自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唔好意思,我想問下各位,請問你地公司會唔會一定要人去飲茶,如果唔去就比人話搞小圈子!唔合群!本人,其實麻麻地飲茶,所以去到都係食好少野,我比較鐘意茶餐廳,可以飲下奶茶,咖啡!但,其實講真,次次飲茶都要成$60-$79,我真係覺得有的貴,我一個C9仔,我零願去茶記$40囉!小數怕長計,當然,如果自己又係鐘意飲茶又唔同,但我都唔鐘意,好似有種感覺,就係點解要夾錢請人地飲茶呢?如果係一次半次都無所謂,但長期都係,我覺得唔公平囉!請問我甘諗係唔係好唔岩!

珍珠宮

回覆:唔去同公司的人食野(飲茶)等於搞小圈子

無話o岩唔o岩,但佢地叫得你飲茶,咪一個月去幾次,無辦法,返工點都要同人social,我唔鍾意飲茶,但有時都會約同事飲茶。

大宅

如介意別人閒話,久唔久先join, 唔洗次次join, 如工作上或個人上唔洗點同人接觸打交道,唔去咪唔去,最緊要自己點睇

wcpcelia    發表於 15-10-28 10:58

伯爵府

一星期一次都接受到既 , 始終都要so so下

333s    發表於 15-10-28 10:03

子爵府

間唔中去下,應酬一下,唔係無人傾計,成日流流長。題外話,所以我唔鍾意返工要應酬,份工幾辛苦都好,人事怕怕,我是全職媽,就算我有飲宴,飯局,果期無$,小朋友考試期,我都唔出

男爵府

我都唔join同事飲茶,一次半次就ok,間野又唔好食,同D同事又唔係fd,其中一D仲要好憎,食唔落。。有老闆係度更加飽。。。見到佢都想嘔

我平時都係一個人食,鍾意点就点

珍珠宮

開心吸收勳章

出黎做野就係要搞係人際關係,你面表係俾多幾十蚊,但將來同事幫你,得到的會更多。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

幾密先? 如人地一星期一次,你咪隔星期join吓囉,多幾拾蚊一個月咪當交際費啦。次次都唔去又真係唔係咁好。

侯爵府

其實,個個星期都係甘飲,真係架,果間酒樓的野又唔好食,又貴,的阿姐皮氣又麻麻地,叫佢地加水又或其他,佢地好唔like,有種感覺,貼錢買難受,我來比錢飲茶,仲要睇人面色!加上,有jm,請得好岩,大家話題都夾唔到,坐係度,好似唔知點甘!無咩野講!倒不如自己食自己,仲自在!有時,問佢地去唔去茶記,佢地又唔肯去。

子爵府

引用:出黎做野就係要搞係人際關係,你面表係俾多

原帖由 cloudwingwing 於 15-10-28 發表
出黎做野就係要搞係人際關係,你面表係俾多幾十蚊,但將來同事幫你,得到的會更多。

...
認同, 有D$係唔慳得的

珍珠宮

我啱啱相反,我吾鐘意去茶記,但我會講,啱就一齊,吾啱咪分開食

侯爵府

引用:出黎做野就係要搞係人際關係,你面表係俾多

原帖由 cloudwingwing 於 15-10-28 發表

...
其實,初初我嘅諗法同你一樣,但日子久了,都唔係果回事!

男爵府

人在江湖,點唔中意都要應酬下,一/二星期join一次都唔算過份。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實午餐飲下茶喜唔喜歡都好,真係好小事。一班同事開開心心又一日

水晶宮

回覆 athruzala 的帖子

日日我咁鐘意飲茶都唔得啦, 如果佢地日日你咪話有嘢做囉, 不過同事上有D嘢想易HANDLE D 都係一定比D面人既. 咁你可以一個星期一次囉.

侯爵府

各位講得好岩,出來社會做野,真係身不由己!

wcpcelia    發表於 15-10-28 10:59
la_source    發表於 15-10-28 09:52

侯爵府

引用:回覆+athruzala+的帖子日日我咁鐘意飲茶都

原帖由 luvkaka 於 15-10-28 發表
回覆 athruzala 的帖子

日日我咁鐘意飲茶都唔得啦, 如果佢地日日你咪話有嘢做囉, 不過同事上有D嘢想易HAND ...
多謝您意見

水晶宮

引用:唔好意思,我想問下各位,請問你地公司會唔

原帖由 athruzala 於 15-10-28 發表
唔好意思,我想問下各位,請問你地公司會唔會一定要人去飲茶,如果唔去就比人話搞小圈子!唔合群!本人,其 ...
如果成日就會say no, 一次半次當聯誼,人地叫得你都當你係半個fd

侯爵府

引用:Quote:原帖由+athruzala+於+15-10-28+發表

原帖由 iamlazy 於 15-10-28 發表
如果成日就會say no, 一次半次當聯誼,人地叫得你都當你係半個fd
知道

男爵府

睇心情

首頁

尾頁

跳至