自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 geminihk 於 15-12-15 發表佢

原帖由 火精靈 於 15-12-15 發表
其實結婚係兩個人嘅事。。。點解婚禮支出,婚後住屋都要男方解決? 一齊儲錢建立家庭得唔覺有乜問題。。。

...
下。 一齊儲錢結婚買樓我覺得係必然, unless條仔好有, 要不然大家一齊努力組織個家, 有咩問題

水晶宮

入品才重要吧

大宅

爸B勳章

回覆:有朋友岩岩因為咁既原因同女友分左手

女仔父母只想自己個女嫁個有父母蔭既人,即是有錢人
反而我寧願他地兩個相愛同一齊儲錢,咁個女會幸福d

子爵府

分手是好事

To be or not to be  that is the question~

公爵府

2024年龍年勳章

個男仔肯認真去計劃結婚算不錯了......

有D拖咗十年都唔計劃的大有人在......

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:佢同女朋友已經一齊左2年亦都有共同目標想

原帖由 geminihk 於 15-12-15 發表
佢同女朋友已經一齊左2年
亦都有共同目標想一齊儲錢結婚, 雙方感情亦唔錯
其實當年我和EX準備結婚,都係一齊儲咗幾年錢,同我亞娘傾結婚事宜果陣,俾佢知係我有份儲即刻發哂癲,話佢女我條件好過EX點解仲要貼錢嫁,攪到鬧哂大交,之後仲因為有第三者分咗手。
我冇同亞娘講因為第三者分開,反而同佢講因為佢多多事實,所以攪到我哋分手,等佢收下D氣焰,當我妹妹結婚佢就冇說話多多

珍珠宮

我反而覺得這不是故事的全部, 而只是分手的導火線

水晶宮

我有個女, 識左呢個男仔
我會開心
個男仔好有計劃 真係想同個女有將來
識得儲錢
very good啦!!

當然要諗下 點樣唔好過被人呃左
真係大家一齊儲咁。

男爵府

早知對方係咁係好事

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果係我個女我會叫佢要小心啲。 一定要個男人入錢, 唔好整整吓得自己一個入

伯爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 geminihk 於 15-12-15 發表佢

原帖由 火精靈 於 15-12-15 發表
其實結婚係兩個人嘅事。。。點解婚禮支出,婚後住屋都要男方解決? 一齊儲錢建立家庭得唔覺有乜問題。。。

...
對。現在咩年代! 爭取男女平等,不是這樣嗎?為何男比哂,個父母都唔化,一陣阿女嫁唔出,嫁得唔好, 埋怨太一世

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

一齊儲錢竟然係問題?!

珍珠宮

睇下自己個女咩料先,當年我同c6都係一齊儲,我普通女人一個,又唔係樣靚身材正學識高,咁容易比我到釣金龜咩

男爵府

小口子要建立家庭,一人一份好應該呀!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我果時結婚,我媽知道我地一齊儲錢擺酒都鬧架!佢認為傳統上呢d係男家開支,無理由要新娘貼(我媽唔貪錢,係傳統啫
所以記住用咩錢唔好同阿媽講

公爵府

個男仔好好彩走得甩,結婚係兩個人既事,兩個一齊儲有咩問題⋯⋯

男爵府

兩個人肯為將來共同努力,我覺得好好喎,當年我同c6都係一齊儲錢結婚,我唔認為咩都要男方比晒,婚後c6好疼錫我,而家生活慢慢改善,c6知道我鍾意咩,能力許可下都會買比我

伯爵府

我想當年計劃結婚,我哋都係一齊儲錢,我佔小部分,我C6存多D,我媽冇咩要求,但求我嫁得幸福,冇問題!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

要成家雙方都要付出好正常,個女仔咁冇主見?分手都係好事

伯爵府

Haha總有d父母想自己個女做千億新抱

首頁
12345...10

尾頁

跳至