婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:我好唔開心,亦唔知點做?

同我情況幾似,個大女係唔跟我,反而好跟同住嘅姑奶(業主),有時我都會好唔開心,因為咁呷醋妒忌等,不過我知道有好多時除咗講關係外,仲要講緣份,佢同個女的確好有緣,我亦好感恩佢肯照顧寵愛我個女,起碼我唔識教女個女想有support時佢會幫到個女成長(我弱項係0 EQ)。
唯有向好個方面諗多啲,但係一定要有個底線set俾自己,唔好俾任何人包括c6越界,例如要同小朋友明確指出邊個係媽媽,教小朋友如何拒絕你99個啲無理要求如叫姑姐做媽媽等。

男爵府

引用:回覆 popomeow 的帖子就就好煩我99點講嘢,

原帖由 vinnieluo 於 15-10-10 發表
回覆 popomeow 的帖子

就就好煩我99點講嘢,成日好似姑姐先係媽咪,佢跟姑姐,我99就是從心笑我,我就是過 ...
係會心理不平衡,但係口響人哋度佢鍾意講乜都得,你最多只能夠唔俾佢哋接觸咁多啫,你無視佢哋,講你又唔會忽然就唔再係個女阿媽嘅,反而你越在意你99越得戚越上腦,佢唔鍾意你你越唔好俾佢知你嬲同唔開心。

男爵府

回覆:我好唔開心,亦唔知點做?

我忽然諗起一個響大陸網傳黎傳去嘅都巿傳說,係有關過繼。
如果你姑仔係唔嫁,咁樣其實講得通,可能某日你c6同99傾過呢啲事。或者覺得你身份問題,你99覺得你遲早有日會好似其他新移民咁一攞身份證就連個女都唔要同c6離婚,我諗如果係前者,你就要強硬啲肯定自己身份,但如果係後者則唔駛做啲乜。

男爵府

引用:回覆 popomeow 的帖子癡線的嗎?如果我係後

原帖由 vinnieluo 於 15-10-12 發表
回覆 popomeow 的帖子

癡線的嗎?如果我係後者就唔使上來求解啦,有咁諗法的人都係有病咖! ...
你唔係,不過有啲嫁落黎嘅女人真係咁諗呢,又有部份99真係唔鍾意個新抱,要仔唔要媽,搶b湊玩離間,所以叫你睇實啲,但唔好衝動,最緊要有底線,一有唔妥就要表明立場。
而過繼呢啲,以前個代好興,依家當然少好多,但唔係冇,不過你姑仔咁後生就應該唔會咯。

首頁

尾頁

跳至