,足足搵左3個月,都搵唔倒,最後先請個印印幫手,d人會問點解搵唔倒???

通常家務助 ...

8,600 已經係平啦, 好多唔肯做 tim 呀, 佢地話時間長 wor.

大佬呀, 你估我公司0係我隔離屋呀? 我都要搭車架, 返工放工都要時間啦. 你一句話唔做, 即時 kiu 起, 我受過所以我一定唔會再搵本地既工人...

佢地唔係 complain 呢樣, 就 complain 0個樣... 請佢既時候就 mud 都得, 做落就 mud 都唔得, 呢樣唔做, 個樣又話唔做, 人工比外傭多一倍有多...

我比左 $$出來 train 佢地, 佢地有無比過心出來幫我地做嘢...

對唔住, 可能係有好既本地工人, 不過唔好意思, 我遇唔倒...!

大宅

回覆 #1 cowkingb 的文章

我諗要學下新聞,張d小朋友夾係大門和鐵閘中間,跟住去返工先得...

大宅

原文章由 wlai888 於 08-7-17 17:41 發表
我諗要學下新聞,張d小朋友夾係大門和鐵閘中間,跟住去返工先得...

ummm, 犯法既嘢我唔做'哥播'...! 不過就好想見倒曾生同班高智能既官員夾係大門同鐵閘中間同既好笑樣...!

大宅

原文章由 cowkingb 於 08-7-17 17:45 發表

ummm, 犯法既嘢我唔做'哥播'...! 不過就好想見倒曾生同班高智能既官員夾係大門同鐵閘中間同既好笑樣...!

我都好想睇,一定好攪笑.

伯爵府

我夠唔想攞咁多$出嚟請工人la, but no choice, 2個小朋友冇人湊, 自己有手有腳, 唔想拎綜授, 得個10-20k 人工, 個個月都係啱啱好jar.

大宅

原文章由 ccbeauty 於 08-7-17 18:15 發表
我夠唔想攞咁多$出嚟請工人la, but no choice, 2個小朋友冇人湊, 自己有手有腳, 唔想拎綜授, 得個10-20k 人工, 個個月都係啱啱好jar.

yes.....agree.....如果要供埋樓,加埋小朋友學課外活動,跟本要儲錢都很難,100.00都有用,何況400.00???

一陣個大帝玩野,你估唔駛用成萬銀送佢走???

侯爵府

原文章由 familyfamily 於 08-7-17 16:56 發表

朱扒王

一齊ar,絛友short架~!!!

:evil: :evil: :evil:

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

佢講得出可能係無請工人既 咪係度講風涼話LAW:;pppp:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至