跳至

首頁

尾頁

別墅

上個星期六去東區飲糖水,啱啱姑娘打嚟話超標,下個星期二要返去見營養師同醫生,以後要返東區覆診,仲要拮手指,連本來聽日要返健康院檢查都唔使做。

以後要控制飲食啦,再唔及格要入院做一日測試,好SAD!

大宅

原文章由 godloveus 於 08-8-11 14:06 發表
上個星期六去東區飲糖水,啱啱姑娘打嚟話超標,下個星期二要返去見營養師同醫生,以後要返東區覆診,仲要拮手指,連本來聽日要返健康院檢查都唔使做。

以後要控制飲食啦,再唔及格要入院做一日測試,好SAD!

:na ...

你要戒甜呀...
我八月尾至去東區飲糖水,
係七月中開始已經戒甜,
同埋叫阿媽煮野煮淡D,
食少D FAST FOOD,
少油少鹽少糖.
仲要得閒食少少麥皮..
七月尾去C+ 複診,
醫生都話我叻, 重得咁少..
果時我 22 WK, 比之前 18WK 重得 1.X KG.
但阿B 就重左 400 G..( 差不多1 LB)
都叫做全部重哂係阿B 度..

你比心機戒下口啦~~~
我都為左飲糖水怕超標一早戒定口..
努力呀~~~

大宅

我上次去C+覆診,驗尿既時候,都話糖份有D高,叫我留意一下,但因為之前嗰晚食左湯圓糖水,跟住過兩個星期再去政府覆診就無嘢,所以我都無咩理.

死啦!!我下個星期都要驗呀,我而家開始戒,唔知黎唔黎得切呢???
http://lbff.lilypie.com/CsFWp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Breastfeeding tickers" /></a>

別墅

我仲有兩個星期就要返健康院飲糖水,雖然我成日都唔重,但都有d驚,因為我有個朋友話,重唔重同有冇妊娠糖尿是兩回事

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我28號都要飲糖水, 好驚唔pass, 而家開始戒口

大宅

我無去政府覆診,有個月重左10lbs,Dr.要下次返去既時候空肚篤手指check血糖,話怕我一個月重咁多會有妊娠糖尿,跟著個1個月我就食少左甜野&澱紛質,篤手指pass左,但Dr.都話唔代表無事,要下次食左野再check喎~

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

總之就煩啦

別墅

我基本上28week重咗15lbs,都唔算好肥啫???

不過我飲糖水之前冇戒口,宜家就麻煩啦!!!

別墅

我次次去醫院check 都pass
但我早幾week 去c+ check 小便, 就話有糖尿
但係c+醫生話應該冇問題, coz 我去醫院check 係空肚留小便會準d wor, 而c+ 係食完野至check, 所以會冇咁準, 應以醫院空肚check o既為準....

唔知有冇老點.
My Love, My Soul mate~~

別墅

我無論喺c+定東區,次次驗小便都及格,剩係飲糖水先唔及格咋!

原文章由 mythseason 於 08-8-13 10:30 發表
我次次去醫院check 都pass
但我早幾week 去c+ check 小便, 就話有糖尿
但係c+醫生話應該冇問題, coz 我去醫院check 係空肚留小便會準d wor, 而c+ 係食完野至check, 所以會冇咁準, 應以醫院空肚check o既 ...

別墅

原文章由 godloveus 於 08-8-13 17:20 發表
我無論喺c+定東區,次次驗小便都及格,剩係飲糖水先唔及格咋!

點解既???????
即係驗小便唔準?

咁係咪個個大肚婆都要飲糖水o架? 幾多weeks 要飲呢?
我28weeks 了, 醫院都仲未叫我飲bor?

別墅

其他媽媽話驗血先最準!

東區安排媽媽28-30week飲糖水,其他醫院我就唔係好清楚!唔知其他媽媽知唔知,你邊間醫院?

原文章由 mythseason 於 08-8-14 09:36 發表

點解既???????
即係驗小便唔準?

大宅

原文章由 godloveus 於 08-8-14 13:59 發表
其他媽媽話驗血先最準!

東區安排媽媽28-30week飲糖水,其他醫院我就唔係好清楚!唔知其他媽媽知唔知,你邊間醫院?

普通糖尿係驗血最準確,因為會驗a1c,即知道過去3個月的血糖指數,不過就唔知普通糖尿同妊娠糖尿有無分別。
我上一胎都有飲過糖水,不過結果就無事,但都擔心左一輪。

大宅

應該唔係個個媽媽都要飲架! 通常都係因為屋企人有糖尿, 怕我哋會容易遺傳, 所以先要我哋CHECK.
喺政府第一次檢查, 姑娘會問埋屋企人有無遺傳病, 因應情況先睇你嚟緊要CHECK D乜嘢.
我喺威爾斯檢查, 因為我媽咪有糖尿, 所以我27WKS時都要飲糖水, 好在最後PASS咗咋! 之前都有D擔心架!
如果你一直都正常, 體重又冇太大轉變, 咁醫院唔會無端端要你CHECK嘅! 唔洗太擔心~

原文章由 mythseason 於 08-8-14 09:36 發表

點解既???????
即係驗小便唔準?

別墅

以我所知,東區人人都要飲糖水!

原文章由 cute_melody 於 08-8-14 14:36 發表
應該唔係個個媽媽都要飲架! 通常都係因為屋企人有糖尿, 怕我哋會容易遺傳, 所以先要我哋CHECK.
喺政府第一次檢查, 姑娘會問埋屋企人有無遺傳病, 因應情況先睇你嚟緊要CHECK D乜嘢.
我喺威爾斯檢查, 因為我媽咪有糖尿 ...

大宅

應該係人人都要飲喎,我識d人都有飲
我聽日就去東區到飲喇,而家有d驚我驚會嘔返出嚟同唔passmouth:

大宅

我喺聯合覆診既,今個星期25W就要返去驗血.
http://lbff.lilypie.com/CsFWp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Breastfeeding tickers" /></a>

別墅

原文章由 godloveus 於 08-8-14 13:59 發表
其他媽媽話驗血先最準!

我係o向廣華睇o架~~
下星期三就返去覆診, 不過唔知駛唔駛飲呢....
我都有d 驚, 其實如果唔pass 會點? 有咩野大問題既呢??

大宅

回覆 #18 godloveus 的文章

我都係,昨天14見營養師,比左個歺單照住食,但唔知到時入院會唔會合格呢?那應要注意d那一方面呢?有些担心呀!
各位媽咪你地可給些意見應點做好呢?

大宅

我第一胎係威院飲糖水都衰咗, 攪到要住院驗血同篤手指, even pass 咗出院後都要繼續見營養師食糖尿餐同係屋企隔日篤手指一日三次, 簡直係痛苦ge經歷, e生經常恐嚇我話bb過大會變巨嬰要提早嗺生以防會難產, 所以唔敢食野結果bb出世得2.7kg. 到第二胎都好担心, 今次係廣華檢查都要飲糖水, 不過我當日飲咗糖水後就去行樓梯, 來回來回咁行咗兩三次, 結果pass咗仲好正常度數好低tim, 所以你地可以試吓! 不過廣華一共會飲三次糖水, 我仲有兩関要過好困擾呀!

首頁

尾頁

跳至