懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

成個肚都生哂紅疹!愈來愈嚴重超痕....可以點算?

別墅

回覆:成肚都係紅疹...點算?

嘩,好誇張呀, 快d睇醫生啦

大宅

認識瑞士牛牛第一回

之前成個胸都係!已經問過醫生,佢話生完就冇喎!而家發展到成肚都係

別墅

塗多d潤野, 可能呢排轉天氣。 我都有, 但冇你咁勁, 都已經好痕

大宅

我之前第一胎都係咁,好痕,連大脾都有,睇咗醫生搽咗藥膏都無乜用,不過一生完真係即刻唔痕,但肚同大脾爆晒紋

複式洋房

回覆樓主:

我之前33w左右都出紅色粒粒 食左4 5個星期西瓜之後退哂 我本身唔係寒底所以日日食西瓜無事

別墅

回覆:siuball 的帖子

我嚴重過你很多,不過dr都話無咩做到,勤力搽lotion,太癢搽葯高!

複式洋房

我之前都係咁但冇理佢,仲繼續搽油防肚紋,搞到一星期內變成4份3個肚皮都又紅又花,變成皮膚炎..... 所以你都你快d睇醫生啦

大宅

一定要睇醫生!
我19周時爆出全身都係!
西醫冇咩用, 我去左睇中醫, 食左2星期藥就好返好多
或者你試下煲D艾草黎FU肚, FU完會冇咁痕,
不過D紅疹謝左個肚會變黑

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

天氣唔好呢.小心呀...睇醫生...唔好R..

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你平時可以擦D cream滋潤下,如果痕,可以隔住件衫撓下。

複式洋房

經驗分享:

我25w個時, 手臂,肚,大脾出滿紅疹...好痕...愈生愈多...痕到晚晚瞓唔到
. 維持左足足一個月. 西醫話係荷爾蒙改變影響, 叫孕婦皮膚病, 要生完先好. 中醫話我食太多濕熱野, 係胎毒, 但30週後先可內服中薬去清胎毒.

呢個幾月內,
1. 我睇左3次西醫,食左7日抗敏藥, keep住搽止癢膏(不含類固醇). 同時睇左4次中醫,開左d中藥每日抹身. 一返屋企沖涷水涼, 唔用沐浴露, 跟手搽止癢膏, 夜晚瞓之前再沖左d止癢膏, 用中藥抹身先瞓. 早上起身, 用清水沖左d中藥, 全身搽Jurlique 只Jojoba oil.

2. 飲食清淡D and 介口, 介奶, 蛋, 海鮮, 牛, 只食豬雞菜

3. 一日10杯水, 大便通去排走d濕熱

4. 穿絲質寬身睡衣減少皮膚摩擦,開大冷氣(因為熱會痕d), 再放塊濕布係床邊,方便痕時抹身...

可以做嘅都做左, 終於由30week開始夜晚無再痕醒... 希望呢d方法都幫到你地

大宅

認識瑞士牛牛第一回

之前睇左醫生都話係孕婦疹,生完會冇,其實我都知吾r 會好好多,夜晚真係完全訓吾到,而家擺左條濕毛巾係床邊,一痕就fu 吾r , 感覺好似好d , 每日沖完涼就塗cream , 我最擔心係搞到BB 都會有,如果只係出係我身上我都可死忍

複式洋房

麵包有旦唔食得
方包!麥包!可不可以!
有人話白飯都唔好...!?

複式洋房

I eat all kind of bread and rice too r. it should be ok r, otherwise, nothing can eat la...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我已經食緊糖尿餐如果麥包同旦都吾食得,咁早餐冇野可食了

翡翠宮

睇醫生喇,好似好嚴重咁咼,睇下醫生開咩俾你搽

珍珠宮

乾燥定濕?有無搽嘢?唔得睇下醫生,唔好ao損

複式洋房

本來胸部出自己揸咩都冇用
睇醫生揸一星期好曬
兩日後又出仲去埋腳肚下身三角位
依段時間食得最多係麥包...所懷疑...
跟住再睇又繼續揸...ing.....

伯爵府

Xmas吸收勳章

千祈唔好 r....r完會留印, 久久不退 可以試下厚揸 l'occitane 乳木果油 同 cetaphil moistuurizing lotion

首頁

尾頁

跳至