婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

原來一直以來是我被蒙在鼓裡:
整件事是有人有了外遇,花了很多錢做很多不見得光的事情,他一直都在兩邊擺佈,一次又一次用動人說話令我從不懷疑。現在他仍然以冇錢為由,稍為多負經濟責任,似乎未有繼續再慫恿其家人推翻我對家庭的貢獻。

事情總算水落石出,感謝各位的關心!

---------------------------------------------------------
原來老爺同我老公講:

若佢兩老冇$到手
就賣鬼o左我地住梗o個個單位喎~~~
「話之我地一家三口瞓街」o掛...

注意:此乃家用、日常必要開支以外的索款,亦非購置房屋的還債。因此我們一家三口每月實際(經濟收入)只有不多於港幣五千元﹏難怪同一時期佢問我:「呢度好唔好住呀?」咁啦…

佢地以孝順、應份等理由一直陰乾我地..
除o左「反面」之外,有冇方法擺脫..??

禁止訪問

男爵府

我62以前係商人, 精心佈局咖~

孝順不是用錢, 我老公都知啦~

不過有痛腳嘛...

結婚冇耐,62叫佢租不如買。於是用佢地已撤走o既單位(私人樓,冇我老公名)同我地原本要入住、有一半用我老公名義買o既一個二手居交換~~~代價就係以往「幫手俾」之外每月多進貢一筆,即上文所講「家用、日常必要開支以外的索款」。

若佢兩老冇$到手會就賣鬼o左我地住梗o個個單位喎~~~我最近至知原來我直覺冇偏差,果然係圈套。

要知道,bb成長過程係錯過o左就冇;相反,$$係賺唔完。佢地對「$$」呢類野觸覺好高(恕我婉言),一直都想我撇低bb俾佢地揍~咁至少佢地能夠有個藉口話我點唔好o勒。

以前我坐月,精力未復原,話我「唔做野」。我做part-time,又話我「唔做野」。做得點好都搵位話你~~~因此早前我全職接手!

果然佢地真係用迫我老公呢招,不過比想像中快...

複式洋房

可唔可以住番個間 "原本要入住、有一半用我老公名義買o既一個二手居"?

================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

男爵府

如果可行,就唔會有「原本」。

原文章由 BigBigB 於 22 7 2008 20:55 發表
可唔可以住番個間 "原本要入住、有一半用我老公名義買o既一個二手居"?

99一直都係少奶奶,62對佢同個仔都堅守住類似「唔好俾人認為佢老婆同個仔冇溫飽」咁o既原則。即使我大肚,都要我睡床邊、話個仔會跌出去,同埋幫手打掃新居(側邊仲係裝修梗...)。。。

居住方面,6299一向都抗拒「低級」,不過經佢地長年累月o既薰染下,我老公更甚。故此一搬就係搬入佢地原址,而佢地入住「低級」o既居屋。

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-7-22 22:10 編輯 ]

珊瑚宮

環保接龍勳章

?? 係咪即係你地收入只有不多過5千, 而一直都住在由6299名下的樓呢??? 不好意思... 我看到是這個意思.

如果因為兩老無錢, 你地又不高收入, 應該家用不會給多? 所以兩老要賣老保証養老??

但係你老公原本的二手居屋是他們住嗎?? 是的就一齊住囉. 我現在都住係奶奶名下的樓, 我都預左有一日佢會為錢賣樓, 我一點都唔介意, 唔通佢有錢唔賺俾我住咩? 所以要搬可以說是可以隨時動身, 不過我同老公都住左3年了. 我成日都同佢講好價就要放~

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-7-23 00:09 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

Can you tell more? How much you pay for 老爺 家用、日常必要開支? and extra? How much you pay for the flat (you are living)? How much you pay for your 老爺's flat (一半用我老公名義買o既一個二手flat)? We don't know those details, it is difficult to give you advise.

