心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

賺60萬, 放唔放 ?

我地租左屋大約年半, 上年沙士期間入市買左而家間屋, 都住左近一年, 原因係當時供抵租.
由未搬入來住就一直有經紀介紹放樓, 由初時賺30萬到而家賺60萬, 我老公就越來越想放層樓, 佢話袋住60萬再租樓住喎.
老公, 老公朋友 & 我妹都話應該放, 佢地覺得一生人裡面要儲幾耐先有60萬. 買樓既野來日方長.

但我同我媽就唔係咁諗, 賺60萬放在銀行又冇咩利息, 用來投資又怕餂晒.
若日後樓價不變 or 持續咁升, 到日後想再買樓時就會供貴樓.
而且年紀越大就等如供樓能力越低, 我怕到時阿仔要幫手供樓....除非預左一世租樓啦.

好煩, 但我老公而家似乎一意孤行.

大宅

Re: 賺60萬, 放唔放 ?

我就覺得有個錢旁身好D喇,60萬喎,要儲幾耐先至儲到呀.
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

公爵府

好媽媽勳章

lovelyanyan ,
多謝回應, 講真60萬真係好吸引. 我想我一世人裡面都唔會儲到咁多錢.
97年前我地住嘉湖, 果時層樓又係升到賺好多, 但當年係借政府錢未夠期賣來都入唔到袋.
今次再遇賺錢機會, 所以我老公唔想錯過.
但係我一想到又要執野搬, 真係好煩. 我地已經係四年裡面搬左三次啦.

大宅

未當自己去緊旅行囉,你都話啦,錯過咗一次嫁喇,依家咁嘅時世,今日唔知聽日事,有個錢喺自己身邊,安全感都大D啦.

頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

洋房

如果你們層樓賣不賣都會諗住自己繼續租屋的話,當然賣出去,大拿拿60萬喎,仲有細佬要養,呢個數目真是不少.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我識個朋友,真係靠買賣樓宇賺錢,
佢地冇傢俬雜物困身,搬親都係幾o急攪惦,
隨時搬、隨時買樓、見好即放,
不過我覺得呢d都要睇命水,
有人買樓賺到笑,有人買樓負資產! :-(
既然你之前miss左一次賺錢機會,
睇怕你今次真係要抓緊機會!

男爵府

60萬比仔仔做教育經費都好呀!可以係英國讀3年大學啦!
賣樓前不如去先去睇下有無其他直得投資既樓啦。
做人至緊要開開心心 :-D

男爵府

我會放, 一定放, 因為我都在等緊層樓升, 一到價就走。

我既諗法係先拿番60萬cash, 怕自已大洗就買番幾手匯豐先。 然後租番樓住, 到睇到岩心水又平既樓先放晒d錢去首期, 咁即使供都係有限錢。

呢個機會錯失左, 唔知等幾時呀, 樓價我睇唔出有咩仲可以令佢上升, 所以趁早放啦。

公爵府

畀面勳章

phoebepanpan"打鐵診熱la, 機會難逢!講真, 60萬真的好吸引, 何況你做開a/c, 你都知d 錢點運用及點賺會最快架la, 快d去馬la. 不過你搬還搬, 最緊要近panpan返學啊. 並且佢都快暑假, 快d考慮, 咁好日子不用又煩panpan要返學, 放暑假個timing就最perfect架la.

christina

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

放層樓啦!!! 成60萬喎(面價)!!! 是否淨賺呀? 如果不是你要考慮其他因素. 首先你有無做2按? 是否頭2年免供免息?
如果(是), 不用考慮, 即放. {因為第三年供款可能比現時供款多一陪} otherwise 可以考慮, 但放層樓之前問銀行有否penalty ....etc.
最重要樓市係不會無止境向上升, 留番D錢比呀仔第時去外國升學重好啦.

