懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家30W....果日去廣華做中期驗血,驗到血糖過高,叫我兩個禮拜後返去飲糖水...好擔心呀,冇諗過自己會血糖過高,想問下有冇媽咪試過呀?如果我兩個禮拜後個TEST過到,係咪即係冇事呀?因為我今日開始會改變個DIET,希望血糖唔超標,定係過左都係屬於糖尿呢?因為我知對BB都有影響....同埋如果過左同唔過,E院會做D咩架?有D人又話如果第一胎有,第2胎都會有...同埋可能就算生完都會繼續有糖尿...請問有冇人可以幫下我呀?!好迷惘又好擔心.....

複式洋房

你可以租或買部血糖機回家,每次吃食東西檢查自己的血糖,好好控制自己吃的東西,你可以上旺角中心18樓尚健醫療,他們有媽媽血糖機優惠,又有人教你檢查,另外有一個叫糖尿天倢的組織也教人怎樣管理好糖尿病

有妊娠糖尿病後,要好小心,否則會以後都會有此病哦.

洋房

我就check到8度, 剛剛超標, 政府e院(PMH)會安排見營養師, 佢會建議你小食多餐, 同介紹你租血糖機返屋企自己check(我就一星期2天,三餐後2小時), 一直check到生,而且每次覆診都要比e生睇個紀錄.

珍珠宮

我陀b時都有血糖高,我做耐糖測試(其實當時都32WKS了)飲完糖水就7.9度,高了0.1度,QEH要我返去做全日血糖測試,CHECK到我係食完飯就高,之後見營養師,我主要都係戒澱粉質食物及飯後要散步,1WK後再做一次全日血糖測試,PASS了,不過BB出世後,BB都要做血糖測試,產後6WKS我亦要做耐糖測試,當然已經回到正常水平啦,我都唔知點解會有呢個問題,因為無家族遺傳

男爵府

我而家3個半月,醫生話我過重(本身都係肥的)
需要飲糖水,請問我而家需要注意什麼呢?
有什麼可以做呢?

首頁

尾頁

跳至