自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:工人一餐煲埋兩餐粥比BB食, 可以接受嗎

冇問題 只要儲存得好 一凍左到封好入雪櫃
加熱時要一百% 滾

遲d 整 蔬菜泥都係極好一份份 雪冰粒

食時先加落粥仔到

你去粥鋪都係一早煮定個粥底 賣一日

唔會一碗一碗甘煮

公爵府

ope 發表於 15-12-8 17:08
兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部返全日. 一個BB食粥, 另一個食糊 (唔駛煮, 用水開)

我今天中午回 ...
我以前工人都試過咁,我提過唔好,佢話 bb 一餐咁少粥,好難煮,最後妥協,同意工人一次煮兩餐嘅粥底,但每餐加新鮮嘅魚同菜碎,算係大家都讓一步,又大家都接受

伯爵府

回覆:工人一餐煲埋兩餐粥比BB食, 可以接受嗎?

無問題呀,放鬆點

妹妹爸爸    發表於 15-12-8 23:19

大宅

我兩個bb,兩個姐姐,都係一次過煮兩餐,但我那個飯煲係專煲bb粥,煲完擺成日都唔會粥水分離,仲非常杰撻撻,或者你買過一個新煲吧…媽媽,放鬆呀,唔好比咁大壓力自己!

大宅

FTM
自己湊2件,1餐煲埋2餐食,只要第2餐雪起,食時翻熱,無問題!
暫時大細各方面ok, 大隻又高。有冇營養睇你俾咩佢食,吸唔吸收,均衡飲食就ok!

子爵府

引用:我接受到我以前係買個保溫壺煲好即刻倒入去

原帖由 elysianfields 於 15-12-08 發表
我接受到
我以前係買個保溫壺煲好即刻倒入去,第二餐食時仲要攤凍先食到

...
X2我也会第二餐入暖壼,稍後食

大宅

我Ftm 都係一次煲兩餐

珍珠宮

我覺得冇問題。你估洗洗煮煮唔辛苦架咩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我個時係買BB煲,每次都係BB食一餐

如果得一個B食,好難烋咁小的

一次煲2餐無問題喎,學食店咁樣,到煮個陣時先加料

伯爵府

我都係一餐粥分兩餐,好小事冇問題

男爵府

我大細B都係一餐煮埋兩餐食, 咁多年都健健康康, 無咩風的.

工人不用煮粥仔及BB食, 只需幫忙餵, 我仲要係早上八點返工前煮落, 放足12個鐘添, 只要食物清潔及整熱才食便可, 放心.

只要每天配搭好, 兩餐食同一樣都夠營養的, 不用擔心.

只係你有兩個工人, 如講究確係可以分開兩餐煮唔同食物.

Relax

男爵府

ope 發表於 15-12-8 17:08
兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部返全日. 一個BB食粥, 另一個食糊 (唔駛煮, 用水開)

我今天中午回 ...
No problem, my mother-in-law used to cook the baby food for a few days (not just for 2 meals).
She made one big pot of baby food, then put them into several small air tight containers and freeze them all. She would reheat each before feeding it to my daughter. My daughter is 17 years old now, very healthy and intelligent.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我都係一次煮一日份量(15年前),小朋友食得少好難煮一餐(現在出左一人飯煲應該可以),晚上翻熱是沒有問題的,唔好放大問題睇,bb時日日都飲奶bb會悶嗎?其實每天一款已經可以了,主要是營養均衡不是味道,放左工就放鬆心情啦,把工作壓力帶回家對身邊任何人都不公平,在職媽媽係辛苦一點,加油

珍珠宮

2018復活節勳章

多數刀係甘架 bor !!

珍珠宮

我都係俾婆婆湊, 我每天早上煲定, 都係一煲分兩餐俾BB 食架, 無問題喎? 一人份量嘅粥好難煲, 煲多左唔食又好浪費喎! 但如果星期日我自己比較得閒, 就會一餐粥一餐粉, 因為BB 食剩我會自己食返。

伯爵府

引用:你有兩個工人,要求係巴閉d既! +

原帖由 hotingmum 於 15-12-08 發表
你有兩個工人,要求係巴閉d既!
樓主咪講左不喜勿插囉!仲要撩事鬥非

jt77    發表於 15-12-9 19:49

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

無問題

子爵府

引用:兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部

原帖由 ope 於 15-12-08 發表

我今天中午回 ...
早晚一次㷛我絕對唔ok

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我自己湊一個女都唔會,其實食左身體無壞,但媽媽總希望小朋友食得好,新鮮好重要。

而且你有2個工人,相信唔會忙到煮餐粥都無時間,所以你工人抵插

但你女強人黎架,大事都撐得住,這種少事淡化吧,收起眼淚同工人好好傾下

珍珠宮

再加熱/長期加熱食物營養價值比較低,所以係有分別,我仔個時得一個姐姐照顧4大1孕1小,除非出街,否則BB一定餐餐新鮮煮。

你以家有成兩個工人,工作量吾大,要求兩餐分開煮一D都吾過份,我係你我會貼錢叫中介送工人走

首頁
12345...21

尾頁

跳至