影視娛樂

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

http://wfjal23.pixnet.net/blog/post/374501680-%e3%80%90%e6%97%a5%e5%8a%87%e3%80%91%e6%9c%9d5%e6%99%9a9~%e6%84%9b%e4%b8%8a%e6%88%91%e7%9a%84%e5%b8%a5%e5%92%8c%e5%b0%9a~-%e4%ba%ba%e7%89%a9%e5%8a%87%e6%83%85%e7%b0%a1

山p又有新劇 今次同石原里美做女主角 本來好期待

睇左一集 雖然演技又系一錄木 不過會再睇 劇情幾有趣

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

漫畫改編

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我中意十元(石原里美),我覺得佢個樣似林依晨+上戶彩。第一集都幾有趣,輕輕鬆鬆,不過漫畫改編的都比較脫離現實。

lindia    發表於 15-12-22 23:31

男爵府

wyl 發表於 15-10-19 23:16
我中意十元(石原里美),我覺得佢個樣似林依晨+上戶彩。第一集都幾有趣,輕輕鬆鬆,不過漫畫改編的都比較 ..
我對厚嘴唇麻麻
漫畫情慾戲太多 應該會大改
失望啊

珍珠宮

回覆:山下智久 晚九朝五

我有睇漫畫, 唔知真人拍嘅效果會點呢
星川和尚夠唔夠靚仔呢 潤子小姐... 個胸好大

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

咦? 潤子唔係27 歲? 補習班個接待員(三八) 唔係22歲?
仲有好多未見過嘅人

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:JulieMay 的帖子

睇左第一集,山p又係冇表情,顏值都低左

男爵府

貓頭雀 發表於 15-10-20 01:05
咦? 潤子唔係27 歲? 補習班個接待員(三八) 唔係22歲?
仲有好多未見過嘅人

...
算啦 我預左同漫畫改晒ga la

水晶宮

我等多幾集先睇。

男爵府

好想知日本和尚係咪可以結婚生仔同有錢?(咪答我最近嗰個C姑都係咁呀!)我真心想知道究竟係地方唔同有分別

大宅

終於見到有人開post喇。
未睇過漫畫,為Yamapi而睇。

珍珠宮

我睇過原著漫畫, 覺得山下智久做星川好似木獨咗啲, 希望之後好啲. 不過比木村後生既日本男星, 佢巳經係最好樣, 最唔油頭粉面同比較好演技(我認為). 基本上我唔係咁鍾意原著, 唔太喜歡星川潤子條線, 但係我鍾意睇另一對男女教師, 同潤子妹妹條線, 希望劇集有帶出嚟, 同唔好爛尾(因為原著未完).

珍珠宮

詠豬媽 發表於 15-10-20 13:02
好想知日本和尚係咪可以結婚生仔同有錢?(咪答我最近嗰個C姑都係咁呀!)我真心想知道究 ...
只有日本和尚係例外, 可以結婚生仔, 代代傳承寺廟. 聽講日本和尚之所以有錢, 係因為佢哋擁有寺廟(地).

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

詠豬媽 發表於 15-10-20 13:02
好想知日本和尚係咪可以結婚生仔同有錢?(咪答我最近嗰個C姑都係咁呀!)我真心想知道究 ...
日本和尚(坊主)自明治維新後,即被允許結婚(日本尼姑迄今仍不準結婚),且不戒肉食及飲酒等,飲酒似不公開。雖然有的寺門口立有「葷酒不許入內」的石碑,但他們在廟裡仍照吃照喝,他的妻子兒女便是住在裡面。日本和尚既都公開結婚,所以都是兒孫滿堂,熱鬧非凡。一般來說,長子承繼父親衣缽,成為該寺和尚,日語稱作「後繼」(Atotengi),至於長子以下諸子(次男、三男等),都可自由選擇職業,在社會謀生,但他們中如有人願做坊主,當然也不會受反對,但由於經濟原因,在自己家中(即寺院)與長兄同做和尚的情形到底不多。如果和尚沒有兒子,只有女兒,大多招婿入贅,入贅者多是吸寺中和尚的兒子,且都是二男、三男之類。如有某寺,因長男患有疾病,遂為長女招婿入贅,繼承父親和尚衣缽。

