婆媳關係

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

我同C6結左婚兩年, 但係C6係個未定性仲係好貪玩既人, 所以我一直都冇打算要BB住。

我有個唔好既習慣, 我會睇C6既WHATSAPP, 比我發現99岩岩既星期一話覺得C6同我結左婚幾年, 成30歲人都唔生仔令佢好冇面, 丟晒佢架。而家係鄉下同我99同齡既人已經抱晒孫, 仲要D孫最細都讀緊小學3年班。又話C6 D表妹都生埋, 我地比人爬晒頭.. (下刪100000字)。總結: 佢要我同C6出年點都要生一個出黎。C6回覆就話點解生BB要關佢/鄉下D人咩事, 點解係因為99要有面而我地就要生, 叫佢以後唔好再咁講, 因為覺得好心痛同失望。

直至尋日, 99知道我個BEST FD就黎生得(BEST FD老公同我C6係疏堂兄分), 99就直接WHATAPP我叫我要努力爭取生BB, 唔好令佢失望。又話我生得愈多佢同62就愈開心, 母憑子貴, 有小朋友既快樂係錢都買唔倒等等... 我唔知點覆, 就整左個微笑EMOJI.. 以為可以告一段落。

點知佢就打比C6, 但係我唔係聽得好清楚, 淨係聽倒話做冬食飯D野..但係C6講完電話好唔開心, 我問佢咩事, 佢話99同佢講我22號唔可以番女家做冬, 仲有年初一, 清明同埋鬼節 (呢度又有D野想交待, 我係比99揀左想邊日做冬先, 而99係揀左20號星期日)。咁C6同佢理論有乜理由你自己唔揀22但係又唔比人22番屋企食飯, 99話係傳統, 如果我番外家即係話男家好窮。就算我C6唔番外家, 我自己一個番都唔得... 咁我話唔緊要啦, 我地19號番外家啦......

以為件事解決左.. 但係C6仲係唔開心.. 今朝番工前睇C6 WHATSAPP, 見倒佢同朋友呻話99喊晒打比佢問我地究竟幾時生B, 係咪生唔倒.. 如果係XX(我個名)唔諗住生, 就另謀高就。C6同佢朋友講話佢冇嬲99, 只係佢都唔知應該點答, 因為佢覺得99講既野係岩 (我估係話點解一定要生BB)..

我睇完個人真係好好好好好好好好好唔開心.. 我以為99個人好傳統, 好多習俗要跟, 仔女應該傳宗接代.. 但係我估唔倒佢會講另謀高就 (我GET倒既意思係叫C6搵第二個OR叫我地離婚, 應該唔會出去搵人借種掛...)

我應該點做好..................... 不過我同C6講左今晚一齊講下大家對生BB既睇法....

Jolin_Yuen    發表於 15-12-15 12:30

別墅

係你覺得你C6未定性冇安全感所以唔生BB住, 定係你C6都暫時唔想?

大宅

回覆 chanterrace 的帖子

我覺得佢知道有小朋友會冇左好多自由, 所以佢都暫時唔想。但係我今晚會同佢傾.. 睇下其實佢係點睇.....

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

如果C6未定性, 不要生住。你不如同C6傾下生B問題, 看下佢看法?

別墅

其實你唔使唔開心, 因為只要你C6都將佢既立場講清楚俾奶奶知,係佢自己暫時唔想生, 唔關個老婆事, 就算你奶奶再講D咩都影響唔到你兩個

不過如果你想要既, 好好同C6商量下,趁後生快D生返個
因為緣份既野有時唔係你話一plan即有架

大宅

回覆 大細心 的帖子

我今晚會同C6傾架喇.. 但係我真係好唔開心... 我估唔倒99竟然會講呢D野.. 佢唔係都係女人黎架咩.. 點解女人要咁對女人....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

haribobo 發表於 15-12-11 15:01
我同C6結左婚兩年, 但係C6係個未定性仲係好貪玩既人, 所以我一直都冇打算要BB住。

我有個唔好既習慣, 我會 ...
你C6覺得佢媽話要生BB是對, 咁你C6是都想要BB定點?

子爵府

回覆:99催生仔 (唔覺意打到好長..)

