美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 Vicko321 於 15-11-06 發表邊

原帖由 Elenalan 於 15-11-06 發表
上面有講,我用緊Jane Iredale Purepressed Base spf20, 另有用過Laura Mercier Pressed Mineral Powder Fo ...
我用bm 覺得好好,已經唔再諗其他品牌粉底,你可以試ready 隻粉,最保濕

水晶宮

引用:Quote:Elenalan 發表於 15-11-6 00:41 平時

原帖由 mk1979 於 15-11-06 發表
你一點都唔似36呀!!羨慕呀!
我好抗拒用粉餅,因為毛孔大,又怕乾,粉餅應該唔會岩用!
...
我人細粒樣細但都殘架,所有女人唔想要嘅瑕疵我都有齊,眼圈眼袋色斑粗毛孔,好在冇咩表情紋。我d粗毛孔集中喺個士多啤梨鼻,以前做太多針清搞成咁。你講得啱,粉狀粉底易現毛孔,所以我鼻頭粗毛孔地方只係輕輕high少少粉。其實礦物粉可以化得透薄,色自然glowing, 唔會變暗脫妝,但妝容一定冇粉底液咁細緻。我正式晚妝會用Chantecaille Future Skin Foundation 。casual makeup先用mineral powder foundation 。

男爵府

畀面勳章

Elenalan 發表於 15-11-6 08:58
我人細粒樣細但都殘架,所有女人唔想要嘅瑕疵我都有齊,眼圈眼袋色斑粗毛孔,好在冇咩表情紋。我d粗毛孔集 ...
睇相唔似咁多瑕疵!!!
係呀,所以我都係用番liquid foundation個妝感會靚d!

我知你係chantecaille Fans!!!

大宅

引用:平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射

平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射時有種natural glow, 左圖係室外光,面有種啞光感唔使美圖影相都 ...
你頂多似廿到尾咋喎!!!好勁keep得好好

大宅

Bb cream 多數都好厚,好塞毛孔,我都冇用好耐了,轉左用粉㡳

大宅

引用:我不嬲用開bb+cream再上碎粉,但似左一個月

原帖由 可樂餅 於 15-10-25 發表
我不嬲用開bb cream再上碎粉,但似左一個月左右,皮膚差左,多左粉刺,但我乜都唔上依家啲天氣塊面勁痴勁lu ...
bb cream油性皮膚唔係好岩咯

公爵府

引用:平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射

平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射時有種natural glow, 左圖係室外光,面有種啞光感唔使美圖影相都 ...
你用JI pressed 前有無搽防曬?
你用乜色?我用radiant.
我用JI pressed 有點乾

禁止訪問

大宅

回覆:有jm係只上碎粉或粉餅嗎?

我仲以為bb cream好過粉底,但似乎唔係

男爵府

引用:Quote:原帖由+mk1979+於+15-11-06+發表你一

我人細粒樣細但都殘架,所有女人唔想要嘅瑕疵我都有齊,眼圈眼袋色斑粗毛孔,好在冇咩表情紋。我d粗毛孔集 ...
邊到買jane? 幾$到?thx

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-11-06 發表我

原帖由 chrisdina 於 15-11-24 發表
邊到買jane? 幾$到?thx
我喺天凝買,平dd但色少。你可sesrch Jane Iredale, 搵hk總代理,貴d (~$5xx)但色最齊。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-11-06 發表平

原帖由 littlemelody 於 15-11-22 發表
你用JI pressed 前有無搽防曬?
你用乜色?我用radiant.
我用JI pressed 有點乾
我皮膚黑偏紅,用radiant變灰白,我用Natural。用purepressed之前搽水份精華 (Chantecaille)+防曬面霜(Eminence), 我覺得唔乾。
呢張冇用concealer,室內光, 黑眼圈遮到六七成,但效果透薄自然,斑都遮到一半,係鼻毛孔遮唔到,但我prefer自然妝容,自己可以接受。

公爵府

引用:Quote:原帖由 littlemelody 於 15-11-22 發

原帖由 Elenalan 於 15-11-24 發表
我皮膚黑偏紅,用radiant變灰白,我用Natural。用purepressed之前搽水份精華 (Chantecaille)+防曬面霜(Emin ...
你胭脂用邊個牌子?乜色?好靚!
Thx for sharing

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-11-24 發表我

原帖由 littlemelody 於 15-11-24 發表
你胭脂用邊個牌子?乜色?好靚!
Thx for sharing
Chantecaille

公爵府

引用:Quote:原帖由 littlemelody 於 15-11-24 發

Chantecaille
Cream or powder type?
What colour is it?
Thx!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-11-24 發表Ch

原帖由 littlemelody 於 15-11-24 發表
Cream or powder type?
What colour is it?
Thx!
Powder, 但我唔記得邊隻色

公爵府

引用:Quote:原帖由 littlemelody 於 15-11-24 發

Powder, 但我唔記得邊隻色
Powder blush 我有emtion and joy
Cream blush 不大好用,頗乾,不易塗匀

公爵府

引用:Quote:原帖由 littlemelody 於 15-11-22 發

我皮膚黑偏紅,用radiant變灰白,我用Natural。用purepressed之前搽水份精華 (Chantecaille)+防曬面霜(Emin ...
你鼻樑上了光影嗎?

大宅

引用:我不嬲用開bb+cream再上碎粉,但似左一個月

原帖由 可樂餅 於 15-10-25 發表
我不嬲用開bb cream再上碎粉,但似左一個月左右,皮膚差左,多左粉刺,但我乜都唔上依家啲天氣塊面勁痴勁lu ...
我又唔會

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-11-24 發表我

你鼻樑上了光影嗎?
冇,應該係礦物粉反光。我鼻d毛孔咁大,仲敢上光影?!

首頁

尾頁

跳至