原文章由 muiskyie 於 08-7-22 19:37 發表
尋求對策﹏丈夫快變人乾了!!

他年底要失業...

原來老爺同我老公講:

若佢兩老冇$到手
就賣鬼o左我地住梗o個個單位喎~~~
「話之我地一家三口瞓街」o掛...

注意:

此乃家用、日常必要開支以外的索款,

亦非購置房屋的還 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都唔明 "每月實際(經濟收入只有不多於港幣五千元﹏", 係總收入定係已經扣除供樓, 家用等開支嘅餘款?
恕我直言, 如果總收入得$5000, 我都覺得你應該要搵工做幫補家計. 層樓係你62嘅, 你地唔俾錢佢, 佢要賣黎套現都唔過份, 你地可以搬返去你老公間居屋一齊住囉. 不過, 如果收入得$5000, 點可能儲到錢買居屋, 會唔會又係你6299俾首期同供款, 所以佢地唔俾你地住? 你地都自成一家, 唔想再俾錢住兩老, 咪搬出去自己租屋住囉. 又想住私樓又唔返工, 仲唔想俾錢, 呢個世界會唔會咁理想呀?

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我諗樓主嘅意思係.佢一家人嘅收入扣除哂所有日常大小開支之後,只係淨番5000蚊係鬆動嘅....
不過,始終我覺得,如果佢地真係咁計較,連你地瞓街佢都唔理嘅,咁到不如自己出黎租樓住啦,索性有自己份果間又住,無自己份果間都唔住喇!咁就唔洗咁屈就啦!!馬死落地街囉~

男爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1397313&extra=&page=3

我先生d$即佢地o既$...

-老公每月約$20000...
-最少$13000被抽到6299的高床暖枕之上...

-$7500=兩老新住所月供(銀行還款)、管理費、差餉、水、電、煤及日用品等。
-$4000=6299伙食
-$1000=「(你結婚、買樓、生仔$$$ 我咁幫你,)你要孝順一定要俾!!
 留意:這筆款項並不會計算作還給62的金錢!

-我冇人工俾我屋企人…原因如下:
-其餘都「貢獻」呢頭家衣、食、交通、水、電、煤等等了!

我先生d$即佢地o既$,佢地o既$即係佢地o既$!!

我本來都有考慮俾佢地照顧bb,出去工作。不過佢地心地太...
因此現在我堅持自己湊番, 話之佢地繼續中傷我,話我「霸住個仔咁奸乘機偷懶唔做野」啦!成日講到個bb係佢地生咁,我bb出世、滿月、生日都唔俾我d親人埋身;我見屋企人一次就「勸戒」我一次,話外便危險,但又成日抱走bb去見佢地d親友。

有人教我:屋企冇收入,唔識叫個老婆出o黎做ge!一味係度陰乾個兒媳子孫d$$~

總結:老公d$即我地o既$,我地o既$即係我地o既$!! 唔夠自己打工,99唔會出o黎做咖喇! 但你出o黎做、「會冇$」亦反對僱傭,要俾99湊,因為佢湊出個天才。我地「照顧」你,你要賺錢俾我地。

(咁, 照料o左我廿多年o既父母同我兄弟姊妹呢??)

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-7-24 21:47 編輯 ]

男爵府

請再清楚、詳細閱讀、消化、吸收之後才發表「意見」!

原文章由 tantanmama 於 23 7 2008 14:15 發表

唔想再俾錢住兩老, 咪搬出去自己租屋住囉. 又想住私樓又唔返工, 仲唔想俾錢, 呢個世界會唔會咁理想呀?

請再清楚、詳細閱讀、消化、吸收之後才發表「意見」!謝謝!

別墅

咁都係唔明, 即係而家62 99 住的居屋, 係妳哋嘅個名. 係妳哋供

侯爵府

好媽媽勳章

How about you move out with your husband?

