婆媳關係

跳至

首頁
23456...19

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:無野做,分享下我一個親戚的故事!第一次開

原帖由 nanananana 於 15-10-30 發表
無野做,分享下我一個親戚的故事!
第一次開po講故事,請原諒文筆唔好
Background:
我覺得個女仔有問題

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小小魚媽+發表於+15-10-30+13:54+大

原帖由 MayCKM 於 15-10-30 發表
我都係咁認為,根本係A的媽咪自私又唔尊重B, 單是簽紙不能同住巳過份無理
呢點我咁睇,假設A家係兩房單位,A和弟弟同房,咁所以即使A和B已經註冊,都不能讓B隨便上A家過夜,唔方便嘛。唔存在尊不尊重的問題。

子爵府

引用:講來講去A都唔係咁愛B,+咁易放棄,才會令B

原帖由 MayCKM 於 15-10-30 發表
講來講去A都唔係咁愛B, 咁易放棄,才會令B無信心。
我問過A點解要分手,佢就話:B提出的要求不是我現在可以做到!係我父母可以做到,我媽媽已經因為呢件事唔開心,我接受唔到我未來老婆令我媽媽受委屈!

我覺得好有道理!
何謂愛不愛呢?難道要A接受B的要求就算愛?反而我覺得A經過呢件事成熟了⋯

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:奶奶VS未來新抱

個女仔有問題

子爵府

引用:Quote:原帖由+MayCKM+於+15-10-30+發表我都

原帖由 jlam 於 15-10-30 發表
呢點我咁睇,假設A家係兩房單位,A和弟弟同房,咁所以即使A和B已經註冊,都不能讓B隨便上A家過夜,唔方便嘛 ...
佢地間屋係3房,不過A的房間特別細,比較窄,只能放單人床⋯
細佬的房間大小小,可以放雙人床⋯
當時A媽話可以換房,順便裝修下間屋⋯
但A覺得咁做好貴(因為問佐師傅,整一整起碼500K)
覺得如果忍多2年左右就無必要搞咁多野
而且細佬讀緊大學,唔想父母洗呢筆錢

子爵府

引用:+本帖最後由+tansyneko+於+15-10-30+14:36+

原帖由 tansyneko 於 15-10-30 發表
講真,A媽真的會係個好奶奶
A媽好傳統,會幫子女草錢&新抱坐月,如果結婚,都一定唔會虧待新抱
但A媽又好開明,經常叫我其他親戚唔好理d新抱⋯佢地需要幫手先出現⋯
仲講佐唔想幫新抱湊BB,但接送放學無所謂!

我之前大肚,佢都經常整D補品比我補身,陪我產檢,買D我喜歡的零食⋯

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+小小魚媽+於+15-10-30+發表大

原帖由 nanananana 於 15-10-30 發表
咁B可以話搬出去住⋯但B無咁講!
A係覺得大家可以再儲下錢,住屋企可以草多D錢,再準備生BB⋯
至於擺酒,好 ...
樓主係其中一方親戚,好多男家心諗嘅野,依家事發咗,一定話晒俾你哋知; 但當時話明心諗,即係無講過俾女方知啦,馬後砲嘅野,講到天花龍鳳都得。

樓主試代入女方⻆色,若你同男友講結婚,轉頭男友同你講,阿媽話要跟跟足嗰三點要求,相信你都會有所不滿,未必係依家女方嘅回應,但都會相差無幾

講真我開頭睇到前段,已心諗:咁結來做咩呀? 簽紙又唔同住,又唔即刻攞埋酒,咁不如直接講,2年後先結婚簽紙

琥珀宮

nanananana 發表於 15-10-30 15:08
講真,A媽真的會係個好奶奶
A媽好傳統,會幫子女草錢&新抱坐月,如果結婚,都一定唔會虧待新抱
但A媽又好開 ...
只可以話,無緣吧

水晶宮

回覆:奶奶VS未來新抱

個女仔究竟同邊個結婚?由頭到尾佢付出左咩?
男家有福了

琥珀宮

小小魚媽 發表於 15-10-30 15:14
樓主係其中一方親戚,好多男家心諗嘅野,依家事發咗,一定話晒俾你哋知; 但當時話明心諗,即係無講過俾女 ...
應該簽完紙唔同99住啫,但兩公婆可以出面住架麻

