自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

侯爵府

有錢的話我會俾仔女讀主流名校然後到中學時期送他們出國讀書

翡翠宮

引用:好多IS local parents都要D仔女狂补习的,

原帖由 siumachu 於 15-10-22 發表
好多IS local parents都要D仔女狂补习的,中英数乜都补,学校吾谷自己谷,真正放手的吾知有几多? ...
我朋友做補習,有兩個學生就係住半山讀international school 嘅pre school 人仔… 同事唔係比得起錢就一定唔理的,有d 媽媽仲係會緊張子女成績。

男爵府

patchoihk 發表於 15-10-22 21:15
esf
全錯!
ESF 係有默書、測驗、考試㗎。

唔止中學有、小學都有。

小學有中文默書,要溫。有中文、英文、數學 benchmark test, 但無範圍,唔駛溫。

利申: 我阿仔喺ESF讀緊。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Froggy_joe+於+15-10-22+發表

原帖由 方麗娟 於 15-10-22 發表
真係好狼,好似係小學生?
無錯
十四歲以下,不用負刑責
手法極度兇殘

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:就算有錢比你仔女讀國際學校,你會接受到嗎?

朋友住外国,個小朋友無咩功課回家做,日日超鍾意返學,無得返嗰日會好唔開心!朋友話都唔知佢返學學咗咩!不過見個小朋友(7歲時)寫倒成篇文章嘅字(玩時寫)又可以計倒乘數(朋友無教過)。。。。
最重要係朋友完全無勞氣過功課,小朋友主要食玩瞓!

男爵府

引用:非常接受冇錢咋

原帖由 FSBN 於 15-10-22 發表
非常接受冇錢咋

男爵府

引用:朋友住外国,個小朋友無咩功課回家做,日日

原帖由 我愛小魔怪 於 15-10-22 發表
朋友住外国,個小朋友無咩功課回家做,日日超鍾意返學,無得返嗰日會好唔開心!朋友話都唔知佢返學學咗咩! ...

男爵府

我好ok

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我完全接受,可恨係無錢

翡翠宮

引用:朋友住外国,個小朋友無咩功課回家做,日日

原帖由 我愛小魔怪 於 15-10-22 發表
朋友住外国,個小朋友無咩功課回家做,日日超鍾意返學,無得返嗰日會好唔開心!朋友話都唔知佢返學學咗咩! ...
叻豬,係學校教嘅真係學得識已經好聰明 唔使為功課同小朋友鬥磨爛蓆,已經死少好多細胞,大人小朋友都開心好多

不過我都見有澳洲名牌私校嘅家長比小朋友玩嘅玩具就係一大堆字牌卡比佢做句記字,又有見過大人同小朋友玩hangman 幫妹仔認字,最搞笑係見過有人出去食飯用電話播野生紀錄片… thomas/ Lola 都話姐

侯爵府

點解唔接受呢?
依家讀緊個班家長被逼讀嘎?

侯爵府

點解唔接受呢?
依家讀緊個班家長被逼讀嘎?

別墅

回覆:si_princess_si 的帖子

絕對同意香港環境風氣唔比慢慢黎,揾n班面試時阿仔得1歲,要識聽明做晒指令,重要識答問題,但當時我只担心個仔會唔會落地爬,當然無學校收,算唔讀,到搵k1時,面試時仔二歲,做晒指令,答晒問題,識泊凳講拜拜都無用,因為怕羞,唔肯同陌生人講自己的名,報10間都唔收我當時真系懷疑自己的仔是否有問題,想去做評估,其實最有問題系自己,比身邊的風氣影響,無比時間小朋友去成長

jenniecatcat    發表於 15-10-23 03:04

大宅

Chirley 發表於 15-10-22 21:30
唔知呾講係咪有D離題...今日我曾留言希望可以多D返半日既學校,
其中一個原因係因為同樣咁多既功課, 返半日 ...
不是半日、全日問題,如老師幫學生在校完成功課,較少帶回家中,就少好多壓力。
國際學校就是用此方法,唔明本地學校為何唔得!

禁止訪問

珍珠宮

引用:國際學校冇考試咩?我侄女要考試喎!課程都

原帖由 popocat 於 15-10-22 發表
國際學校冇考試咩?我侄女要考試喎!課程都幾深添
好明顯樓主

大宅

Arshanyy 發表於 15-10-22 22:43
絕對同意香港環境風氣唔比慢慢黎,揾n班面試時阿仔得1歲,要識聽明做晒指令,重要識答問題,但當時我只担心 ...
現時明理的家長真是要合力反對吹谷孩子文化,先從自已開始,不做無謂吹谷,不比較,要求調節功課量。

大宅

國際學校著重培養critical thinking, 呢樣野香港去到大學先叫普及d.

我唔贊成小朋友要每日10樣功課每個月20個測驗先叫「學到野」。講真,中學學既野有幾多而家應用到?你會唔會而家番工要計sin cos tan?

子爵府

我OK呀,
最衰無錢,
正所謂有錢買自由,
無錢有排受

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-10-22 發表

原帖由 si_princess_si 於 15-10-22 發表
我都想我啲仔女慢慢黎,唔洗急
可惜香港教育唔俾我地慢慢黎
明白呀,我都係咁長大,諗起每天做功課,補習,補充練習,諗起都驚

而家仲要n班 ,play group ,就算唔洗錢,聽到都覺辛苦

首頁
23456...21

尾頁

跳至