在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好煩呀!!唔知轉唔轉工好, 請比D意見吖

現在同家姐做緊補習社, 開左兩年多, 生意都過得去, 暑假都有糧出. 今日我舊同事叫我去佢公司做, under佢, 人工係現在既一倍, 即同以前份工一樣. 我都好想做番OL, 但又驚我走左, 家姐搞唔掂(佢話如果唔掂執左佢), 又唔捨得班學生. 現在心情好矛盾, 如果係你, 你地會點選擇呢?? :cry:
現狀---
缺點: 人工少一半, 冇升職加薪機會, 勞氣
優點: 番工時間短MON-FRI(12-7),早上可以同bb玩, 冇人事糾紛, 近屋企, 包午飯

新工---
缺點: 工時長(經常OT), 地點遠(TST)我住天水圍, 我未做過既職位(我同事話唔緊要, 佢會教我)
優點: 人工多一倍, 有挑戰性, 有升職加薪機會, 可以做番OL

Many many thanks!!

用戶要求終止服務

Re: 好煩呀!!唔知轉唔轉工好, 請比D意見吖

你份工除o左要ot外,其他野都幾好wor,猶其係d返工時間, 介唔介意講係做咩行業o架?
如果你走o左,你家姐間舖耍笠既話, 咁對你家姐既經濟有冇大問題先? 佢唔可以請個人replace你咩?

子爵府

新嗰份係番mon-fri 9-6, sat 9-1, 係玩具公司黎既.
因為補習社係用我個名掛頭牌, 佢唔識教高年級的, 所以驚D家長知道我唔做會走, 我地平時都有請人做PART-TIME的, 但始終冇自己教咁好, 冇咁緊張D細路.

公爵府

好媽媽勳章

MissLing,
咁要睇下你想多d 時間對bb, 定係想多d時間做一份有挑戰性既工作.

複式洋房

我都好想轉工, 不過出去找唔到而家份人工公司又有福利, 又唔知轉邊行好, 又驚時間太長無時間陪bb . 真係想到頭都痛.
善良既荷花會開得好靚
歡迎登入善善成長過程

複式洋房

MissLing,
你小朋友幾歲? 其實你都心思思會搵返份文職, 宜家interview都唔使就有份等你, 天水圍去tst都好方便, 有村巴. 反而工時係一個重要問題, 需唔需要ot到好夜? ot完返到屋企小朋友會唔會巳經瞓左? 需唔需要幫仔囡溫習功課? boss或上司會唔會要求你讀書upgrade(我幾個朋友個boss都有同樣要求)自己?
p.s. 最好同老公相量下

首頁

尾頁

跳至