自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

引用:Quote:原帖由+Froggy_joe+於+15-11-11+發表

原帖由 choc_choc 於 15-11-11 發表
無錯,劉皇發嗰班鄉下佬啲地又唔搞?
咪係,收返晒d丁權,大把地起啦!

natnat_tsang    發表於 15-11-11 12:54

大宅

choc_choc 發表於 15-11-11 10:47
政府夠guts收返哂新界班土皇帝啲地起公屋,我咪贊成用郊野公園起樓囉!
收得到, 政府就唔洗打郊野公園主意啦, 郊野公園起樓, 只是掩飾政府無能的手段.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sdbus 發表於 15-11-11 10:53
咁佢地都好唔顧及劏房戶的感受啫.
對我黎講, 有得住已經好好, 嗰班人, 有得住資助房屋, 仲多多要求, 地段要靚, 交通要方便, 康樂設施齊全, 屋要大要新, 有景觀, 其實BK 見唔少, 舊D都唔要

wcpcelia    發表於 15-11-11 13:39
yslriz    發表於 15-11-11 11:03

公爵府

其實無屋住係咪真係土地供應問題?

政府十年無起居屋, 而家係果班夾在中間排唔到公屋, 買樓無期的人最慘.

供應數量成日公佈, 咁到底香港的住屋單位仍欠多少個? 公屋要幾多? 居屋要幾多, 私樓要幾多單位先夠? 有無數據? 只有供應數字, 沒有需求數字, 亂開發土地有用嗎?

每日150人的增長, 會否減少? 您暑屋明明只係住十個人....夾硬住多30人又可以嗎?

有幾多空置的土地已屯積? 有幾多空置單位? 外國係有收直置稅的, 單位無人住租唔出就要交稅. 發展商買左地唔在預計的時間內起樓就要交稅什至沒有土地.
農地無種野就要比稅, 所有土地業主沒有使用就要比稅........自然有好多土地可攞出來起樓, 有好多屋為色比稅就可以平d租金租出.

之後就係資產增值稅....

Froggy_joe    發表於 15-11-11 11:07
yslriz    發表於 15-11-11 11:06

珊瑚宮

引用:反對開地起屋嗰d人,放自己間屋出黎俾冇屋

原帖由 Edithcsm 於 15-11-11 發表
反對開地起屋嗰d人,放自己間屋出黎俾冇屋住嘅人住,
反對開地嗰d人咁鍾意郊野公園,叫佢地去郊野扎營啱晒 ...
香港人點生得切咁多人?但個個黎香港就要配屋?咁大方放棄郊野公園,皆因習慣食阿公心態,公共空間變成私家花園的自私貪婪

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我住緊劏房, 要交貴租, 但我都唔贊成係郊野公園起屋, 係得一個郊野公園起屋就黎緊所有郊野公園都不保, 南生圍, 濕地公園, 米埔呢啲都會消失, 最後咪又係益晒啲地產商起豪宅囉, 點解唔限制每日黎香港嘅單程證數目, 拆在粉嶺GOLF 埸, 特首別墅先啦

anixon    發表於 15-11-12 19:58
natnat_tsang    發表於 15-11-11 12:56
jolo    發表於 15-11-11 11:36
Froggy_joe    發表於 15-11-11 11:27

大宅

littlesister 發表於 15-11-11 10:42
公屋應起細細間咪多d 人住囉,又要大又要方便,咁咪要等好耐囉
如果資源足夠, 我唔介意提供好D福利, 但係現時資源真係唔夠, 點解唔可以接受現實呢?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Edithcsm 於 15-11-11 發表反

原帖由 MsBusy 於 15-11-11 發表
反對嗰d,我諗佢地係自己有樓,唔會年年被業主加租嗰班,人,就係自私,
政府起咁多樓,多人有屋住,就少人 ...
錢錢錢

萬物皆空,因果不空

公爵府

回覆:不如大家提議下點樣安置班冇屋住嘅人啦....

其實要先瞭解這班“流浪漢”為何無屋住。

東網訪問了其中一個露宿者,他說$4000綜援不夠交租,而這位仁兄只有…………三十多歲!

