單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如果需要, 同樣 $4110, 你想聘請.......

1. 外傭? 要介紹費, 機票, 言語溝通可能冇咁方便, 文化有差異.
2. 一個帶小孩來打工和住宿嘅單媽? 要養&住埋個小朋友, 單媽都需要照顧下小朋友, 冇得 24小時 stand by.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

子爵府

外傭最大問題不是費用溝通文化,而是有冇心去做野。

不過外傭都唔係24小時stand by喎

子爵府

回覆:好奇一問 : 單親媽媽, 你想搵翻個咩人

睇標題仲以為係講緊男忍

酸棗仁    發表於 15-11-25 12:37

伯爵府

yydaddy 發表於 15-11-25 09:38
外傭最大問題不是費用溝通文化,而是有冇心去做野。

最衰有最低工資; 否則, 淨係照顧老人家或者小孩嘅話; 請個 包食住嘅帶子媽媽 可能仲理想.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

大宅

1. 因為自己有小朋友, 2既話佢又要照顧自己小朋友, 難免會有D問題...
同埋有最低工資, 無可能用$4110請到

伯爵府

snowmeow 發表於 15-11-25 14:21
1. 因為自己有小朋友, 2既話佢又要照顧自己小朋友, 難免會有D問題...
同埋有最低工資, 無可能用$4110請到 ...

但係好奇怪, 如果送小朋友上個帶子EE門比佢湊, $4110 ? 啲人又真係會仆到去架喎.

子爵府

酸棗仁 發表於 15-11-25 14:40
但係好奇怪, 如果送小朋友上個帶子EE門比佢湊, $4110 ? 啲人又真係會仆到去架喎.

唔奇..幫你湊得即係無返工, 無返工可能拎綜援..咁多$4110 現金, 又唔駛報...

伯爵府

Fiona_yy 發表於 15-11-25 16:23
唔奇..幫你湊得即係無返工, 無返工可能拎綜援..咁多$4110 現金, 又唔駛報...

...

有人要犯法, 你有乜辨法?

當街行乞犯法的, 試問有幾人舉報?

大宅

酸棗仁 發表於 15-11-25 14:40
...

唔想有外人係屋企住

伯爵府

snowmeow 發表於 15-11-27 11:14
唔想有外人係屋企住

所以, 每個月就添 $4110 香油錢, 裝埋香爐長生祿位, 喺屋企 供養隻豬. 外傭都係人來架, 我唔係話佢地架.

大宅

引用:如果需要, 同樣 $4110, 你想聘請.......1.

原帖由 酸棗仁 於 15-11-25 發表

如果需要, 同樣 $4110, 你想聘請.......
睇下個小朋友有幾大
小學生,可以請外傭
有時自己夜返都得,無咁困身
但如要比agent錢
我就唔會,成萬蚊
我會試下係屋企附近公園舉牌
自己請菲傭
要炒都唔會蝕會好多

伯爵府

haydenden1023 發表於 15-11-27 23:18
睇下個小朋友有幾大
小學生,可以請外傭
有時自己夜返都得,無咁困身

比埋份 IQ題佢做, 要聰明得來, 又要蠢過自己, 咁就為之 very good 喇

下面啲嘢, 得幾十零個人會明, 但佢地睇完, 會 "會心微笑"
千祈唔好請著嗰啲一日到黑 : 雞蛋, 雞蛋, 雞蛋.....嗰啲.

snowmeow    發表於 15-11-30 12:25

首頁

尾頁

跳至