婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

首先,這不是我的故事!簡單介紹一下背景:玫瑰係70後由大陸落來香港,佢無咩讀書,而且行動不便,係坐輪椅的.後來朋友介紹下認識了佢老公,家明.
家明係做地盤的,當時玫瑰家人反對玫瑰同家明結婚.
玫瑰爸爸叫佢不要結婚,同佢一齊住,就是自己死佐,佢哥哥都會照顧佢,但玫瑰唔肯.
其實當時家人都知道家明係為佐張身分證同玫瑰一齊,因為家明唔娶玫瑰,就要被遣返大陸

反正家明同玫瑰結婚了,好快就上到公屋,生佐2個女.大蟲同小蟲⋯
家明跌破所有人眼鏡,一直同玫瑰生活,家明每個月都將大部分的收入比曬玫瑰,玫瑰都好慳,所以佢地係「公屋富戶」

la_source    發表於 15-11-20 10:29
咸蛋三寶飯    發表於 15-11-20 04:09

大宅

回覆:家庭戰爭!

完?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

So?

子爵府

伯爵府

開心吸收勳章

子爵府

part 2
所有事情都好風平浪靜,知道大蟲讀佐大學Year 3的時候,爆出佐「私生子」.
原來家明係同玫瑰結婚之前,係鄉下有個初戀情人,可能偷吃禁果,初戀情人大肚了,但當時家明已經同玫瑰結婚了,所以初戀情人一直同私生子係鄉下生活.家明就每個月偷偷寄小小翻鄉下作為「生活費」.
大蟲點會知道「私生子」?原來家明有日帶佐初戀情人同私生子翻去屋企,然後話佢地係朋友,吃餐飯就走

大蟲見到so call 「朋友」同家明個樣一模一樣,大佬,大蟲又唔係弱智,肯定知道呢個係佢爸爸的野仔,立刻趕佢地走!
點解家明會帶初戀情人同私生子翻屋企?我地都以為家明要同玫瑰離婚,講數!其實原來係家明覺得出去吃好貴,唔捨得先帶佢地翻屋企

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-20 04:10

子爵府

呢度我一定要講下家明同玫瑰的日常生活.
由於玫瑰係坐輪椅的,所以佢就無辦法出去工作,就索性係屋企照顧小朋友,家明係做地盤的,據聞佢90年代已經搵緊2萬幾一個月,家明好勤力,日日都開工,幾乎唔放假,甚至有時仲ot!
佢地真的好慳,玫瑰煮飯幾乎唔落油,所有野都放入電飯煲蒸瘦,屋企有客人先煮下咖哩魚蛋做大餐,屋企用的電器都系好「懷舊」的,係大蟲好大個,真的頂唔順先裝一部冷氣!
家明對吃同穿都毫無要求,除佐對個女.佢自己唔系好識表達自己的感受,但對住對女會捨得洗錢,例如大蟲話讀書需要,佢會即刻買部電子辭典

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-20 04:11

侯爵府

好似好寫實

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

大蟲知道野仔事件肯定當晚就狂數佢老豆,後來玫瑰忍不住話:夠了,大家都去訓!先stop佐大蟲(大蟲好聽玫瑰話,係大蟲心中,玫瑰係個好媽媽,家明好無用的,就是個大男人,平時咩都唔幫玫瑰,小蟲當時F5,比較中立,但同家明關係都close)

後來有一日,大蟲趁玫瑰翻鄉下的時候,竟然趕佐家明走.家明竟然又真的肯走⋯
大家問大蟲點解要趕家明走,大蟲話:個野仔原來細我幾個月,我接受唔到佢竟然有婚外情,個人無本事就算了,仲學人偷吃?我無這樣的爸爸!我自己擔起頭家⋯

後來家明就自己租劏房來住,偶爾偷偷去探小蟲⋯大蟲就好俾心機,認真讀書,放假就part time,然後順利畢業,佢都好本事!佢一畢業就搵4萬幾,然後仲供佢妹妹讀書⋯

至於玫瑰,其實佢係一直都知道呢件事,所以咁多年佢都默許家明每個月「偷偷」寄2000hkd翻鄉下⋯
但家明一直都無點見初戀情人同私生子,因為佢以前好少翻鄉下,2-3年先翻一次⋯而且係全家翻
家明離開之後有搵過玫瑰,玫瑰其實都表示願意俾家明回家,因為玫瑰瞭解家明的性格⋯但大蟲反對.

知道大蟲要結婚了,家明知道後有問下大蟲老公的情況,玫瑰表示願意俾家明參加大蟲的婚禮,但大蟲知道後大怒,覺得家明無資格參加自己婚禮,所以請帖都唔印家明的名字

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-20 04:12

子爵府

引用:好似好寫實

原帖由 mwmyway 於 15-11-19 發表
好似好寫實
真人真事!大蟲好犀利,不過我唔欣賞

男爵府

引用:Quote:原帖由+mwmyway+於+15-11-19+發表好

原帖由 nanananana 於 15-11-20 發表
真人真事!大蟲好犀利,不過我唔欣賞
絕得滯,若然無佢丫爸,佢可以讀到大學,賺到錢養家?尼種非自然婚外情,只可以話孽緣

