嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女四歲,醫生話扁桃腺大,所以影響吸呼及發燒,好擔心,唔知割唔割好,有D人又話大大下會扁桃腺細番,因為要全身麻醉打開口割,十分十分擔心,有沒有人有此經驗呀,唔該

禁止發言

回覆 #1 pauleung 的文章

大宅

我老公31歲了都唸住割之劑聽到位醫院裡面職員講自己割完之後低抗力係會好低易病叫我老公千棋唔好割..唔係你會後悔一生
政府醫生同老公講扁桃線係小朋友先有用...而家你都成31歲啦冇用架啦 可以割...
本人覺得西醫係止標不止本..所以乜都叫人割~真係去到唔割唔得果刻先止考慮啦~你地小朋友得4歲 對佢地黎講扁桃線好重要架..真係要三思...會唔會睇下中醫有改善呢.......小小意見!!

[ 本文章最後由 全人奶B 於 08-7-18 13:14 編輯 ]

大宅

我十幾歲的時候割咗扁桃線, so far 我唔覺自己比人地易病喎...

不過做完手術o個排好多嘢都唔食得, 只可以食雪糕同飲凍的奶(牛奶或豆奶)

大宅

我係睇耳鼻喉科

大宅

我係睇耳鼻喉專科

伯爵府

我就係6年級個陣割既, 十幾年都好易病喎,
未割之前d鼻"寒"超勁, 勁到可以嘈醒人, 但一割完就冇...除非好疲啦, 如果唔你都冇乜...
大病完冇喇....普通傷風感冒實有, 又唔會講到真係比其他人易囉...其實愈細做就愈好, 因為6年級個陣我11歲, 個陣淨係知入e院做手術, 至於做完之後有咩感覺, 好快會唔記得...

珍珠宮

2021勳章

我 4-5 歲時割
阿媽話醫生話唔割唔得 (當時果個年代), 因為成日發燒成日發炎

割左之後, 上左小學都好小病, 病假一年都無一兩次.

不過我到依家都仲記得入手術室既情況.

瑪瑙宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我細個都好易喉嚨發炎,原因都係扁桃腺太大....
醫生有寫紙叫媽咪帶我去醫生做切割手術,但佢亦有話可以唔割,大大下就會冇事...daddy同佢boss傾完後決定唔割,我果陣仲細,唔知個boss講左咩,不過佢個boss係好叻,識好多野既....

而家大左,真係okay....

大宅

我細個時(約3、4歲)常常因扁桃腺發炎和脹大而引起發燒,是醫院常客。後來醫院裏有個老醫生建議我媽媽每天早晚要我用淡鹽水漱口(盡量是咯咯声,漱到喉嚨的那種,讓鹽水在喉嚨停留耐啲)。然後慢慢飲幾啖。約漱半杯飲半杯。要持之以恆。我日日如是維持了6、7年,當了它是漱口水。三十幾年來好似只試過一次扁桃腺發炎(後來懶了,只當喉嚨痛時才飲鹽水)。
我媽媽說那醫生簡直是我們的大恩人。我個囡現在兩歲幾,遲啲我都會教佢。
其實人體內的所有腺都有其作用,盡量不要割。

首頁

尾頁

跳至