母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:多謝大家分享,可能真係要食多奶丸試下,其

原帖由 racoy 於 15-11-06 發表
多謝大家分享,可能真係要食多奶丸試下,其實pump 得密我試過,不過又搞到乳頭超痛,人奶媽真係唔易做

...
乳頭痛是個泵有問題。有沒有試過手揸

大宅

引用:阿b+剛滿月,有飲足夠湯水,有按摩,但就係

原帖由 racoy 於 15-11-05 發表
阿b 剛滿月,有飲足夠湯水,有按摩,但就係點都多唔到奶,有時覺得好灰心,點解自己會咁,之前有比阿b 埋身 ...
你將我嘅感受講左出來

別墅

回覆:racoy 的帖子

你要先通乳线,再飲上奶湯。你去藥房買兩種藥材,話要兩日的分量,(通草,黃不留行)加个豬展去煲湯飲,連續飲兩日,再飲木瓜魚尾湯,相信有幫助。記得要通左乳线再飲上奶湯。我自己試過,真系好得

別墅

回覆:區子晴 的帖子

謝謝回覆
通乳腺意思是自己用手按通嗎?怎樣知道通左?乳房變軟?
我明天試試

複式洋房

回覆 mrshong2011 的帖子

食咗效果如何?我都想試下

大宅

回覆:totorona 的帖子

我都係非常窮,基本上食乜都冇奶,bb 初初兩三個星期係食奶粉,見到有人話呢隻有效,所以試下,真係開始泵到奶,加上不停埋身,聽人講要食多啲飯,我都餐餐食一大大碗飯。

大宅

引用:我都係非常窮,基本上食乜都冇奶,bb+初初

原帖由 mrshong2011 於 15-11-12 發表
我都係非常窮,基本上食乜都冇奶,bb 初初兩三個星期係食奶粉,見到有人話呢隻有效,所以試下,真係開始泵 ...
咁系邊有得買呀?我都系食乜都無奶
泵極得1安

大宅

回覆:ykalee710 的帖子

Mamabbshop 買

複式洋房

去藥房問人執通奶既!我飲左上奶!同多!好似係有王不流行、通草,用黎煲湯!

大宅

引用:我都試過2個中泵1次 泵空氣都照泵 但就系加

原帖由 ykalee710 於 15-11-06 發表
我都試過2個中泵1次 泵空氣都照泵 但就系加埋都無1安😩乳頭比bb啜到勁痛成日搵牙肉夾實😱勁 ...
你泵左幾胎多日?我一安都無

大宅

引用:Quote:原帖由+ykalee710+於+15-11-06+發表

原帖由 chriswt0613 於 15-11-15 發表
你泵左幾胎多日?我一安都無
😭😭😭😭我已經泵左25日了
真系好勤力都無多過呀

大宅

引用:去藥房問人執通奶既!我飲左上奶!同多!好

原帖由 pinkten 於 15-11-14 發表
去藥房問人執通奶既!我飲左上奶!同多!好似係有王不流行、通草,用黎煲湯! ...
我叫我99去執 佢吾so我呀
剩系日日魚湯 我都同佢講左通乳線系飲呢d
佢話中藥無用喎 佢睇中醫都睇吾好啦

大宅

引用:Quote:原帖由 chriswt0613 於 15-11-15 發

原帖由 ykalee710 於 15-11-15 發表
😭😭😭😭我已經泵左25日了
真系好勤力都無多過呀
唉,點解會咁我都係泵多,因為ar b一埋身就發癲咁喊,我都想泵一次夠ar b一餐

大宅

引用:Quote:原帖由+ykalee710+於+15-11-15+發表&

唉,點解會咁我都係泵多,因為ar b一埋身就發癲咁喊,我都想泵一次夠ar b一餐

...
我都想知😔勁飲上奶湯 上奶飲品都無用既
我覺得我個胸好似性冷感
過多幾日坐完月就試生蠔

大宅

引用:Quote:原帖由 chriswt0613 於 15-11-15 發

原帖由 ykalee710 於 15-11-15 發表
我都想知😔勁飲上奶湯 上奶飲品都無用既
我覺得我個胸好似性冷感
過多幾日坐完月就試生蠔
依家每餐都迫ar b啜下先,到發脾气就補泵奶同奶粉,我再去擠清个胸,希望可以快點多點奶

