婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉其實99幫我揍小朋友已經好唔話得 但發現奶奶經常係我銀包拎錢 ,c6從未比過一蚊家用,自己打份牛工勁低人工一個月一萬蚊都唔夠 要自己付責自己生活費同小朋友日常開支同學費,仲要幫c6找銀行數,個個月得返個雞碎咁多比自己同小朋友,但99成日係我個乞衣兜拿飯食,唉有冇jm可以教我點做

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁其實你老公有無俾家用99 ?
如果有, 咪問下99其實係咪唔夠用?
如果無, 剷到佢上天花板啦
99幫手湊俾返錢好正常, 如果無俾, 真係唔怪得99要拎你D錢
咁湊小朋友都有開支, 無理由要個老人家貼

你老公責任最大....

翡翠宮

直接同C6講,叫佢俾D你囖,冇錢冇辦法架

edhepp    發表於 15-12-18 14:12

男爵府

你唔係諗住你99唔駛錢都可以幫你揍仔買餸煮埋飯呀嘛?

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁問題應該係你C6喎

翡翠宮

下, 即係你想你奶奶用自己錢幫你揍仔?

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

問99係咪喺你銀包攞咗錢, 問佢點解. 如果佢話你地俾唔夠錢湊B, 就問下佢其實要幾多, 再決定你同C6之間點供份錢出黎.

琥珀宮

畀面勳章

引用:唉其實99幫我揍小朋友已經好唔話得 但發現

原帖由 Suibaby1132 於 15-12-18 發表
唉其實99幫我揍小朋友已經好唔話得 但發現奶奶經常係我銀包拎錢 ,c6從未比過一蚊家用,自己打份牛工勁低人 ...
咁你有無比錢99湊b? 如果無,你老公又無比家用,咁你祈望無收入嘅老人家貼錢?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

幫手湊小朋友要比錢係正常...

樓主點解咁唔識做?

但99係樓主銀包拎錢呢個行為一定係錯, 其實咁即係偷。
新抱+仔要自己幫手湊BB唔比錢你可以趕佢地走唔幫, 但唔代表可以大條道理係人地銀包拎錢!

樓主要出聲! 但更加要識做
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

公爵府

回覆:Suibaby1132 的帖子

99幫手湊小朋友要俾錢佢好正常,但係冇可能唔問你哋而自己係你銀包攞囉!

大宅

回覆:雖然99幫手揍小朋友,但我都好想呻下

我覺得點都唔應該直接打開新抱銀包拎錢,你有無同老公講?如果佢又無比錢你,又無比錢99就過份左d,佢打工可以自己洗,你打工就要養埋個仔仲要比錢99,同老公講叫佢比錢你/比錢99啦,99幫手湊比錢佢都應該,你老公都有負責付出

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

你C6 同99都有問題喎!
第一, 咩情況都好, 99都唔應該自己係人地銀包LOR 錢!
就算你C6冇比家用, 99唔夠錢可以開聲講而唔係自己拎!

第二, 阿媽幫佢湊女, 做仔既唔係咁大安旨意唔洗比家用呀嘛!!!
仲要老婆幫佢找數....學咩人做老豆?
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

BK Milk勳章

你老公呢?
叫佢自己找數吧!

翡翠宮

樓主而家唔你呻奶奶無禮貌不問自取...

棲主而家係呻: 乞衣兜拿飯食

複式洋房

引用:咁其實你老公有無俾家用99+?如果有,+咪問下

原帖由 wing514 於 15-12-18 發表
咁其實你老公有無俾家用99 ?
如果有, 咪問下99其實係咪唔夠用?
如果無, 剷到佢上天花板啦
其實我c6佢60%糧係比99做家用咁我份糧就係負責自己生活費同小朋友學費,水電煤,電話上網個d什費,c6負責屋租,基本上我c6同我每個月每人都係揸住幾千蚊返工,講真返工搭車食飯真係啱啱夠,99個個月係我銀包拎千拎2千蚊,好老實講真係唔算咩大數,但問題我比佢拎左我夠錢搭車返工就唔夠食飯所以先至煩,同c6講過佢話買個箱鎖住個銀包,但咁樣真係好核突

複式洋房

引用:問99係咪喺你銀包攞咗錢,+問佢點解.+如果佢

原帖由 艾菊 於 15-12-18 發表
問99係咪喺你銀包攞咗錢, 問佢點解. 如果佢話你地俾唔夠錢湊B, 就問下佢其實要幾多, 再決定你同C6之間點供 ...
我唔敢直接問,因為99幫手揍小朋友,怕得失,佢同埋我地一齊住,唔想之後日子面左左

複式洋房

回覆:Jolin_Yuen 的帖子

C6有比家用99,我當然明白係要孝敬老人家,但係我連自己呀媽份家用都比唔起,根本冇多餘錢可以再比到佢

男爵府

銀包唔好放咁多錢, 永遠只放300 蚊 !

要錢可以出聲, 但係不問自取就係一個問題 ~~

水晶宮

不如你計下數、再攤開問奶奶係咪唔夠錢駛啦。
佢呢個行為係偷、話時話、我唔會放一二千係銀包....

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Suibaby1132 的帖子

既然你有顧慮, 你又唔敢問佢點解咁做, 唯有銀包唔放錢囉, 自己諗方法收起d錢, 睇佢冇錢攞到會唔會有野講

首頁

尾頁

跳至