係呢件事上,我的睇法係:如果99唔知道你地一直唔生小朋友,係你C6唔想,而誤會係你無得生,佢就想你C6離婚,娶個可以生bb的女性,我又覺得無咩野⋯
因為佢係你C6的媽媽,不是你媽媽,佢點會企系你角度去想問題!
而且你都話佢好傳統⋯

我覺得你同C6好好傾下,如果C6系真的唔想要bb,就叫佢同你99講清楚,係佢個仔唔要,唔系你生唔出

男爵府

畀面勳章

首先生下一代係你兩公婆既事, 外人不應說三導四, 一定係要你兩公婆同意加肯共同承擔才好生, 因小朋友係一生一世既承擔嚟, 不要因為外人面子攞威而惘下生仔決定, 至於99限制你返外家既事, 講真又唔同住, 你去完佢都唔知啦, 就算知又點, 你又無犯法, 有咩好驚!

你都已經30歲, 應該知要點樣保護自己, 同決定自己將來!

Jolin_Yuen    發表於 15-12-15 12:31
flyer2003    發表於 15-12-12 18:14
bingowish    發表於 15-12-11 16:13

大宅

回覆 chrischo2002 的帖子

佢曾經講過佢係會要小朋友, 不過我地既相處係出現左問題(即係佢鐘意玩), 所以都冇好好咁坐低傾過大家個plan係想點.. 不過而家殺到埋黎, 唔傾唔得...

別墅

唔好話奶奶啦, 就算連自己阿媽都係咁,
一結婚就即刻問幾時生?有時見到d狗仔好得意講多句就即刻爆一句: 我話你知呀, 你唔好諗住養狗仔唔養人仔呀

不過你奶奶都算過份, 講到另謀高就, 真係...
d奶奶成日都話對新抱好似女咁, 如果有一日個女既奶奶咁同個女婿講, 佢會有咩感受?

子爵府

1) 生和唔生絕不由你6299話事, 所以佢講乜或會令你心煩, 但絕不能是生B的原因, 你99咁講, 即是有孫抱=有面, 佢痴你不用陪佢呆

2) 今晚好好和c6傾下, 先不用談論99, 而是對生bb的看法

3) 如果無理解錯, "C6同佢朋友講話佢冇嬲99, 只係佢都唔知應該點答, 因為佢覺得99講既野係岩" << 你c6即是agree 你99?? 如樓主不孕, 即是該離婚??? sorry....呢個point你最好搞清楚

祝夫妻恩愛, 旱日適合升格做父母!!

Jolin_Yuen    發表於 15-12-15 12:32

大宅

回覆 nanananana 的帖子

99既意思應該係, 如果我唔諗住生, c6都應該同我離婚。不過我唔知c6自己點同99講, 可能係講到我唔想生掛...

我同c6生唔生倒.. 我地冇做過test.. 唔知.....

話就話99係應該企係佢地自己屋企角度jei.. 但係點解要鼓勵另謀高就??? 大家都係女人.. 點解要咁講野....

大宅

回覆 aptcan 的帖子

我都好想好好保護自己, 但係我唔知可以點做..
我好想同99講我黎緊想讀書想升職想事業更上一層樓先考慮生唔生bb。但係我驚我忍唔住d態度會唔好, 然後c6係會鬧爆我的...

子爵府

引用:回覆+nanananana+的帖子99既意思應該係,+如

原帖由 haribobo 於 15-12-11 發表

99既意思應該係, 如果我唔諗住生, c6都應該同我離婚。不過我唔知c6自己點同99講, ...
我的意思係:其實你99咁講係佢唔知道情況,佢企系佢的立場想呢件事,咪等於如果你媽媽想抱孫,然後以為你C6唔生!咪一樣會催你⋯

大宅

回覆 chanterrace 的帖子

反而我媽咪冇比壓力我 (可能覺得如果要幫我湊b會搞到佢冇得去旅行)..
我真係見倒個句另謀高就好傷心.. 我未必係一個完美既新抱, 但係做倒我都會做丫..
同埋生bb係一世架, 我自己個心態都未ready, 點解我要生個b出黎害佢?

大宅

回覆:99催生仔 (唔覺意打到好長..)

不用理,最重要2公婆有共識,叫你老公同99講清楚,千萬不要因99而生,你肯定会後悔,小朋友有準備先好生,免得到時因小朋友吵架!叫老爺奶奶生包佢!唔好理!!

大宅

回覆 mapp2009 的帖子

我今晚都會問清楚c6... 萬一真係我有問題, 我生唔倒.. 佢會點做.. 我會再上黎update各位jm....
多謝你既祝福...

大宅

哦~~~ 我明白了...
唔好意思, 我情緒接近失控.. 睇野睇得好負面.....

大宅

回覆 wawa929 的帖子

我都好希望可以叫佢地咁鐘意生你地自己生啦!!!

首頁
12345...11

尾頁

跳至