做人,5好難为自己

子爵府

其實我係玫瑰的親戚,我爸爸叫我同大蟲講下,俾家明翻屋企⋯
我有試圖同大蟲講,可惜我一講「家明」,大蟲已經開始同我噴火,狂數家明⋯

其實玫瑰家人都分成2邊,一邊覺得大蟲做得好,支持者只有當年帶玫瑰落香港的哥哥,其他親戚全部都是支持家明

其實我地旁人睇,係覺得家明好慘!因為玫瑰脾氣好差!真的好差,小蟲都話佢媽媽係每日由早上鬧家明鬧到夜晚,尤其之前玫瑰做agent,賺佐小小錢,成日同大蟲講,覺得佢爸爸好蠢,唔肯自己做包工頭搵錢,好無用,好彩屋企有佢之類

我之前都住過佢屋企一日,發現原來小蟲無講大話,反正家明做咩都俾佢鬧,家明睇電視都俾佢鬧話曬時間!但家明真係唔出聲、最多講:你識條毛咩,工程的東西不是你講得咁容易!

但據我所知,玫瑰手上起碼有幾百萬cash,我絕對無誇張,因為幾年前有個親戚要做乜擔保,佢拿佐本紅薄仔出來
其實親戚都知道錢係家明搵的,但大蟲堅稱佢爸爸無出過錢養佢

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-20 04:13

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-20+發表

原帖由 nanaaixi 於 15-11-20 發表
絕得滯,若然無佢丫爸,佢可以讀到大學,賺到錢養家?尼種非自然婚外情,只可以話孽緣

...
其實我覺得上一代呢種瓜葛好難定對錯,家明真的無同佢初戀情人一直偷情⋯
大蟲系好狠!

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

子爵府

至於小蟲,佢一直都是唔出聲,但我問過小蟲,其實小蟲覺得如果爸爸無打算認個野仔,佢其實無所謂⋯反正媽媽都知道野仔的事,不過家姐(大蟲)一定唔準!因為家姐睇唔起爸爸⋯

其實我好反感大蟲,因為我覺得佢做女都毫無良心!我媽媽其實都同大蟲講,不如俾家明翻來啦,遲些你同小蟲結婚,有自己頭家,玫瑰點好?
但大蟲就話:我一定會帶住我媽媽,我唔需要這樣的老豆!我唔會俾我媽媽受委屈⋯(態度系好惡)
我媽媽就勸大蟲,你知道玫瑰已經過大海,輸佐幾十萬,點解要過大海?咪因為家明咯!家明又無話咩,都話以後都唔會帶翻黎,你咪算囉!
呢個時候,大蟲就好惡咁講:我媽媽輸佢的錢,又不是輸你的錢,你咁驚佐咩

我媽媽聽完,即刻話翻佢:玫瑰咁多年無做野,屋企又要養2個小朋友,你生出來就識搵錢?識行?做人唔好咁無良心,果個係你老豆⋯⋯你地兩姊妹細個都是佢照顧你地⋯你買樓的錢都是佢搵的⋯你覺得我多事,講的話un耳,就算了!我唔係貪你屋企的錢,我都是想玫瑰可以有個老來伴!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-20 04:14

複式洋房

引用:Quote:原帖由+nanaaixi+於+15-11-20+發表絕

原帖由 nanananana 於 15-11-20 發表
其實我覺得上一代呢種瓜葛好難定對錯,家明真的無同佢初戀情人一直偷情⋯
大蟲系好狠 ...
但係講緊個私生子細過大蟲
即係婚後同偷食初戀情人
即係初戀情人變小三啦
即係出軌啦
咁樣同結婚前唔小心搞大人地唔同wo

可樂寶貝    發表於 15-11-20 13:57
maggie017f    發表於 15-11-20 12:04

侯爵府

um,做咩夾硬分開人地兩公婆,陰公。如果我係玫瑰,我寧願唔要個女

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

由於大蟲出來工作,超過公屋的入息審查,所以大蟲用綠表買佐間居屋⋯但我地都知道錢係家明搵的⋯

我姐夫話係街度見過家明,老佐好多,同佢去茶記,問佢情況如何,佢就話自己租劏房,生活都過得去⋯
姐夫問有無考慮問玫瑰拿翻小小錢
家明就話無,玫瑰中有2個女,留些錢俾個女做嫁妝⋯自己個仔自己挨多幾年,搵多些俾佢⋯聽到呢度,姐夫都無講野,只是吃飯的時候講翻俾我地知道⋯

根據姐夫話,因為家明係老師傅,現在已經可以搵到5,6萬一個月⋯有時多job,分分鐘7萬⋯

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-20 04:15

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-20+發表

原帖由 LingSiuYu 於 15-11-20 發表
但係講緊個私生子細過大蟲
即係婚後同偷食初戀情人
即係初戀情人變小三啦
sorry,頭先問媽媽,媽媽話係私生子大過大蟲3個月

伯爵府

大蟲大反應都正常,但咁樣趕走個老豆好似好不孝...何況家明對大蟲又唔係差...如果玫瑰唔嬲..點解大蟲要咁大反應好明顯平日玫瑰鬧得家明多,家明係呢個家都冇地位...

首頁

尾頁

跳至