懷孕前後

跳至

首頁
12345...90

尾頁

洋房

me too.. it's my second one. Tomorrow I will go to have my 1st scan this time. Hope everything fine... I have booked Oscar checking in Union too, but it's on Oct 8, it's already 13 weeks..

大宅

Hi 各位靚準媽,
今日睇醫生, 醫生話有咗4week 多d, 妤開心呀!
預產期係4月21日. 而家都唔知係政府生or C+...
仲諗緊 (因第一胎所以都唔知點做). Lee 2 日嗰肚及子宮
都有d 痛, 好似"谷" M 咁, 醫生話無事, 俾咗d "塞"藥及葉
酸丸, 2星期後復診.
各位準媽咪, 你地有咗係唔係咁嫁 ? 會有d咩特別唔舒服 ?
頭先7點幾仲閞始腰痛tim.

大宅

聽人講飲利賓立可止嘔
我一日都飲半杯又無作嘔哎
你地試下...

大宅

我個肚前幾日都好痛(仲痛過谷M),條腰都好'軟'好倦咁,我呢個week請咗假日日在家休息,呢二日好番好多.
你不用擔心哎...relax !!
我個胸勁脹和痛..我諗好快要換BRa了!!!

民房

之前月經冇黎,我就用驗孕棒 check 下啦,第一次係夜晚,條線好淺色,若隱若現,跟住第二朝再 check,條線深d 啦,不過都唔係好實色。所以今日去照超聲波,只係見到一粒黑野,醫生話恭喜你呀,我開心之餘,又有小小懷疑,呢粒黑野就係bb?

醫生叫我過兩個星期返去覆診,而預產期係 4月23日。
我只係好眼訓,有d 肚痛,個胸漲左d,同埋口淡淡咁姐。

大宅

我都會lee 2日休息多d, 睇吓點先. 但我個胸一d都無脹和痛...
唔通我唔正常 ?

原文章由 eidye 於 08-8-18 21:59 發表
我個肚前幾日都好痛(仲痛過谷M),條腰都好'軟'好倦咁,我呢個week請咗假日日在家休息,呢二日好番好多.
我個胸勁脹和痛..我諗好快要換BRa了!!! ...

大宅

我睇左好多介口既野.

苦瓜, 木瓜一定唔得, 不過我唔明WHY 有d 人都話節瓜唔得.

西醫就叫我姜同埋香蕉唔好食, 因為佢會令子宮收縮

你所講既都係唔好食, 不過WHY 蘋果湯唔飲得呀?

我本來平時都係飲節瓜湯, 魚湯, 佛手瓜湯呢d 咁正氣既, 我比較補既都唔會飲, 因為我個中醫話唔洗架喇, 一個人平時清清淡淡都夠營養, 所以我而家都係照番平時一樣,唔會刻意點改個diet, 我儘量唔想有太大既唔同, 但係o係網上見到d人都有講any 瓜湯都唔飲得, 所以都唔知點好.

有人都話食花膠好, 不過我唔會食喇, 都係o個句, 唔想個diet
suddently 變哂, 我驚身體唔習慣.

原文章由 eidye 於 08-8-18 19:58 發表
介口???
大家知唔知除了瓜類好涼之外,
有乜蔬菜唔食得?(中e話有白色的菜都要介)
生果-不能吃西瓜,哈密瓜,密瓜,梨..還有呢?
還有不能飲(eg木瓜湯,蘋果湯,菜和瓜湯etc) ...

大宅

回覆 #10 雪晴晴 的文章

hi! 雪晴晴,
How do you start to register in 東區 hospital? I live in North Point, also want to have check-up in 東區 hospital. Thank you!!

大宅

回覆 #17 poloking 的文章

我昨天都上網係威爾斯登記做oscar, 但未覆我. 唔知要等幾耐...

大宅

原文章由 eidye 於 08-8-18 18:44 發表
hi hi 靚女準媽媽

我前幾日bingo了,太happy 了!!
我明天才去照BB,大概預產期4月14日

我同你爭一日預產呀, 我係15日.

大宅

原文章由 eidye 於 08-8-18 18:44 發表
hi hi 靚女準媽媽

我前幾日bingo了,太happy 了!!
我明天才去照BB,大概預產期4月14日

我同你爭一日預產呀, 我係15日.

大宅

原文章由 eidye 於 08-8-18 21:59 發表
我個胸勁脹和痛..我諗好快要換BRa了!!! ...

我周日已經買左孕婦bra, 因為未check 前己經谷, 痛到爆. check左之後, 就覺得個bra壓住好唔舒服, 索性去買孕婦bra算.

別墅

今日好反胃feel.....成個人都無晒力咁....
無嘔...但好辛苦

ar B 你要健健康康ar

我book左10wk 再照超聲波...係咪未照得 oscar?

大宅

原文章由 eidye 於 08-8-18 19:20 發表
我上week個肚好痛和超脹,所以去睇婦科,去照乜都照唔到因為太早了(嗰時4w),e生話我子宮周圍有D血,懷疑宮外孕,我明早再去婦科,希望無事,好彩我今日驗血的HCG指數正常!!

其實e生話最好在5w去照第一次睇下係未宮外孕( ...

乜五星期要照架? 我摛日仲取消左明天checking tim, 我岩岩生左半年的朋友, 仲話等八周至睇醫生tim

大宅

岩岩威爾斯打黎, 幫我排左10月3日照oscar, 不過成千三蚊好貴呀. 有無媽咪知道邊度有得平d呀

大宅

岩岩威爾斯打黎, 幫我排左10月3日照oscar, 不過成千三蚊好貴呀. 有無媽咪知道邊度有得平d呀

大宅

大宅

原文章由 rita1208 於 08-8-19 09:10 發表
hi! 雪晴晴,
How do you start to register in 東區 hospital? I live in North Point, also want to have check-up in 東區 hospital. Thank you!!

Hi rita 1208,

如果您想去東區生, 您就要去西灣河或者筲箕灣健康院登記...我都住係北角, 但我就咗去北角柏立基健康院登記(貪佢近我,係我屋企樓下)但就要去贊育做某d檢查,生bb就要去瑪麗生...因為我都係私家政府兩邊睇,但生就應該會係私家生啦!!!所以我就揀北角柏立基啦!!

大宅

$1300 唔貴喇. 你過左35 政府應該會免費幫你check, 我去廣華見到有d 過左35既女人, 佢地都free 呢個test 比佢地.

有D C+ 會平一兩百, 不過威院即刻有結果, c+ 都要等幾日.

我就揀番自己既婦科照番OSCAR, 佢收1400, 不過我中意佢係我既醫生做, 咁當埋產檢, 睇埋亞B 既生長各方面問題嘛.

大宅

回覆 #2 westwest123 的文章

westwest123,

Thank you for your information!!

首頁
12345...90

尾頁

跳至