自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

我亞囡想 18歲加英文名响 id card 度,

想了解下有咩嘢好? 唔好? 係方便咗? 定係唔方便咗?

xxx
updated
見好多jm都係後加, 尤其18歲後加的,
想知點解你哋想加英文名呢?

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:myww 的帖子

我有,冇乜分別

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

me too, nothing special

伯爵府

熱血勳章

回覆:有無 jm 加咗英文名响 id card 度

出世已經有,幾鐘意自己個名
但18歲先加,會唔會麻煩左?全部證件要改名

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我有,冇乜分別

珍珠宮

我有加,冇乜特別

伯爵府

回覆:有無 jm 加咗英文名响 id card 度?

出世紙已經有 以前細個想改另一個英文名都唔得

至於方唔方便 我覺得無咩特別....

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我朋友加了,佢好後悔,因為經常遇到填表難題,d表格有規限一格格英文字的時候,唔夠位填,又要聯絡問返對方點填,尤其係對方說明要依足身分証明文件,究竟係要點做。

珍珠宮

我18歲加,冇乜特別,最重要係攞過本passport,我而家有銀行戶口冇我英文名都照用到,考試d cert又係冇英文名見工都冇問題

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有加,無咩特別,只係填form時寫多幾隻字。

公爵府

Miss.Hui 發表於 15-12-31 13:17
出世已經有,幾鐘意自己個名
但18歲先加,會唔會麻煩左?全部證件要改名
係咪以前的證書都要改名??

銀行戶口又要改嗎??

公爵府

toffeechoco 發表於 15-12-31 13:16
我有,冇乜分別
後加的, 對嗎?

公爵府

Gi-leung 發表於 15-12-31 13:19
出世紙已經有 以前細個想改另一個英文名都唔得

至於方唔方便 我覺得無咩特別....
唔係可以改名嗎?
我識人是改過中文名的

子爵府

hashtag影視迷勳章

引用:我朋友加了,佢好後悔,因為經常遇到填表難

原帖由 晴B媽 於 15-12-31 發表
我朋友加了,佢好後悔,因為經常遇到填表難題,d表格有規限一格格英文字的時候,唔夠位填,又要聯絡問返對 ...
其實一格格係驚你寫唔清楚,我有時都唔一定跟格,但要清楚!同埋好少唔夠填,同常係格太细。

公爵府

小草 發表於 15-12-31 13:28
有加,無咩特別,只係填form時寫多幾隻字。
用以前名的證書、銀行文件、證件要改名嗎?

公爵府

Rubik 發表於 15-12-31 13:28
我18歲加,冇乜特別,最重要係攞過本passport,我而家有銀行戶口冇我英文名都照用到,考試d cert又係冇英文 ...
清楚晒, thanks

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 myww 的帖子

我C6都係趁18歲換ID CARD時,加埋英文名。但我識佢果陣時佢個英文名已經唔係ID CARD果個。

我又唔覺有咩唔方便,因為一般人都唔會有你ID CARD COPY架,點知你叫咩名。

就係有時d唔熟既SALES打電話來話懶FRIEND咁叫佢個舊英文名,我都醒唔起話打錯cut左人線。

珍珠宮

引用:我有,冇乜分別

原帖由 toffeechoco 於 15-12-31 發表
我有,冇乜分別

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

侯爵府

回覆:myww 的帖子

我有加,只係出機票時要提對方一定要加英文名

子爵府

我十八歲時取成人身分證就加左,
唔會等別唔方便左

首頁

尾頁

跳至