自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可否分享下,用那款?

有否幫助呢? THX

珍珠宮

wingwing2008 發表於 15-11-27 11:11
可否分享下,用那款?

有否幫助呢? THX

我仔有帶瞓時帶個隻, 帶咗4個月, 早上近視由4XX減到0咁濟, 散光由150減到50.

wcpcelia    發表於 15-11-27 11:42

大宅

回覆:jojoplanet 的帖子

戴住會唔會痛?

別墅

我個仔都有帶, 夜晚戴住訓, 第2日早上除, 睇野就好清楚呀, 又可以唔加深或減慢近視

伯爵府

jojoplanet 發表於 15-11-27 11:15
我仔有帶瞓時帶個隻, 帶咗4個月, 早上近視由4XX減到0咁濟, 散光由150減到50.
可以減到禁好???
係咪要萬萬聲....

可唔可以分享多D....
謝謝~

別墅

我個仔無啦, 我地帶3晚就停1晚!(係矯視醫生建議)

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

回覆:有無JM的小朋友用緊矯視鏡?

請問幾歲可以戴?係邊度有配?

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

散光可以減到嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我囡由小二開始戴,依家已中四,近視控制得好好,咁多年都只增加了50度。視光師問我囡到16歲仲繼唔繼續戴,定還是轉普通日用隱形眼鏡,我仍在猶疑中。有冇jm可告知16歲開始近視仲會唔會大幅度加深?謝謝

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問費用多少?

是否要確保小朋友訓覺時唔擦眼睛先得呢?

珍珠宮

challengepanda 發表於 15-11-27 11:33
戴住會唔會痛?

頭一星期痛點, 因為眼球同鏡片未完全FIT...之後有時會痛視光師話係因為有時戴唔正或係有空氣. 迥一振就無野. 因為我個仔有散光鏡片的CURVE比係只係近視唔同, 只係近視的會感覺好D. 我朋友個仔只係近視完全覺得無野.

珍珠宮

Ronnym 發表於 15-11-27 11:38
可以減到禁好???
係咪要萬萬聲....

我配個間只係近視好似11000, 我個仔有散光就13000. 每2年要換一次鏡片好似係3XXX

禁止訪問

珍珠宮

wyl 發表於 15-11-27 11:42
我囡由小二開始戴,依家已中四,近視控制得好好,咁多年都只增加了50度。視光師問我囡到16歲仲繼唔繼續戴, ...

我諗我會比個仔繼續戴因為我自己既近視都係出黎做野用電腦先係咁加深由1XX去到7XX.

珍珠宮

sumaggie101 發表於 15-11-27 12:39
how much for that?

我配個間只係近視好似11000, 我個仔有散光就13000. 每2年要換一次鏡片好似係3XXX

珍珠宮

wcpcelia 發表於 15-11-27 11:42
散光可以減到嗎?

唔太深散光OK..但要搞清楚...呢D眼鏡主要係控制小朋友近視無加深得咁快, 原本既近視/散光度數唔會無咗架...你戴完一晚第二日無咗近視係BONUS. 如果你唔戴近視係會一日一日咁出番黎架.

wcpcelia    發表於 15-11-27 14:07

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔戴緊...戴左4年...近視KEEP住400冇加深...散光200都冇加深..

DAY TIME唔駛戴眼鏡...因對CONS可以壓到冇近視同大約50度散光...不過要日日戴...停一日就要戴番普通眼鏡...因為佢近視同散光都算深..回彈得比較快

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

回覆:有無JM的小朋友用緊矯視鏡 ...

請問在那裏找到ok 鏡資料?

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

洋房

回覆 wyl 的帖子

HI WYL,請問你囡由小二開始直至中四期間,有無因戴晚間矯視鏡而出現既野(例如產生色素,或眼肚內出現小水泡)?負責我仔的視光師話呢D係戴晚間矯視鏡既常見情況,但係我開始有D擔心 ,知你囡戴左咁耐,所以想問下你同聽下你經歷。
謝謝 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Alvinelaine 發表於 16-1-4 13:39
回覆 wyl 的帖子

HI WYL,請問你囡由小二開始直至中四期間,有無因戴晚間矯視鏡而出現既野(例如產生色素, ...
咁又冇喎,我囡戴咗咁多年,只係試過一次因為清潔得唔夠乾淨,眼紅又有啲痛,拎返去畀視光師睇,佢話對鏡清潔得唔好,污糟,所以要送返廠清潔,停咗三日,之後佢再冇發生過任何情況。

首頁

尾頁

跳至