跳至

首頁

尾頁

大宅

奕騫之前肯去toilet 大便,
小便都開始train緊,一時時啦開始有d 成績.
點知上個月尾大病咗一場, 燒咗6日最高(39.7 or 40.7度),
之後咳咗二星期多d, 呢幾日先冇咳.
係帶病期間佢已經唔肯去toilet 啦,
我都由得佢, 因為見佢病得咁辛苦
但到依家佢都唔肯再入toilet,
每次見佢跡像就問佢係唔係大便呀,
我同你去toilet 呀, 佢就好驚咁話,
唔係呀我放屁, 仲走咗好遠,
結果d便便就係d片度
婆婆話可能坐係度好辛苦,
反而企係度容易出力

大宅

我個囡都好鍾意企係到便便,都唔知掂解?就快返學都唔知掂算?

別墅

Same here. She just doesn't like to sit down when poo poo. She always asks for a diaper when needs to poo. Such a headache!!
原文章由 chole媽媽 於 08-7-22 11:46 發表
我個囡都好鍾意企係到便便,都唔知掂解?就快返學都唔知掂算?

民房

你好.. 我上星期先開始加入呢個網站.

你地要加油比D 耐性. 雖然,我都唔係好有耐性, 但係只要你地比D信心自己同你地嘅小朋友,就可以解決困難.

我個仔之前都好似你地D小朋友一樣. 已經便便左向條片到,都唔肯認又唔肯坐廁所. 之後,我就買左一個有柄嘅馬桶比佢, 話比佢聽呢個係電單車黎O家,叫佢坐上去揸電單車(我要扮電單車聲)。之後, 佢就貪新鮮,一有大小便都自己走去個馬桶.

你地都可以試下呢個辦法, 當然 唔係一日半日就可以OK 啦. 起碼都要氹佢一兩日,仲要比約一星期時間佢地. (我而家都唸緊方法去戒夜片)

複式洋房

好開心, 青青終於戒片成功喇!
今次嘅成功, 老師嘅幫忙都好大. 係老師主動打電話俾我, 叫我同佢返學唔好包片, 免得佢有依賴, 以及回家後都要繼續唔好包.
首日佢都唔願意架, 坐potty又冇野出, 係要人強迫佢坐到喊哂, 先有vv. 成日都係vv咗兩次咋.
點知刑翌日, 出奇地佢已經好主動叫我地要vv.
所以真係好開心, 我等咗呢個日子好耐了. 上星期日開始仲可以在potty度boo boo添

大宅

嘩,青青真叻啦, 2日就主動要去vv.
呢2星期都開始同奕騫試戒片.
婆婆話日頭既時候佢肯去vv呀,
但是唔知點解我地放工番到婆婆屋企
佢就有1 or 2次 d vv 係片片度,
唔通真係要唔包片先得

原文章由 karenlambo 於 08-10-23 21:16 發表
好開心, 青青終於戒片成功喇!
今次嘅成功, 老師嘅幫忙都好大. 係老師主動打電話俾我, 叫我同佢返學唔好包片, 免得佢有依賴, 以及回家後都要繼續唔好包.
首日佢都唔願意架, 坐potty又冇野出, 係要人強迫佢坐到喊哂, ...

別墅

原文章由 johnny_falcon 於 08-7-21 14:16 發表
奕騫之前肯去toilet 大便,
小便都開始train緊,一時時啦開始有d 成績.
點知上個月尾大病咗一場, 燒咗6日最高(39.7 or 40.7度),
之後咳咗二星期多d, 呢幾日先冇咳.
係帶病期間佢已經唔肯去toilet 啦,
我都由 ...

學大小便不可太迫得太急.順其自然吧!! 我個仔也前後大約兩個月才可完全介片. 但另一問題是他要坐係到vv. 同要不穿任何褲子才去厠所. 所以出街也不可太長時間 否則他便忍住.氣死我了.

首頁

尾頁

跳至