論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地會唔會俾姐姐係工作時間或湊B時玩電話?
我係stay home mom.已經有俾時間姐姐使用電話,譬如下午BB休息(我仔一般睡2個鐘),同埋夜晚我仔睡咗之後可以用電話。之前同佢講早上七點起身開始清潔,但佢一般會起身後先沖咖啡飲再玩下電話,到七點半先開始做野。後來佢七點起唔到身,我就默許佢七點半先起身,但佢一樣都係先飲咖啡玩電話再開始做野。如我未起身BB先起身佢就會揹住BB係廚房玩電話。有時被我發現還駁嘴話" I only check the messages"。佢電話每日要充電兩次。但因為佢湊BB所以我唔敢話佢唯有自己忍

複式洋房

有次我同先生出去4個鐘翻屋企,姐姐話BB睡了了兩個鐘覺,但我發現姐姐乜都冇做,我地出門前佢準備
熨衫,翻到屋企衫郁都未郁過。但就發現佢電話又充電

大宅

回覆:Demographic77 的帖子

唔好比個工人覺得你冇咗佢幫手就唔得,佢會越嚟越放肆,你要俾佢自道你可以自己落手落腳湊BB,佢係輔助,另外你俾個好clear message 話再犯就會炒佢, 睇吓有冇改善

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

唔畀

花花真美好!

複式洋房

回覆 rmm9852 的帖子

我都想炒佢。但我奶奶就話就算要炒都唔好俾佢知。直至新工人到,因為驚佢對我仔亂黎。
同埋有次又俾我發現佢唔做野玩電話,我就同佢話唔好係工作時間玩。佢突然話"I can go out or go down now."我唔明,問佢"what do you mean?"跟住佢話"you can fire me now"。俾佢激到死下死下

男爵府

回覆:會唔會俾姐姐係工作時間或湊B時玩電話?

你已經係FTM,唔需要睇姐姐面色

你而家已經比姐姐食住。係時候撥亂反正。每日比to do list佢,反正你係屋企,逐樣同佢檢討佢既表現,有問題立刻提出,唔好忍,等佢知道你既要求。

屋企裝camera,規定佢camera下工作

再唔得先收電話

男爵府

同佢講明工作時間唔可以講私人電話,除非緊急事情。連check message 都唔得

複式洋房

回覆 caca8j 的帖子

我係開始都講明唔俾,但佢唔聽。忡越來越過份

大宅

Demographic77 發表於 16-1-13 19:01

佢咁ge態度,我會換個個,成日湊緊BB時玩電話都唔好啦,不過D工人真係好鍾意玩電話,下次請工人不要比wifi 密碼佢

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Demographic77 發表於 16-1-13 19:01

兩老婆一齊坐佢面前,
嚴肅講1次

doralee1977    發表於 16-1-13 22:59
花花真美好!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

現今出面邊有工人唔玩電話? 香港人工作中都拿手提玩啦!工人要玩都唔出奇! 你唔容許係正確, 但佢愉愉地玩你都難阻止。

我只會叫佢唔好機不理手, 外出在街禁止邊行邊玩, 一切靠佢自律咋!

公爵府

我工人有分寸,湊bb 5 玩電話,但我比佢用,佢做野時 5 用,但會keep check mesg

男爵府

我上個工人就係因為覺得有時候bb訓左
佢冇咩做 所以俾佢玩下電話
果時都講明 湊緊bb就唔可以玩
但後黎咪愈玩愈過份
有時陪緊我女玩都拎住個電話禁幾禁
我stop佢佢就會唔玩

大宅

引用:Quote:Demographic77 發表於 16-1-13 19:01

原帖由 caca8j 於 16-01-13 發表
兩老婆一齊坐佢面前,
嚴肅講1次
第一問题如太家给工人wifi 就是自找麻烦。

第二就是合约冇包要供给工人私人用電,封佢插電,义電的福利。

男爵府

Demographic77 發表於 16-1-13 18:37
你地會唔會俾姐姐係工作時間或湊B時玩電話?
我係stay home mom.已經有俾時間姐姐使用電話,譬如下午BB休息 ...

你既然喺 stay home mom,你有咩驚?就算佢唔做,你都可以自己睇著先。真喺唔可以縱容。
在日間,我一見姐姐玩電話我就停佢,及我家裝了 cam。
你可考慮裝 cam。
如我佢話 check message,我會同佢講 check message 都唔得。

男爵府

Demographic77 發表於 16-1-13 18:59
回覆 rmm9852 的帖子

我都想炒佢。但我奶奶就話就算要炒都唔好俾佢知。直至新工人到,因為驚佢對我仔亂黎 ...

你奶奶講得啱。
我炒上一個菲都喺咁。去 agent 揾人,請人,等 agent 話我知新姐姐到咗,可以嚟我家時,我就揀一日即炒。
博得你咀的姐姐,一個月通知,佢一定同你玩嘢。除非你可同佢火過。
你拿出手機,錄著佢,然後當機面前話唔準玩電話,這些作証據,多次不服從僱主合理的命令,可即炒唔使埔錢。

男爵府

stephen07leung 發表於 16-1-13 23:07
第一問题如太家给工人wifi 就是自找麻烦。

第二就是合约冇包要供给工人私人用電,封佢插電,义電的福利。: ...

第二點喺好喎,無法例話要包,樓主都唔使話收電話,直接同佢講唔可以用你家中的電制叉電,你一見即拔,電話無電睇佢點玩。
在盡些,把佢房的插牆電制的電線鬆掉(你唔識的,去樓下俾錢揾個水電師父,幾百攪掂),佢房電制無電去叉。佢焗著在房外叉,你一見即拔。佢地無電話,生不如死,到時佢都會自己走。

樓主,你喺 stay home mom,真喺唔使驚佢。

複式洋房

回覆 bblover123 的帖子

我地得bb房同客廳裝咗cam,廚房就冇,所以每次我見唔到時佢就會揹我仔入廚房玩

複式洋房

梗咗會唔會惹到佢唔開心。我都驚佢係我嘅食物裡邊做手腳。有次我講佢之後佢攞湯畀我飲,我見上面好似就白色口水我就唔敢飲,就同姐姐話我唔飲湯了,湯畀你飲。佢轉頭入廚房倒咗碗湯

複式洋房

我驚佢係我食物裡邊做手腳啊,畢竟唔可以時時看住佢。
佢係廚房充電,廚房冇can.松電更加冇可能,我呢個勁醒目,連我老公都話未見過梗醒目嘅工人。
我同老公有時夜晚會出去食飯或者散步,佢可以充電,係防不勝防

首頁

尾頁

跳至