婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前個月幫囡囡拎左id card同passport
無拎到回鄉證
99同62叫我幫囡囡整埋回鄉證
我就咁答左句: 無呀,都無咩需要用
咁就是但完左個對話 (其實我聽到丫嫂話以備不時之需嘛
一陣申請左容乜易比62帶返大6架
62全部親人都係大6
有時大6 d親戚會突然造訪我地屋企 (我同6299住)
眼見身邊有朋友雖然放左個囡嘅證件係公司
以防比人帶走個囡
但始終都係要交出證件放行
我真係唔想同類事件發生係我身上囉

男爵府

回覆:回鄉證

連辦都唔辦睇黎真係好驚99帶翻大陸喔

Jolin_Yuen    發表於 15-12-28 13:25

大宅

回覆:波豬媽媽 的帖子

錢就係不時之需,回鄉證又點會係呢!

男爵府

真係緊急情願到時拎一次性快証,拎張5年嘅盞攪。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回鄉證不是必需品

大宅

做咗都唔好同佢講, 不時之需係父母話事

Jolin_Yuen    發表於 15-12-28 13:25

男爵府

我都係咁同6299講, 話BB要返大陸, 得, 中學先啦

大宅

引用:錢就係不時之需,回鄉證又點會係呢!

原帖由 雞蛋公主59 於 15-12-27 發表
錢就係不時之需,回鄉證又點會係呢!
認同
唔通bb要避債,著草走佬。。。不時之需真搞笑

琥珀宮

回覆樓主:

唔需要理佢,我99又係係我個仔幾個月大時要佢返大陸拜山,采佢都有味,到而家五歲,我都冇比佢返過去,理由係太細去呢d地方個容易撞到野,呢個借口係我作,其實因為阿仔好細個時見到而諗出來黎,另一個原因係太細個,起碼教識佢自己父母姓名,阿媽電話號碼等等先比佢返去,總之一齊我話事,唔好比佢以為佢地話事就得。

男爵府

引用:前個月幫囡囡拎左id+card同passport無拎到

原帖由 波豬媽媽 於 15-12-27 發表
無拎到回鄉證
如果冇諗住返又會有咩「不時之需」呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實我都覺得做定穩陣, 但唔好比任何人知
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

三年期唔用好快過,要做的話,有一次性快証做,唔好比機會帶返大陸,就算我自己帶去大陸玩都心驚驚,我果d過咗期都未取

Flower

子爵府

就算做咗個証,都唔好俾佢哋知,依家整咗嘅身份證同passport樓主放喺只有你知嘅地方穩陣,唔好俾佢哋咁易摷到

有太多報咗團到出發先話俾個阿媽知嘅案例,保護自己嘅小朋友,咩都假,就算C6都未必信得過

男爵府

2018復活節勳章

而家小朋友回鄉咭係5年

大宅

引用:而家小朋友回鄉咭係5年

原帖由 bubblew326 於 15-12-28 發表
而家小朋友回鄉咭係5年
係咩,証明我好耐都冇申請到,唔需要唔申請

Flower

男爵府

引用:前個月幫囡囡拎左id+card同passport無拎到

原帖由 波豬媽媽 於 15-12-27 發表
無拎到回鄉證
同意。我都係咁做。

男爵府

bb回鄉証係咪一定要父母先可以申請?
如屋企人有bb出世紙,咁佢地可唔可以自己去申請?

大宅

我都冇比男家知,雖然申請左囡回鄉証 ,因我同老公有時偷偷地同囡番大陸玩,但冇比男家知,費時紅白事要番,麻鬼煩

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:bb回鄉証係咪一定要父母先可以申請

原帖由 Love_JVs 於 15-12-31 發表
bb回鄉証係咪一定要父母先可以申請?
如屋企人有bb出世紙,咁佢地可唔可以自己去申請?
一定要父母,法定監護人。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

BK Milk勳章

我99由我女未夠3個月已經話要帶佢返大陸探佢阿媽,我唔肯,一路拖唔肯做證,咁細返太危險啦!之後佢出新招話太奶奶時日無多得返幾日,唔理唔理依家時日無多都差唔多兩年喇

首頁

尾頁

跳至