自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

子爵府

引用:[今時今日內地年青人見識不比香港人低,佢

原帖由 choco_soup 於 16-01-14 發表
[今時今日內地年青人見識不比香港人低,佢也起碼不會下下拘泥自己同別人出身]

咪玩啦,大陸都好多狗眼看人 ...
呢個當然有啦!
但香港人狗眼看人低嘅人亦大有人在,可以講嘅係,呢個唔係中國人或香港人嘅特質,係每個國家都有,日本人咪同樣睇低中國人、香港人,白皮膚嘅同樣會!

大宅

引用:Quote:原帖由 moominjoey 於 16-01-14 發表

原帖由 littlesister 於 16-01-14 發表
公度d政策上我覺得係雙向,不過我都唔同意部份人既言論既,人數都要accumulate 既,而且近十幾年中港婚姻多 ...
結終係民族性,中國人對中國人係最殘忍,呢個就好似係天性咁,而且文化有差異,香港同內地淨講價值觀都有好大差距,如果你今日叫中國管理美國,我相信都會出現同樣情況。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 choco_soup 於 16-01-14 發表

原帖由 jeannietsui 於 16-01-15 發表
呢個當然有啦!
但香港人狗眼看人低嘅人亦大有人在,可以講嘅係,呢個唔係中國人或香港人嘅特質,係每個國 ...
第一二句係樓主講,樓主好似覺得只有香港人先睇唔起人,但大陸都有好多咁既人。

子爵府

回覆:唔覺香港人高人一等

同意!
咩人都好,做好自己就係好人!
咩國藉嘅人種都有黑人憎嘅人,何必拘泥於介定邊個人種高人一等?
生於香港,無戰亂,無飢荒,無天災,但有人禍!
我興幸自己生於發達時候嘅香港,唔駛憂柴憂米!
心痛香港越黎越亂,亂到我都唔知咩係對咩係錯!

blink_blink    發表於 16-1-15 08:03

禁止訪問

引用:呢期好多帖強調點樣為之正宗香港人,有冇人

子爵府

引用:Quote:原帖由+jeannietsui+於+16-01-15+發

原帖由 choco_soup 於 16-01-15 發表
第一二句係樓主講,樓主好似覺得只有香港人先睇唔起人,但大陸都有好多咁既人。

...
係!周圍都有呢類人!提醒自己唔好咁樣就足夠!
中國同香港之間總有文化差異,好難共融!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Ononluk+於+16-01-14+發表呢

原帖由 moominjoey 於 16-01-14 發表
sorry 乜而家唔係身為內地人而高人一等咩 你喺大陸網啲網民好強調香港只係中國一個小城市,無佢 ...
咁你又知唔知點解人地要咁講?

Ononluk    發表於 16-1-15 00:31

男爵府

引用:我British 上司同我講過佢覺得London is no

原帖由 Ononluk 於 16-01-14 發表
我British 上司同我講過佢覺得London is not British (意思係London 冇咩係英國人),但佢只係覺得好amazi ...
呢樣嘢真係好佩服!London真係得好少英國人住,但成個城市嘅包容性好強,所謂嘅低下階層,例如侍應、收銀、清潔等等,都好得到人尊重!客人同佢哋會有傾有講,我從來未見過有人大大聲鬧職員,喺香港,簡直係奇蹟。

佢哋有真正自由,係因為人與人之間識得互相尊重。只以打扮為例,肥妹同老人都會悉心打扮,背心短裙又如何?喺香港?我見識過太多無口德嘅人,只喺bk呢度都見唔少!喺London,無咁多人指指點點,可以做返自己!

能夠活得自在,先至係真正嘅自由!人類其實好微不足道,都係會經歷生老病死,活在當下但只識怨同恨,何必呢?

blink_blink    發表於 16-1-15 08:44

子爵府

完全同意

伯爵府

完全認同,但樓主小心被批鬥。
真。港人好團結㗎。

水晶宮

引用:香港係中國其中一個城市,唔覺高人一等喎。

原帖由 我愛Corina 於 16-01-14 發表
香港係中國其中一個城市,唔覺高人一等喎。

不過好pround of佢有自己完善醫療,交通網絡,社會福利等等。
同感,我識既b6朋友大都是有教養和文化,講嘢唔會大大聲,好有禮貌,完全唔係平時出街、入樂園見到財大氣粗果種!

公爵府

引用:每每聽到d人話要趕走d+b6.+我就會諗到哩首

原帖由 TiffChan 於 16-01-14 發表
每每聽到d人話要趕走d b6. 我就會諗到哩首七步詩:煮豆持作羹,漉菽以為汁,萁在釜下然,豆在釜中泣,本自 ...
我都係諗起呢首詩 不過都明白好多人唔當自己係中國人 佢地不知幾想變身做日本人

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:Ononluk 發表於 16-1-14 21:59 係架

原帖由 lumijuli 於 16-01-14 發表
當真?! 上海人不知有幾排外同幾認同香港人的不滿。

from 上海朋友
其實廣州都一樣。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

引用:Quote:原帖由 woodpecker 於 16-01-14 發表

原帖由 moominjoey 於 16-01-14 發表
同理樓主講嘅其實同我一樣,只係將部份人嘅行為套喺其他人到,反而認真講 我覺得現在香港好多人係自卑,感 ...
Good!講出我所想!

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:原帖由 TiffChan 於 16-01-14 發表每

原帖由 wannabe118 於 16-01-15 發表
我都係諗起呢首詩 不過都明白好多人唔當自己係中國人 佢地不知幾想變身做日本人

...

大宅

我都唔覺香港人高人一等呀,覺得大陸好勁添,經濟好、智慧高,但硬係唔明一個國家經濟好,人又智慧高,都要去其他地方搶人哋既日常用品,自己地方無咩?

男爵府

引用:地球村係卡通片先有,任何地方都係排外既,

原帖由 ltc. 於 16-01-14 發表
地球村係卡通片先有,任何地方都係排外既,大陸人唔同省份已經唔當自己人
全中
睇下上海人點樣睇唔起北京人,覺得講北京話土;北京人又唔妥上海人,覺得他們銅臭無文化

男爵府

引用:Quote:原帖由+moominjoey+於+16-01-14+發表

原帖由 Ononluk 於 16-01-14 發表
有內地人自以為有錢大曬、高人一等唔奇,咁係佢地思想峽隘。
可能你本身冇咁諗,但的確好多人會列出不同cri ...
對自己「老家」有歸屬感有什麼問題?
北京人比香港人更喜歡標榜自己係北京本土人,非常自我感覺良好,因為一個北京戶口現在已經要差不多50萬。
上海就更甚,親身經歷,如果你唔識上海話,小區買餸都買貴啲、截的士都難啲。
其實我地中國人這種階級觀念,歷史源遠流長,一直都有,只不過以前冇咩平台比人高談闊論而已。

珍珠宮

tredd 發表於 16-1-14 22:36
我覺得香港人近年所謂的優越感係由挫折感得來,有啲似越自卑就越自大。問題係香港人點去面對挫折點去解決問 ...

你好勇,完全講了我的心聲

首頁
34567...20

尾頁

跳至