民房

我覺得60萬唔多,不過亦唔少

佢想放,妳就比佢放,放早左,樓價繼續上升,佢只會怨賺少左,係佢眼光未夠準,佢最多係賴社會的錯,係老懵懂的錯

但如果妳今日反對佢放, 阻住佢放,佢錯失左獲利60萬的機會 (機會真係眨下眼就無架),萬一樓價下調,無買家接貨等等
咁佢就會怨妳,怨妳一世,怨妳連累佢無左60萬,係妳欠佢架,佢將來久不久就會拎這件事出來講,話妳欠左佢60萬,好慘架

我親身感受呀,97到現在, 7年了,佢怨足我7年呀!

所以我覺得:唔係放定唔放的問題,亦唔係幾多錢的問題

而係重大的決定,由邊個揸主意好呢?
還是可以有商有量?
事後大家又會唔會互相抱怨呢?
妳自己衡量啦

別墅

錯過
Angela

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一係放左層樓再買間平D,得唔得?

侯爵府

如果租樓, 當1萬元租, 一年12萬, 60萬夠租5年樓.

但如果供樓, 一個月供1萬元, 五年就供左60萬, 當中60萬有幾多係還本? 還有美國加息周期正開始.

我不信樓市會繼續上升(雖然我都想佢升值), 所以有賣趁手, 無人可以甘短時間賺60萬.

男爵府

我會睇下而家間屋有幾大間, 如果夠住到未來10年都唔使搬的話, 我就唔會賣, 但如果未來10年你一定嫌地方唔夠的話, 趁而家市好, 梗係賣左佢, 袋番60萬先。 而家攬住層樓係冇用的, 攬住d錢先至有用, 今時今日, cash is king, 你有錢就你話事, 想住邊度就邊度。

我都岩岩搬左屋, 以前層樓得兩房, 趁樓市好番d, 趁d人癲癲地係咁追, 就賣比佢, 雖然我都係蝕賣, 仲蝕左40萬, 但都照賣, 呢d咁既癲況冇乜幾何, 反正冇乜可能去番我買果個價位, 蝕左果d就當係5年黎既租金, d人買樓係一時衝動, 如果你唔捉住呢d一時衝動既買家, 佢返去諗兩諗可能唔會買。 而家我住緊果度係租的, 我地而家都係等緊一個機會, 等緊一個再霖市既機會就入貨, 無謂而家同人爭, 到時一係唔搬, 一搬就要夠住到個仔出身為止。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

60萬喎, 放啦! 我都不信樓市會繼續上升!
Jasmin :-D

民房

我個case都差唔多, 層樓升了成百五萬有多, 但賣了會買唔返, 租返相同單位比供還貴, 所以唔惜得放. 我知自己一定唔會咁貴都租, 所以賣樓後錢是多了, 但居住環境就可能沒有現在般滿意, 針冇兩頭利, 你地會點揀?

等待驗證會員

放,一定放.機會唔係常常有,可能你希望繼續升,可以賺多少少,但如果跌,甘點算.
呢個時勢,有錢係手,好過?住層樓.
搬屋不是大問題.

洋房

60萬其實唔係大又唔係小.
我而家住緊呢到都係升左60萬到, 但係我地無打算賣.
原因係你之前諗果d, 同埋減番所有expenses, 大概得4x profit.

你唔急$$$用既, 有樓好過

別墅

If I were you, I will sell.

That's what I've just done. I have also bought a flat around SARS and sold it last month and realise a gain of around 2M.

From my experience, the flat price cannot rise forever (especially when salaries of most of us have not been increased for many years). My experience: lost more than 3M in 1997. I have decided to sell the negative equity in 2001 and realise the loss.

Then around SARS, I thought it is almost the right time (turn out to be right) to buy a flat to live. So, I bought the flat and when the property price suddenly rise. Then, I choose to sell it and cash out the gain.

Now I am waiting for another good time to buy the flat again.

首頁

尾頁

跳至