跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我黎左溫哥華超過廿年,有一個十一個月大既女,岩岩返番工一個月左右。

洋房

回覆 #5 maggielikl 的文章

唉!有又点吖,嗰阿嫲講明第二個咁細唔肯凑咯!我都唔知点好,返工嗰度又等人用,老細成日問幾時可以返工,都唔知点好,返工或凑仔都唔知点揀,兩樣都想要,而家暫時唔唸住咯!費事煩呀!生咗先算咯!

洋房

回覆 #5 maggielikl 的文章

唉!有又点吖,嗰阿嫲講明第二個咁細唔肯凑咯!我都唔知点好,返工嗰度又等人用,老細成日問幾時可以返工,都唔知点好,返工或凑仔都唔知点揀,兩樣都想要,而家暫時唔唸住咯!費事煩呀!生咗先算咯!

洋房

佢係Montessori 返緊,係東29街嗰間,都OK啦!因為近屋企,好多人話Montessori好,但遲終都係要睇吓嘅。

原文章由 Pretty_Girl 於 08-9-13 04:36 發表
hi llaipin

你個大仔係邊到返 preschool 呀 ? Vancouver ? 我宜家開始幫囡囡揾 Preschool , 想問多 d 意見, 睇多幾間, Thanks !!

大宅

原文章由 llaipin 於 08-9-17 18:10 發表
唉!有又点吖,嗰阿嫲講明第二個咁細唔肯凑咯!我都唔知点好,返工嗰度又等人用,老細成日問幾時可以返工,都唔知点好,返工或凑仔都唔知点揀,兩樣都想要,而家暫時唔唸住咯!費事煩呀!生咗先算咯! ...

我現在都想找人湊細仔, 因為要學車, 老公一個星期又得一日可以幫手湊, 一星期學一堂車太少了.
找人湊2至3個鐘都好吖.

複式洋房

Hello, 各位,我係初黎步到一族,有兩個小朋友。係温哥華識朋友唔係咁易,加上我係新丁,係香港過黎既好多都住過十年,而新移民多數係中國或韓國人,始終溝通有隔膜。

請問你哋D小朋友有冇學樂器,個囡想學小提琴都唔知邊到好,學費又合理,指點吓!

大宅

qmarkbaby,

How old is your children? Try to go to community centre nearby for music class as it is always cheaper, once you were in, then you will meet other parents and will get more information about where to learn.

I was also thinking to put my daughter to music class but since she is too young and not showing any concentration, I prefer to wait and see if she is really interested. I understand many Chinese parent like their child to learn piano or violin, but if the child is not interested, it is no good. I am here for 5yrs only, but I accept more the western style that we should respect our child in terms of their interest. My daughter loves swimming and I put her in waterpolo, it is good fit and I dont need to force her to get up early. I asked her about piano and she is say no, so I better wait and see.

原文章由 qmarkbaby 於 08-9-18 01:24 AM 發表
Hello, 各位,我係初黎步到一族,有兩個小朋友。係温哥華識朋友唔係咁易,加上我係新丁,係香港過黎既好多都住過十年,而新移民多數係中國或韓國人,始終溝通有隔膜。

請問你哋D小朋友有冇學樂器,個囡想學小提琴都唔知邊到好,學費 ...

大宅

How about bring your child with you in the car? Or learn it in the evening when your husband come home?

原文章由 maggielikl 於 08-9-17 10:15 PM 發表

我現在都想找人湊細仔, 因為要學車, 老公一個星期又得一日可以幫手湊, 一星期學一堂車太少了.
找人湊2至3個鐘都好吖.

大宅

BabyGorgeous

Did you put her in daycare?

原文章由 BabyGorgeous 於 08-9-14 02:05 PM 發表
我黎左溫哥華超過廿年,有一個十一個月大既女,岩岩返番工一個月左右。

大宅

原文章由 xother 於 08-9-18 03:15 發表
How about bring your child with you in the car? Or learn it in the evening when your husband come home?

我盡量都想係早上學車, 帶個仔一齊去學車我會分心, 咁咪重唔好.

大宅

原文章由 qmarkbaby 於 08-9-18 01:24 發表

請問你哋D小朋友有冇學樂器,個囡想學小提琴都唔知邊到好,學費 ...

咁你來咗幾多年呀? 2個小朋友幾大? 住邊區?

大宅

原文章由 xother 於 08-9-18 03:00 發表
qmarkbaby,

How old is your children? Try to go to community centre nearby for music class as it is always cheaper, once you were in, then you will meet other parents and will get more information ab ...

你英文真係好, 我就唔係好識啦.

大宅

hi qmarkbaby

我係HK黎架.11月就7年. 有2個,大嘅5歲半,細嘅2歲半.你住vancouver or Richmond呀? 我住Vancouver 但成日去Richmond食嘢買餸. Parker Place, Yohan, Empire etc

原文章由 qmarkbaby 於 08-9-18 01:24 發表

大宅

我都係由香港黎架, 外家係香港, 由生第一胎開始就無人幫過(唔計老公), 現在每日都會坐巴士送大仔返學放學.

複式洋房

黎咗溫哥華差不多一年,我間中都有去
Richmond買嘢,但係仲係有時行錯路。
今日成日都落雨,唔知落雨既日子係咪要開始呢 ? 落雨心情都差D,我又好怕落雨揸車,加上又早天黑.....

大宅

hi qmarkbaby

Are you full time mom? living in Vancouver? I was in Richmond today. So busy everywhere!

原文章由 qmarkbaby 於 08-9-21 08:50 發表
黎咗溫哥華差不多一年,我間中都有去
Richmond買嘢,但係仲係有時行錯路。
今日成日都落雨,唔知落雨既日子係咪要開始呢 ? 落雨心情都差D,我又好怕落雨揸車,加上又早天黑..... ...

大宅

hi qmarkbaby and maggielikl

Please check PM

elly

大宅

原文章由 Elly 於 08-9-21 09:20 發表
hi qmarkbaby and maggielikl

Please check PM

elly

已經看了.

大宅

天氣開始涼了, 我2個仔都好似有小小傷風, 大家要小心啦!

大宅

大家通常煮西餐或中餐?
成日都要想今日煮什麼, 就頭痛.

首頁
12345...8

尾頁

跳至