自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

我细胆我冇用怕被人播
不敢话自己认同你所讲
但欣赏你有胆识唔随波逐流
反对的有理有据
不怕文革式的批判

大宅

與其開新topic, 不如去舊topic同大家討論吧啦

大把人reply你, 你又唔答, 仲開新既,搞乜?

另, 想問你, 你對"大懶虫, 蛀米大虫, 蝗虫"呢d係咪無反感? 仲好支持???

不過你都唔會答架喇!

珍珠宮

原文章由 54heima 於 08-7-23 00:36 發表
我细胆我冇用怕被人播
不敢话自己认同你所讲
但欣赏你有胆识唔随波逐流
反对的有理有据
不怕文革式的批判

我都有同你類似o既睇法。
當一個社會o既主流意見中, 有少數非主流o既聲音聽下, 會令人可以從多角度思考問題。
當然, 我知一定會有人唔贊成樓主意見,
但請理性討論

男爵府

醒目開學勳章

:-P  :-P  :-P

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只係好奇想問下,你自己係咪拎緊綜援

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

政府肯做多d野,杜絕濫用綜援的人,人就會少d分化。

濫用係衰,不過我比較關注依一代教養問題多d,而家人ge素質同修養比以前差好多好多。以前d粗人冇學識,但d心態同而家好多人比都要好(我指各階層)。
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

我又要聲討
點解我老豆唔係李嘉誠 ?
點解我咁靚仔,但係要甩頭髮?
點解你咁樣衰,但係咁多頭髮?

唉!我覺得無人會妒忌有需要攞綜援嘅人!

水晶宮

以前d粗人冇學識,但d心態同而家好多人比都要好

因为以前D人觉得靠自己把手只要琴力便可创造财富

现在...社会阶级已经处于很难流通的状态...甚至M型社会的出现...人没了梦想没了希望便会自暴自弃...

珍珠宮

原文章由 召藥師 於 08-7-23 01:00 發表

濫用係衰,不過我比較關注依一代教養問題多d,而家人ge素質同修養比以前差好多好多。以前d粗人冇學識,但d心態同而家好多人比都要好(我指各階層)。 ...

或者真係資訊、意識形態等等唔同左, 會影響各階層o既人。
我仲記得細個(八十年代未、九十年代初)去廣州時, 廣州人真係好純架(謙卑有禮, 有情有義)。
再之前(呢個係聽長輩講), 交革剛結束時, 廣州係"重災區", 廣州人劫後餘生, 但言行舉止中, 仍有一份尊嚴, 個feel類似係"雖然我慘, 但我唔需要其他人可憐、救助"。
但而家廣州o既情況可能同香港人類似。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 小木偶媽咪 於 08-7-23 00:49 發表
我只係好奇想問下,你自己係咪拎緊綜援

我都覺得佢係攞既 , 如果唔係 ,

點解講嘢咁偏激 , 覺得樣樣好似我地唔岩:;pppp:

水晶宮

我倒宁愿楼主系拎综援的
如果一个综援户的说话都能有此番水准
那香港纳税人的文化水准之高一定冠绝全球

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

只可以說,人人都有言論自由,攪遊行,綜援人士可以,中產,無產,有產,都可以,自由社會,人人平等,~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 fookfook 於 08-7-23 00:43 發表
與其開新topic, 不如去舊topic同大家討論吧啦

大把人reply你, 你又唔答, 仲開新既,搞乜?

另, 想問你, 你對"大懶虫, 蛀米大虫, 蝗虫"呢d係咪無反感? 仲好支持???

不過你都唔會答架喇! ...

agree

與其.....不如......啦!

大宅

原文章由 召藥師 於 08-7-23 01:00 發表

濫用係衰,不過我比較關注依一代教養問題多d,而家人ge素質同修養比以前差好多好多。以前d粗人冇學識,但d心態同而家好多人比都要好(我指各階層)。 ...

以前申請香港居留要等好耐
落得黎的會珍惜呢個機會,會好努力工作
而且在文革之前,大部份人都好禮貌
但經文革洗禮之後的新一代....不願置評!

又可能鄉間生活太辛苦(因家居深水步,一出街聽鄉下話多過廣東話)
有同鄉告知原來在香港生活就有政府供養
政策放寬...怎會不一窩蜂湧來(如果當時政府收緊條例,不會導致今日後果)

基本上須然同是中國人,但生活/文化/習慣大不相同,問題因而衍生而出
簡單來說,幾時在大陸聽過大陸人投訴別人沒禮貌?
在他們來說.....習以為常!

離題了...請見諒

大宅

畀面勳章

原文章由 54heima 於 08-7-23 01:13 發表
我倒宁愿楼主系拎综援的
如果一个综援户的说话都能有此番水准
那香港纳税人的文化水准之高一定冠绝全球

只憑一,兩個留言,就可以睇到人地的文化水準???

我相信......由我呢個留言去睇.....我的文化水準一定好低啦....

水晶宮

原文章由 愛麗斯傳說 於 08-7-23 09:25 發表

我当然不敢怀疑阁下的文化水准
只是觉得
综合大家意见综援户是咩形象唔使我讲了挂
么巨地都识探讨哩D问题???
讲得出哩D也都抵巨罗综援喇

讨论还讨论
不要再揽埋一旧话我为么么辨护啊

子爵府

原文章由 54heima 於 08-7-23 10:11 發表

我当然不敢怀疑阁下的文化水准
只是觉得
综合大家意见综援户是咩形象唔使我讲了挂
么巨地都识探讨哩D问题???
讲得出哩D也都抵巨罗综援喇

讨论还讨论
不要再揽埋一旧话我为么么辨护啊 ...

文筆好祖國 feel, 唔係好明 tim mouth: mouth:

子爵府

大大声同你講, 要搞遊行既, 好多人都5係3, 5萬一個月, 好多一家都係1 ~ 2萬收入咋, 人地靠自己努力, 啲大食懶坐係度就有人養, 你不如掉轉頭唸下, 如果你係要出嚟返工, 放工返到屋企, 一大堆家務等你做, 你重會5會開呢個topic講得咁大声, 搞遊行既人係5抵得人地攞綜援呀.....
果度無人5扺得, 攞綜援5係今日先發生, 綜援呢样野, 好多年前已經存在, 但点解今時今日, 先有咁多人出嚟鬧, 5該果啲呃綜援既人自己反省下啦....
我地絶对覺得, 老人家/傷殘/長期病患/真正有須要既人攞綜援係絶对絶对應該既, 但5係果啲得20岁, 有手有腳, 2公婆齊齊5做野, 攞左綜援金去旅行去賭錢, 5理仔女既大懶虫囉....

伯爵府

原文章由 cityowl 於 08-7-23 00:25 發表
十萬九千個理由要你企出來表達不滿,
這些人就選擇一個最低層次, 最無聊的理由走出來.

我唔係好明樓主的所謂道理...
我唔覺因為有其他的訴求就忽略呢個...好多訴要可以同時進行...
而家話所有綜援戶都可以多給一個月...咁我地覺得唔應該所有的都有...想遊行表達下不滿就係低層次...但而家唔講幾時講???
我唔覺得我地反對d人去扼綜援, 反對助長大食懶係低層次的訴求, 呢個係社會風氣, 當越黎越多人唔做野, 靠政府咁成個香港會變成點, 我地的下一代要點生活...

首頁

尾頁

跳至