想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:你好呀,+我上年9月都係宮外孕呀~+我第一次

原帖由 alice1205 於 16-01-04 發表
你好呀, 我上年9月都係宮外孕呀~ 我第一次小產, 第2次宮外孕~

樓主, 要比心機呀~ 雖然我自己唸返起都仲好 ...
你好堅強呢!其實心理壓力呢下真係好難克服!我備孕時只係seach好多關於iui既資料,最擔心是中唔中,陀得穩唔穩,後未見好多jm化學就開始擔心化學,但我從來都冇唸過幾百份之一機會既宮外孕都會中。
我知自己要放鬆,但話唔擔心就假!中了都仲有好多關要過⋯我不嬲都係緊張大師同悲觀主義者,之前唸住要樂觀d對胎好點知就咁樣⋯哎,好大壓力呢!

別墅

YuenYuenKwok 發表於 16-1-4 18:27
你好堅強呢!其實心理壓力呢下真係好難克服!我備孕時只係seach好多關於iui既資料,最擔心是中唔中,陀得穩 ...

係呀!真係好大壓力!
尤其近日聖誕、新年,好多人post party 相,順便宣布有咗。
真係好失落。哩啲麵金係同路人先會明。

為咗唔想觸景傷情,要避開啲有大肚婆嘅party。遲啲農歷年,睇哩都係避開啲三姑六婆好啲。

別墅

回覆:黃娣妹 的帖子

有朋友好開心咁話我知佢大肚。其實我登佢開心嘅但自己又會好擔心。點解人地甘易嘅??

人地呀媽甘講野架。衣d8婆真係完全唔理人亂up野。人地生左好叻咩。好心唔抬高人都唔好踩人啦

d人成日覺得生bb係女人問題。其實男人都一樣有關架。所以都係得我地bk嘅姊妹先明白大家嘅感受。。。唉!!

經過小產同宮外衣兩次經歷。我真係覺得生bb要預備嘅心情好似坐過山車甘。。。第一次小產果時。6week都照到心跳。點知7week已經冇左了。個心痛到唔知點。。

姊妹門。我地要一齊加油呀!

別墅

alice1205 發表於 16-1-4 19:43
有朋友好開心咁話我知佢大肚。其實我登佢開心嘅但自己又會好擔心。點解人地甘易嘅??

人地呀媽 ...

同意!實在係有如過坐山車。
尤其姨媽就嚟同遲咗嚟嗰幾日,心情大上大落,猶如「來回地獄又折返人間」!

希望大家2016都好孕,陀返個猴B啦!

別墅

大家(emoji)自己多啲,養好身體,唔好心急(好難啊...!),等待bb再來~

https://hk.mobi.yahoo.com/home/長輩催生b-後輩呻爆-生瘡咁易咩-224534457.html

別墅

YuenYuenKwok 發表於 15-12-27 23:47
因為某些原因,我要iui或ivf才可有機會有BB,呢度唔多解釋。由10月開始見醫生至第一次natural iui failed, ...

你們好,我想問多少少有關宮外孕的嘢?照陰超看唔到任何嘢,但抽血指數都有升,有流血+血塊!醫生話唔排除宮外,但又證實唔到?你們系點樣證實宮外孕?照到定?

男爵府

Kammy_1314 發表於 16-9-2 22:53
你們好,我想問多少少有關宮外孕的嘢?照陰超看唔到任何嘢,但抽血指數都有升,有流血+血塊!醫生話唔排除 ...

我上年是當跌過之後再升番,醫生就9成肯定,捉我再照陰超時就照到了輸卵管有影了。你升幅有冇1.66?而家幾週?確實如果hcg升又一直搵唔到胎囊,醫生是不能排除呢個可能。

別墅

YuenYuenKwok 發表於 15-12-28 13:11
第2次又再宮外孕??咁你IVF 成功了嗎?我已經計劃身體回覆正常後就開始ivf, 實在唔想再浪費時間,我都好 ...

其實你唔使唔開心,係想有bb時又係宮外孕,做左手術,切左一邊,另一邊係塞塞地,休養好身體後做ivf所以你要加油,唔好諗咁多我嗰時除外喊都唔知可以做咩,但係過左一排後放鬆下個人心情好d就會成功,加油

男爵府

Yausamsam 發表於 16-9-3 01:53
其實你唔使唔開心,係想有bb時又係宮外孕,做左手術,切左一邊,另一邊係塞塞地,休養好身體後做ivf:quiet ...

已經係上年既事了~ 而家只不過是回覆JM既提問

別墅

YuenYuenKwok 發表於 16-9-3 01:44
我上年是當跌過之後再升番,醫生就9成肯定,捉我再照陰超時就照到了輸卵管有影了。你升幅有冇1.66?而家幾 ...

1號去看醫生,醫生話抽血驗到有升,又照佐陰超,都話未見有,連輸卵管也未有照到影!跟住我說30號有流血塊。醫生就建議再抽一次血看下有無升!點知昨日就有護士打黎講都系升⋯仲叫我有乜特發去急症!唔系就照期復診!甘即系咪確診宮外?好煩啊⋯

首頁

尾頁

跳至