自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一項調查發現,超過8成受訪者認同港孩是依賴父母的一群,而家長過度溺愛是港孩出現的主因。

調查在今年9月至10月期間,訪問了1100多位家長及學生,當中超過9成是中學生。

結果發現,受訪者普遍認為港孩是抗逆力低、十分自我、不理別人感受等。

小童群益會舉行第七屆「香港小特首」小小施政報告發佈會,由21位中二至中四的學生,提出多個與兒童成長有關的觀點及建議。

他們建議政府加強「教育以全人發展為本」,避免社會過份看重成績,讓兒童從遊戲中成長,建立快樂童年。

la_source    發表於 15-12-22 10:28
333s    發表於 15-12-21 09:50
333s    發表於 15-12-21 09:50

伯爵府

引用:一項調查發現,超過8成受訪者認同港孩是依

原帖由 good_pig 於 15-12-21 發表
一項調查發現,超過8成受訪者認同港孩是依賴父母的一群,而家長過度溺愛是港孩出現的主因。

調查在今年9月 ...
就算係遊戲,都會貼身照顧,十幾個大人圍住幾個細路嘻嘻哈哈影相抹汗遞水,安排得妥妥當當。咪一樣出港孩啫……………

珊瑚宮

引用:一項調查發現,超過8成受訪者認同港孩是依

原帖由 good_pig 於 15-12-21 發表

調查在今年9月 ...
大人覺培養公主王子唔係問題,甚至特意裁培,呢啲調查根本無痛癢。

老實,家長呻之中,可能開始受到未完美的負面影響而略燥,但總帶著絲絲自豪
真係覺得有問題,早去想法糾正了,還等「港孩」成型?

翡翠宮

同意!我司都有2个港媽!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:有港女做阿媽,就自然有港孩

港媽又鬧人廢青,其實自己一手促成

KK20010609    發表於 15-12-21 17:15
333s    發表於 15-12-21 09:51

琥珀宮

畀面勳章

極同意

例子:1. 自己成日手機不離手,亦比小朋友不離手

2. 自己唔尊重工人,小朋友自然有樣學樣

QUEEN314    發表於 15-12-21 12:09

禁止訪問

引用:港媽又鬧人廢青,其實自己一手促成

男爵府

畀面勳章

點解淨係【港女做阿媽】,啲港孩無老豆架,啲老豆死哂架,依度幾多JM成日呻個廢c6返到屋企,只掛住打機上網,又幫住啲無理99,又唔見啲廢老豆教吓啲港孩,幾多港媽又要返工,又要照顧屋企,唔會成日細路有咩事就賴哂個亞媽,教養小孩永遠都係兩公婆嘅責任!

tonghomama    發表於 15-12-22 16:57
etcat    發表於 15-12-22 09:48
咪肥媽媽    發表於 15-12-21 20:41

子爵府

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-12-21 發表一

原帖由 pumpumpurin 於 15-12-21 發表
就算係遊戲,都會貼身照顧,十幾個大人圍住幾個細路嘻嘻哈哈影相抹汗遞水,安排得妥妥當當。咪一樣出港孩啫 ...
我正想咁講,遊戲又點,有個d家長,去到邊,做d乜都一樣

大宅

回覆:aptcan 的帖子

agree

子爵府

我夏天個時見過一個媽媽,一手幫個仔擔遮,一手揸個芭蕉煽吹住佢個仔!行行下攞條毛巾仔出黎幫個仔抹汗!

子爵府

有時我會覺得,從來沒有港孩,只有港孩父母,不過我唔敢出聲,還是先教好自己的孩子先講

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

嘥氣喇
好多阿媽/阿爸都唔覺有問題,自覺比條路自己小朋友行,照顧週到係理所當然,有D都唔係港女媽先教出港孫

唔好點評我,電話睇唔到點評

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:我夏天個時見過一個媽媽,一手幫個仔擔遮,

原帖由 浸雞翼先 於 15-12-21 發表
我夏天個時見過一個媽媽,一手幫個仔擔遮,一手揸個芭蕉煽吹住佢個仔!行行下攞條毛巾仔出黎幫個仔抹汗!:i ...
ED都還可以,我遇唔小係佢自己咁做,我唔係咁,佢會加把口嚟話我

唔好點評我,電話睇唔到點評

水晶宮

港孩兩極化

一係惡晒, 大晒, 野蠻至極, 第時唔鍾意, 老細都照打

一係純過小白兔, 不吃人間煙火, 第時出黎做野對住牛鬼蛇神唔知點生存

第時社會唔知會變成點

333s    發表於 15-12-21 09:52

象牙宮

“衣来伸手,饭来张口”,

每天的过着"衣来伸手,饭来张口"的生活,平時飯來張口,衣來伸手,吃得好,穿得好,有舒適的家,有寬敞明亮的教室。

懒惰成性,坐享别人劳动成果的人。

现如今,有不少孩子都是“衣来伸手,饭来张口”,大大小小的事情都是由父母 ....

父母要學, 当孩子遇到难题的时候,才伸出援助的双手,指导他如何解决问题。

學獨立, 學解决问题。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

其實呢個唔只係香港.大陸及其他發達國家.都開始出現呢啲現像.物質豐盛人們所追求係坐喺度舒適嘅生活.好與唔好.除非世界來個大倒退.唔好用冷氣唔打手機唔搭電梯改行路人人體力奉行.那就唔驕縱!可謂身驕玉貴.或者大家覺得冇關係.實則係科技養懶人

男爵府

緊係啦,餐餐都相機食先,啲細佬都似為甘樣先岩

子爵府

畀面勳章

引用:點解淨係【港女做阿媽】,啲港孩無老豆架,

原帖由 aptcan 於 15-12-21 發表
點解淨係【港女做阿媽】,啲港孩無老豆架,啲老豆死哂架,依度幾多JM成日呻個廢c6返到屋企,只掛住打機上網 ...
係,養不教,父之過,幾時變曬係only阿媽有責任,而家係咪母系社會先

yumui61    發表於 15-12-21 20:33

水晶宮

港孩既一一代

首頁

尾頁

跳至