自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

兩歲亞B係一個月前,俾我發現右眼下眼肚有少少腫,但無紅。至兩星期前,見佢成日用手仔捽眼,俾佢捽到又紅又腫咁,帶佢睇完醫生,淨係俾揸5日葯膏同叫我揾熱毛巾or雞蛋'淥'眼,但至依家,粒眼瘡由原本似蚊癱咁變成半粒紅豆又大又實又近眼腺,點算?

別墅

睇醫生!會有睇藥膏同消炎藥擦,不過聽講小朋生睇跳針生開就會有下次,幾次後先好番晒,我個女都系咁

珍珠宮

早幾個月前囡囡都試過, 眼皮上開始紅再細粒粒後未一眼就望到, 睇了醫生搽野都唔得, 有媽咪話用熱水扶眼, 會令眼內粒硬野溶化, 但要起碼兩星期見效, 後未試了都唔得, 粒眼瘡仲大, 後未上來問, 有媽咪之前的小朋友都試過, 眼科醫生細心價錢可接受, 雖則要囡囡忍受打麻醉針, 同要用手捺出裡面的野, 會痛, 但唔想再拖再等, 都係做了, 阿女就喊出來時 , 妳小朋友2歲, 試吓用熱毛巾放眼皮上面, 一日幾次, 再睇吓點先.

[ 本文章最後由 LILY媽咪 於 08-9-7 22:12 編輯 ]

大宅

亞B生眼瘡

小朋友經常捽眼引起的(dirty).
我的小朋友都有生眼瘡,
大家可用熟雞蛋連殼由內到外推, 如雞蛋太熱要用手帕包來推.
要推到唔見, 時附大小而定.
還要有恆心.
最小一日三次. 這個做法好work.
不防試一下.

原文章由 lingdidi 於 08-9-7 19:17 發表
兩歲亞B係一個月前,俾我發現右眼下眼肚有少少腫,但無紅。至兩星期前,見佢成日用手仔捽眼,俾佢捽到又紅又腫咁,帶佢睇完醫生,淨係俾揸5日葯膏同叫我揾熱毛巾or雞蛋'淥'眼,但至依家,粒眼瘡由原本似蚊癱咁變成半粒紅豆又大又實又 ...

首頁

尾頁

跳至