香港唔係冇嘢做,只係有好多年青人怕辛苦唔肯做。無收入,何來有錢交租?

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

MsBusy 發表於 15-11-11 10:58
對我黎講, 有得住已經好好, 嗰班人, 有得住資助房屋, 仲多多要求, 地段要靚, 交通要方便, 康樂設施齊全, 屋 ...

係囉, 話到尾公屋都係政府提供的福利, 唔係政府欠佢地的.

珍珠宮

Jobian 發表於 15-11-11 07:21
其實重點咪就係班蝗蟲黎香港霸晒啲公屋,又炒貴晒啲樓囉!根本無佢地存在就唔會搞到樓價咁癲,亦唔會公屋條 ...
跟本一日吾截住呢班人擁入黎香港,永遠都解決吾到住屋問題。源頭就係日日放咁多人入黎,連普通市民都睇得出問題所在,政府班高官無可能吾知嫁。係佢哋吾想正視定係無能力去正視。

angelacch    發表於 15-11-11 11:30

珍珠宮

koko2000 發表於 15-11-11 10:58
其實無屋住係咪真係土地供應問題?

政府十年無起居屋, 而家係果班夾在中間排唔到公屋, 買樓無期的人最慘. ...

同意。截咗呢單程証先講。

郊野公園土地,牽涉巨大利益輸送
郊野公園土地,政府唔使收地,唔使賠錢,政府可以盡賺,行政又方便,於是又可以賤價買地俾發展商。慳幾多~

塊地平,你估發展商會平賣俾我哋?佢哋只會諗下點樣發水賺到盡咋

所有郊野公園土地,最終會起咩?豪宅呀,郊野公園土地全部靚地,地則比率亦都唔會高,發展商又可以抬高價嚟賣

侯爵府

引用:Quote:Jobian 發表於 15-11-11 07:21 其實

原帖由 loved 於 15-11-11 發表
跟本一日吾截住呢班人擁入黎香港,永遠都解決吾到住屋問題。源頭就係日日放咁多人入黎,連普通市民都睇得出 ...
班蝗真係好恐怖,好多一落嚟就申請公屋,上到樓就再個別申請,理由咪家姑家嫂不和。

公爵府

引用:Quote:good_pig 發表於 15-11-11 10:40 而

原帖由 mercurycc 於 15-11-11 發表
係其實好多舊屋邨十室九空,有屋但無人肯去住又話舊又話唔係市區唔方便.
只好感嘆,人心已變。

幾十年前,我們的父母輩,好多都來自大陸。但他們克苦耐勞,有公屋住已經好開心,仲要一家七、八口迫在一個小單位,日子一樣如此渡過。

現在,蝗蟲及某些土生土長的年青香港人,不願付出血汗從事勞動工作,又嫌三嫌四。政府起大量公屋亦是徒然吧。

mercurycc    發表於 15-11-11 12:18
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Froggy_joe 發表於 15-11-11 11:11
同意。截咗呢單程証先講。

郊野公園土地,牽涉巨大利益輸送
睇下啲地產商係咁想係南生圍起豪宅就知啦, 第一個郊野公園失守就表示香港所有郊野公園都會無晒

大宅

臨屋?

男爵府

引用:用粉嶺果哥爾夫球場起晒公屋先啦

原帖由 wong4 於 15-11-11 發表
用粉嶺果哥爾夫球場起晒公屋先啦
good !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

一日唔檢討人口政策,填埋個維多利亞港都唔掂

公爵府

回覆:Edithcsm 的帖子

講真,就算郊野公園真係起屋,派俾嗰啲大哥大姐佢哋都唔鍾意啦!天水圍啲人都成日嫌遠嫌交通費貴呀,唔俾間市區港鐵站旁佢都唔滿意,仲話去到郊野公園?

公爵府

引用:Quote:sdbus 發表於 15-11-11 10:35 有人提

原帖由 MsBusy 於 15-11-11 發表
公屋可以起細間一點嗎?
宜家啲人俾幾百萬都係買間豆腐潤咋,有得住仲嫌三嫌四,咁唔鍾意咪唔好要囉!

首頁

尾頁

跳至