不管是長男,二男或三男,都與普通人一般接受中等以上以至大學教育,在日本有十幾間佛教大學,學生幾乎全為和尚之子,我畢業的兩間大學中,當時(一九五七年及一九六○年)佛教大學有四百多學生,大谷大學有一千多位學生,(現在兩校都各有數千名學生,也收非僧尼出身者)兩者均男女同校,男的都是和尚的兒子,有不少將來要做坊主,女的大多是尼姑或將來要做尼姑的女子。在佛教大學讀書時,如曾讀過「教職課程」,畢業後則能得到政府承認頒給的高中及初中教員資格(日文稱作免許狀),以後他們便能在學校以及少年感化院與監獄中當教員或教官,以維生計。不少佛教大學中不單設有佛教學,哲學等專攻課目,也設有中國文學、西洋文學、英文等課目,以便將來可在高、初中及大學教書。記得在佛教龍谷大學還設過一門「航空學」。許多日本坊主有文學博士及碩士學位,大多有學士學位。

日本和尚的兒子不一定都上佛教大學,也有不少在非佛教的一般公私立大學就讀的。但如想做和尚或研究佛教,當然佛教大學是最理想之地。因此,日本和尚未必個個都精通佛教,要看他在大學中讀了什麼課程而定,如他修的是英文,當然與佛教無關了。所以,見到日本和尚,最好先問他曾專攻哪一門,然後再打開話盒不遲。

因此,即使成了和尚的人,不一定像中國僧人那樣整日夜住在廟裡,專靠信徒布施或廟產收入而養生,日本和尚大多一面在社會工作(如學校、監獄),一方面負責寺院附近信徒的宗教生活,主要為他們行葬禮(日人結婚時主要用神道教儀式,目前,也流行佛教儀式婚禮),所以有雙重收入,生活都很安定舒適。這些坊主雖有家有室,但仍不失為一位佛教僧人,如用中國人民一般習慣稱他們為和尚是不會有大錯的。原來,和尚一語,可能是從西域龜茲語Pwaijhaw或回紇語的Xosang等轉訛而來,梵文則為Upadhyaya。和尚的意譯是「親教師」,在日本,禪宗與淨土宗的和尚稱作Osho,真言宗與律宗則叫做Wajwa日本人民則稱和尚為Osho San,意為和尚先生,以上發音,均根據「和尚」兩字而來。所以「和尚」的用法在日本仍舊存在,並未消失。

男爵府

RelaxHippo 發表於 15-10-21 01:40
我睇過原著漫畫, 覺得山下智久做星川好似木獨咗啲, 希望之後好啲. 不過比木村後生既日本男星, 佢巳經係最 ...
唔系嘛 潤子 妹妹個條線? 個 個男人扮女裝wor!

男爵府

引用:Quote:詠豬媽 發表於 15-10-20 13:02 好想

原帖由 RelaxHippo 於 15-10-21 發表
只有日本和尚係例外, 可以結婚生仔, 代代傳承寺廟. 聽講日本和尚之所以有錢, 係因為佢哋擁有寺廟(地). ...
又增進知識thx

男爵府

回覆:wyl 的帖子

Wow! 好詳細又學到嘢!Thx

珍珠宮

JulieMay 發表於 15-10-21 13:11
唔系嘛 潤子 妹妹個條線? 個 個男人扮女裝wor!
個男仔算係幾純品架, 男扮女裝有原因, 宜家有啲進展. 另外嗰個有錢同學都幾好, 不過唔知點解對嗰個女人咁執著(超唔鍾意佢).

翡翠宮

啱啱睇左一集, 幾好睇喎又可以了解下日本和尚

男爵府

BK Milk勳章

好耐無睇日劇,呢套好睇

首頁
12345...14

尾頁

跳至