Your 99 can rent her flat (you are living now) for someone. Then, your 99 can use the rent to pay for 兩老新住所月供(銀行還款)、管理費、差餉、水、電、煤及日用品等。

And your husband only need to give his parent some living expense, say 4k per monthly.

You 2 rent a flat outside. May be 7-8k (or find some cheaper one).

Then, you will not have such kind of feeling: 一家三口庫房快被99陰乾了!!

Tell the truth, you may only 2k more monthly. Most important, you don't need to look at your 99's face as you are not living in her flat!!!

But 20k per monthly is not enough for a family of 3 people (if you haven't get a public house). You are better to work outside so that you can have more $. (so that you can give some to your parent monthly)

原文章由 muiskyie 於 08-7-24 21:29 發表

-$7500=兩老新住所月供(銀行還款)、管理費、差餉、水、電、煤及日用品等。
-$1000=「(你結婚、買樓、生仔$$$ 我 ...

男爵府

62 99 住的居屋,是99+他們「寶貝仔」的。

原文章由 BigChoi 於 24 7 2008 22:04 發表
咁都係唔明, 即係而家62 99 住的居屋, 係嘅個名. 係

(我們兩夫妻的性別是不同的。heehee~)

侯爵府

好媽媽勳章

I think yes.
It is because they are living in their 99's flat (fully pay and don't need to 供).
So they need to 供62 99 住的居屋, (係her 99 + husband個名). They exchange their flat with 99's flat because her husband don't want to live in 居屋, right?

原文章由 BigChoi 於 08-7-24 22:04 發表
咁都係唔明, 即係而家62 99 住的居屋, 係妳哋嘅個名. 係妳哋供

[ 本文章最後由 ac321 於 08-7-24 22:20 編輯 ]

男爵府

我和兒子現在每月只有二千多...

原文章由 ac321 於 24 7 2008 22:14 發表

Tell the truth, you may only 2k more monthly.

我出去做工,個仔就「順理成章」地(好似我以前返part-time時段咁)被劫走。就係佢地(主要係99)鍾意起風浪、挑撥離間講是非,我至忍無可忍自己全職接手。

其實我都有考慮我媽湊仔、我出家用。不過佢本身已經係半個經濟之柱,加上佢djobs係對身體好、唔番反而冇哂生活規律…你點好意思打亂佢..?

Anyway, thanks a lot.

侯爵府

好媽媽勳章

There ae some place to take care of new born baby (from 4 month to 2 years). For full day, about 2xxx.
If you earn more, you can hire a bun bun / yan yan.
You don't need to give your baby to your 99.
I am sure there are lots of parents here not give their baby to 99 and can work in day time.

原文章由 muiskyie 於 08-7-24 22:32 發表

我出去做工,個仔就「順理成章」地(好似我以前返part-time時段咁)被劫走。就係佢地(主要係99)鍾意起風浪、挑撥離間講是非,我至忍無可忍自己全職接手。

其實我都有考慮我媽湊仔、我出家用。不過佢本身已經係半個經濟之柱,加 ...

男爵府

Bingo!

原文章由 ac321 於 24 7 2008 22:18 發表

It is because they are living in their 99's flat (fully pay and don't need to 供).
So they need to 供62 99 住的居屋, (係her 99 + husband個名). They exchange their flat with 99's flat because her husband don't want to live in 居屋, right?

我地住6299+丈夫「結婚前的屋企」,私人樓,已供完。

不過「買屋」一事已動用了62+丈夫以外的$$,即,我們總要還$俾銀行、62+佢d親人。。。

侯爵府

好媽媽勳章

你結婚、買樓、生仔$$$ 我咁幫你,)你要孝順一定要俾!!
 留意:這筆款項並不會計算作還給62的金錢!
How much your 99 pay for those?

原文章由 muiskyie 於 08-7-24 21:29 發表

-$1000=「(你結婚、買樓、生仔$$$ 我 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至