大宅

引用:Quote:原帖由+ykalee710+於+15-11-15+發表

依家每餐都迫ar b啜下先,到發脾气就補泵奶同奶粉,我再去擠清个胸,希望可以快點多點奶

...
我呀b齋含吾識啜 所以根本就刺激吾到做奶你都加油呀
盡力去餵啦 希望一日好過一日

大宅

引用:我3-4+個鐘pump+一次,2+邊加埋都係得1+安

原帖由 racoy 於 15-11-05 發表
我3-4 個鐘pump 一次,2 邊加埋都係得1 安,點解會咁窮?有無人好似我咁?有咩可以多d 奶,之前飲上奶湯水又 ...
我上胎都好似你咁,主要原因係bb出世好輕,口唔夠大又唔夠力埋身,咬到損晒,又完全唔啜。結果我keep住泵1安加補奶粉,掙扎咗兩個月就停咗。

今胎bb相對重少少,肯啜,但開頭個口都唔夠大,咬損咗。後來搵母乳姑娘執入位姿勢,同埋佢哋話唔可以比自己痛/忍痛,因為痛一來係個位唔啱bb其實唔多食到,二來如果痛其實會影響做奶,所以練習啱嘅入位好緊要。我大概同bb磨合咗兩三個星期,快咗成功入位。

另外,又有講泵奶嘅時候心情要放鬆,唔好成日好緊張咁望住泵到幾多,同埋其實唔使開到好大力同好實咁㩒個喇叭埋胸,啱啱給住同真空就得,較個令自己舒服嘅力度。我跟住做真係泵多咗,由1安慢慢變到而家2-3安。

同埋,除咗湯水之外,我覺得最work都係瞓覺同狂飲水。所以唔好狂泵到自己冇休息,每次最多30分鐘,就瞓覺等下次。我都係極窮媽,希望幫到你,大家一齊努力!

複式洋房

回覆 ykalee710 的帖子

我自己就好有效!我開刀生,頭一個禮拜冇咩奶,就算狂飲木瓜湯、章魚通、魚湯都冇咩大效果!BB埋身一個鐘都係唔夠,次次都喊!出院後去健康院檢查,輕左13% 因為唔夠奶,於是即刻入院住左一日!我媽聽講話飲上奶湯有效!即刻去煲俾我飲!雖然果日BB入左醫院,我飲完D湯真係開始上奶!BB出院後我繼續埋身餵,有補少少奶粉(30ml左右)幾日後完全唔使補奶!我已經完全上奶!BB亦都開始生肉!你真係去試一試!其實係用黎煲湯咋!味道都幾好咖!

大宅

引用:回覆+ykalee710+的帖子我自己就好有效!你

原帖由 pinkten 於 15-11-16 發表

今朝叫左62買左返黎了
而家煲緊😊😊
希望我飲完都有效啦
頭先62返黎仲同我講
藥材舖個女人話
其實青木瓜都屬於涼性
吾系個個都岩
叫左我62買豬𦟌煲加紅棗
不過bb乳頭混淆 只能靠泵
都令我身體吾夠刺激做奶

複式洋房

希望你快D上到奶啦!我BB都係得果20幾日人仔咋!頭兩個禮拜啊,因為BB仲細,乳頭俾她啜損曬!我每日都忍住痛俾她啜!啜完就搽返人奶。雖然好慢好,好痛!但都忍住咁俾她繼續食!我咁努力!終於宜家可以好安心咁全人奶!我每日都狂飲水 狂食飯,飲湯!就算我真係食唔落!但為左女女,逼自己好似食藥咁食曬D飯!唔知係咪咁,所以我多左奶!希望你都得啦!我覺得你可以再試下俾她埋身!雖然之前會好辛苦!但先苦後甜!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