興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

主要影景 & 人像, 要買什麼鏡頭呢? (budget有限)

thanks.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 amazing9870 於 08-9-9 00:07 發表
主要影景 & 人像, 要買什麼鏡頭呢? (budget有限)

thanks.

用咩機 ? budget 幾多 ? 而家有d 咩鏡 ?

單單以影人計 :
如果部機唔係 full frame 機, 平的可以買 50mm f1.8 $780 (nikon) or $700 (canon)
或者貴少少的 50mm f1.4 $2,000 (nikon) or $2,500 (canon)

又唔怕焦距遠少少的, 85mm f1.8 (canon 同 nikon 都好似 $2,600 左右)

如果係 Full frame 機, 就買 85mm f1.8

如果影人又影景, 真係好難決定
因為影景就多數要求 wide
但用 wide 去影人又唔易影得好
一於買支zoom
canon 有 17-55 f2.8 $6,000 左右 (non- full frame 機) or 24-70 f2.8 full frame 機用 $9,250
nikon 都有 17-55 f2.8 $9,600 (non-full frame) or 24-70 f2.8 (full frame) $13,000

[ 本文章最後由 chloepapa 於 08-9-9 00:17 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 chloepapa 於 08-9-9 00:14 發表

單單以影人計 :
如果部機唔係 full frame 機, 平的可以買 50mm f1.8 $780 (nikon) or $700 (canon)
或者貴少少的 50mm f1.4 $2,000 (nikon) or $2,500 (canon)

又唔怕焦 ...

好詳細喎.. 希望樓主唔係用 OM, Pentax, Sony 又或者 Nikon D40, 40x or D60....

[ 本文章最後由 Simar 於 08-9-9 11:10 編輯 ]
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

複式洋房

原文章由 Simar 於 08-9-9 11:08 發表

好詳細喎.. 希望樓主唔係用 OM, Pentax, Sony 又或者 Nikon D40, 40x or D60....

謝謝回覆.

HI Simar,

言下之意, 以上的相機係唔係唔好? 我正考慮買D60 tim.

版主

原文章由 amazing9870 於 08-9-9 23:47 發表

謝謝回覆.

HI Simar,

言下之意, 以上的相機係唔係唔好? 我正考慮買D60 tim.

D60 唔係唔好, 不過用 50mm f1.4 / 1.8, 85mm f1.8 都要手動對焦
要自動對焦, D60一定要揀 AFS 的鏡頭

男爵府

影景&人, 如果butget有限, 咁A16II應該係首選...

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-9-9 00:14 發表

單單以影人計 :

又唔怕焦 ...

chloepapa, 请问85mm 1.8同 35mm 2.0 有甚么分别? 我用D80影人.

版主

原文章由 Flower-kid 於 08-9-11 13:44 發表

chloepapa, 请问85mm 1.8同 35mm 2.0 有甚么分别? 我用D80影人.

最大分別在於視角角度同焦距之分別
(價錢都有些少分別 )

單單影人, 用 85mm 的淺景深效果明顯過 35mm
不過, 亦因為你用 D80, X 1.5 後, 要企到幾後才可以在室內影到

如果想平時都多D 用, 我會揀支 35mm f2.0 + 支 50mmf1.8 / f.14 來影

複式洋房

想問下400d係唔係full frame 機, 真係超級新手;我都想佩枝鏡, 主要影小朋友, 邊枝會好d, 去邊度買會平d, 唔該晒!

單單以影人計 :

又唔怕焦 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 beanbean2007 於 08-9-12 15:43 發表
想問下400d係唔係full frame 機, 真係超級新手;我都想佩枝鏡, 主要影小朋友, 邊枝會好d, 去邊度買會平d, 唔該晒!

400d 唔係 full frame 機, 你手頭上有乜鏡呀? 如果你只有kit len, 可以考慮入支 50mm f1.8 大光圈鏡
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Canon 暫時只有EOS5D 同EOS1Ds 係full frame.

原文章由 beanbean2007 於 08-9-12 15:43 發表
想問下400d係唔係full frame 機, .....

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-9-11 13:49 發表

最大分別在於視角角度同焦距之分別
(價錢都有些少分別 )

單單影人, 用 85mm 的淺景深效果明顯過 35mm
不過, 亦因為你用 D80, X 1.5 後, 要企到幾後才可以在室內影到

如果想平時都多D 用, 我會揀支 35mm f ...

明啦。我PREFER 35MM F2,平时用多D。因为影小朋友,好难成日换镜。多谢你呀!

複式洋房

ic, 我手頭上只有一枝kit len, 咁支50mm f1.8大光圈鏡係邊度買會抵d, 同埋想問下影夜晚, 要點樣調較, 又唔使開閃光灯。唔該晒!

原文章由 Simar 於 08-9-12 16:10 發表

400d 唔係 full frame 機, 你手頭上有乜鏡呀? 如果你只有kit len, 可以考慮入支 50mm f1.8 大光圈鏡

版主

原文章由 beanbean2007 於 08-9-19 10:18 發表
ic, 我手頭上只有一枝kit len, 咁支50mm f1.8大光圈鏡係邊度買會抵d, 同埋想問下影夜晚, 要點樣調較, 又唔使開閃光灯。唔該晒!

支 50mm f1.8, 周圍都差不多價, $700 左右

影夜景, 如果部機有夜景mode 就用佢
無就可以用光圈先決, set f8.0, iso100 /200

最好用埋腳架會穩陣d

複式洋房

oh~~唔該晒, 等我返去試試先~

原文章由 chloepapa 於 08-9-19 10:34 發表

支 50mm f1.8, 周圍都差不多價, $700 左右

影夜景, 如果部機有夜景mode 就用佢
無就可以用光圈先決, set f8.0, iso100 /200

最好用埋腳架會穩陣d

男爵府

請問full-frame機即係咩?

版主

原文章由 傻妹 於 08-9-29 14:12 發表
請問full-frame機即係咩?

而家d DSLR, CCD/ CMOS 的SIZE 有分四種, 多數係用D 比傳統FILM (36X24mm) 細d size 的
而FF 就係講粒CCD / CMOS 係同35mm film (即係以前好多人一直用開的菲林) size 一樣

男爵府

原文章由 chloepapa 於 08-9-29 16:38 發表

而家d DSLR, CCD/ CMOS 的SIZE 有分四種, 多數係用D 比傳統FILM (36X24mm) 細d size 的
而FF 就係講粒CCD / CMOS 係同35mm film (即係以前好多人一直用開的菲林) size 一樣 ...

thank you. 咁係咪FF有咩分別呢?(sorry我係完全唔識,如果可以請講多d我知,唔該晒)

版主

原文章由 傻妹 於 08-9-29 22:30 發表

thank you. 咁係咪FF有咩分別呢?(sorry我係完全唔識,如果可以請講多d我知,唔該晒)

FF 最大優點在於雜訊少, 用高ISO 影, NOISE 一般比細D size ccd / cmos 影的好

另外, 景深亦係FF 影出來的比較淺 (以同一支鏡, 同一光圈計)

不過, FF 機比非FF 機貴成倍有多

男爵府

原文章由 chloepapa 於 08-9-30 12:35 發表

FF 最大優點在於雜訊少, 用高ISO 影, NOISE 一般比細D size ccd / cmos 影的好

另外, 景深亦係FF 影出來的比較淺 (以同一支鏡, 同一光圈計)

不過, FF 機比非FF 機貴成倍有多 ...

原來係咁,真係獲益良多,多謝你!

首頁

尾頁

跳至