IamTvbuddy    發表於 15-10-30 15:40

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-10-30+發表

原帖由 小小魚媽 於 15-10-30 發表
樓主係其中一方親戚,好多男家心諗嘅野,依家事發咗,一定話晒俾你哋知; 但當時話明心諗,即係無講過俾女 ...
其實A係我老公的親戚,我其實對於呢件事只是覺得B大想頭!
我都有代入個女仔覺得唸
如果我係B我如果想結婚咪答應條件,慢慢搬D衫過去,唔通A媽會趕我走?
而且A當時有同B講佢&佢父母的想法,所以B咪覺得點解你屋企有首期唔E➕出?
如果我作為旁人,我覺得B其實自己唔珍惜!其實B家庭負擔都好重,A同佢父母都無計較過,D親戚都有同A媽講,B的家庭將來可能係個負累(因為全家只有B爸自己做散工,B媽無工作,身體又唔好,B的細佬重細),如果B的家庭將來有咩事,例如B的家人要入院,肯定A都要負擔!
但A父母都是覺得自己仔鐘意,個女仔個人都幾好,就無所謂啦!將來係B同A一齊慢慢行!A媽都覺得如果親家有咩事,自己可以幫到咪幫幾多咯!

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+GOGOASIA+於+15-10-30+發表如

原帖由 文_文 於 15-10-30 發表
我都係咁諗,本來就應該係兩個人既事。佢丌個有錢咁自己買樓,無咪自己租樓,點解件事會同佢阿媽有關係.... ...
因為個未來99希望……

佢將佢個希望要佢個仔同未來新抱實行

正如你所講,2個細嘅有咩要求就自己搞掂,搞唔掂就唔好搞咁多,就咩都唔駛煩,但個未來99又要插只腳埋來,佢希望點點點,令到件事複雜化。

水晶宮

假如我係B既媽媽,我會覺得個女好似乞求入門甘,薟咗紙又要兩年後先買樓,又吾俾搬入去住,又話62吾想擺酒,要擺就要搞大,兩年後才擺,感覺係要佢地試婚,如果兩年後吾啱,分手連親戚都吾知。
其實兩個都大學畢業,而且成績好好,就算冇能力買樓,總有能力租樓吧,但偏偏乜都要靠父母,我看不起A對屋企既依賴,更何況B又吾係真係好大,等多兩年又有乜問題。兩個都吾夠愛對方,似係閃婚就差不多,如果有七年甘深厚感情,又點會一沖就散。至少有商有量,揾D共識啦。

水晶宮

回覆:小小魚媽 的帖子

要人俾錢當然有條件、世事邊有咁理想。
男家難道不可以拒絕同住?

子爵府

引用:Quote:小小魚媽+發表於+15-10-30+15:14+樓

原帖由 tansyneko 於 15-10-30 發表
應該簽完紙唔同99住啫,但兩公婆可以出面住架麻
所以B係要求奶奶拿d首期出來俾佢地租屋住!
然後A唔肯!
B就提出,奶奶d錢要我keep!因為佢驚奶奶馬後炮!

子爵府

虎到金來勳章

老人家幫係bonus, "家"係應該兩公婆靠自己去建立出來的

子爵府

引用:假如我係B既媽媽,我會覺得個女好似乞求入門

原帖由 HLDMaMa 於 15-10-30 發表
假如我係B既媽媽,我會覺得個女好似乞求入門甘,薟咗紙又要兩年後先買樓,又吾俾搬入去住,又話62吾想擺酒,要 ...
我想講下,A爸一直都是唔鍾意搞大龍鳳!佢一直都是話最好2個仔都旅行結婚,翻來請親戚吃飯就算!
A爸係話如果B想擺酒,就要等2年⋯因為無錢!如果佢地自己有錢就自己搞!
A就提出旅行結婚先!如果2年後買佐樓,到時有錢再擺酒!
但B就要即刻擺!

水晶宮

回覆:GOGOASIA 的帖子

可能男家有錢又一向錫佢地、令B有不必要的瑕想...
連租都想人俾、實在...好難唔令人覺得佢

子爵府

引用:個女仔究竟同邊個結婚?由頭到尾佢付出左咩

原帖由 luckybaby2011 於 15-10-30 發表
個女仔究竟同邊個結婚?由頭到尾佢付出左咩?
男家有福了
我地都覺得分佐最好!
唔明白之前咁好的女仔點解一講到錢就咁現實!我地係A親戚,肯定覺得A可以搵個更加好的

琥珀宮

nanananana 發表於 15-10-30 15:25
所以B係要求奶奶拿d首期出來俾佢地租屋住!
然後A唔肯!
B就提出,奶奶d錢要我keep!因為佢驚奶奶馬後炮!
D錢又唔係B父母,又唔係A,係A父母,B其實搞搞地笑

依件事證明佢哋無緣

首頁
23456...19

尾頁

跳至