婆媳關係

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

回覆:99催生仔 (唔覺意打到好長..)

樓主,我都好明白你。由我同C6結婚開始,我99就一直係咁催生,成日話有仔趁嫩生,又話工作唔重要,見一次催一次,又話唔好避云云。我係極度反感,因為我覺得最重要係我同C6點諗,如果我哋決定唔生就唔生,認為幾時合適生就幾時生,即使係我哋嘅父母亦唔應該干涉,因為小朋友係我生我養我育,唔係咁簡單。

我覺得關鍵係你同你C6要有共識,如果大家認為宜家未係最佳時機,咁佢要同佢阿媽表達想法。希望你哋可以好好傾吓,快啲達到共識,唔使再煩。

大宅

育兒性格勳章

琥珀宮

兩夫妻傾下先,係咪真係唔想生,係就直接同99講係唔生丁心啦,但如果傾完係想生,就計劃下

haribobo    發表於 15-12-13 00:13

男爵府

回覆:haribobo 的帖子

你這些事八年前,我身同感受。最重要你兩公婆一條心

複式洋房

引用:回覆+bingowish+的帖子我99唔會理人感受架.

原帖由 haribobo 於 15-12-11 發表
回覆 bingowish 的帖子

我99唔會理人感受架.. 佢要講就會不停咁講.. 就算62叫佢收聲佢都唔會收..
佢緊你唔緊就最好,激都激死佢啦!就算佢當面同你講,我知你好興,但千其唔好為佢嘅說話唔開心呀,我以前會為99說話唔開心,宜家我唔理佢,當佢唱歌架咋!你咁緊佢都係因為你愛你老公,唔想老公唔開心,不過男人唔會諗到呢d嘢架!佢要求可以冇止境,你就得幾多?最緊要你老公認同你姐,你老公如果真心想生,你就真係要重新考慮下,你31都唔細喇老實,因為唔係話有就有架!但如果你老公係怕老母煩先生你就唔好生住喇,你同老公要有共識先好生呀!其他人,真係唔駛理架,當佢3姑6婆啦!你都唔會理3姑6婆嘅說話啦,係咪?

複式洋房

好慘,但我又咁睇,我奶奶事前係擺明唔恨孫果d, 結果我生完,佢日搶夜搶 影相show off,當我仔係佢仔咁,但係,只限拎去威威,威完你自己搞掂。如果佢依家咁恨,咁要面子,第時你生左,你頂唔頂得順日日俾佢搶去威威先

珍珠宮

咁你老公究竟想唔想生?尼啲一定要有共識~!
我都唔係好想生,我老公就一直話無所謂,但其實我知佢好想要,所以我都決定同佢生番個,咁見到老公開心,其實我都覺得好幸福!
至於99,又係成日摧,仲暗示我太老生唔出,又話妻子如衣服,但我當時無嬲,既然你把咁賤,我生得出都唔會俾你抱!

haribobo    發表於 15-12-13 00:32

侯爵府

我的育兒心得勳章

其實生唔生唔係因為取悅你99/等佢有面子,重點係你同你c6有無計劃同準備,講堅,我同c6都係唔玩又顧家既人,佢仲好愛小朋友,不過都會覺得吃力,有時因為湊女都會嘈兩句,當然好快無事,而且亦會無左好多自由,唔係話行就行!所以唔理你99果筆、你同c6真係要傾好先生,無謂大家辛苦!

haribobo    發表於 15-12-13 00:35

侯爵府

回覆:haribobo 的帖子

我奶奶前個星期先口講講話\"我哋又被人排左頭!\"我都好大壓力,自問收入唔夠養小朋友。而最大問題我覺得我老公未夠成熟承擔一個家庭,佢自己都好似照顧唔到自己掉c6去廣州黃埔軍營分分鍾救護車回來或教官唔俾佢合格嗰啲,樣樣有安排事事認真對待,好似明知自己空腹血糖會暈都可以唔食少少野出門口結婚暈起街,佢又唔知道自己有咩問題又想有小朋友,我同佢生完反而湊兩件甘。

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

不如呃你99講:醫生話你個仔唔得唔係唔想生
佢好大機會唔會再吹你地同周圍同人講
我朋友係咁,好work

大宅

樓主, 你嫁俾你老公, 唔係嫁俾你99, 唔需要去please你99, 佢講咩另謀高就, 咪講飽佢囉. 若然你c6又真係順從99意思去謀, 咁有機會俾你睇清你c6.

至於99要面所以要生仔, 你99有冇面同你自身有咩關係. 再講, 單睇你99既言行, 生左後, 因湊B問題, 我諗你99煩到你嘔白泡

男爵府

我的育兒心得勳章

過來人經驗:

我同c6都有共識生小朋友、但生完大家都超唔識應。

生小朋友,有共識有經濟環境好啲。否則,係好影響夫妻感情,真係分分鐘鐘都有機會唔洗上婆媳版。(婚都離埋,邊有婆媳問題)

haribobo    發表於 15-12-13 00:46

大宅

啲99為左個孫真係不擇手段,竟然話要幫自己個仔另謀高就😡😡😡😡😡
如果你們都想要小朋友,有B早啲生都啱,風險低啲,體力都好多。但都係考慮左自己想唔想生,唔好為人而生。現在好多人都3x先第一胎喇,點可以同大陸比,佢地過25未結婚就覺得遲,一結就生

大宅

回覆 cat_house 的帖子

6299突然話聽日過嚟同我地飲茶,我同C6講咗我唔會去啦!

大宅

回覆 衝勁BB 的帖子

我係驚對住99控制唔倒自己,好激動咁同99講嘢,跟住搞到本身唔係我錯都變成我錯⋯

別墅

想問你夫家邊度鄉下?

請問生左係味你99養?
全數

吾係既叫佢麻煩收聲啦

大宅

回覆 lojo11 的帖子

咁大鑊⋯⋯⋯從此冷感!

大宅

回覆 xavierma215 的帖子

開頭見倒佢話我地丟佢架其實我好想笑⋯因為平時佢都丟我唔少假⋯

水晶宮

BK Milk勳章

我係你傾左會生
都夾定叫老公講吾會生
再問就講你老公有問題生吾到咁得la

你講會生仲煩

水晶宮

BK Milk勳章

仲要傾定比邊个湊邊度坐月
你99咁煩
你真係要攞返个發球權
如果吾係生左同就生
實煩到你嘔

首頁
23456...11

尾頁

跳至