自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左個單位,經紀話業主價約470萬,我地想還450。經紀話叫我地比票佢傾話要簽埋臨約。老公話其實唔簽都得,只比票。

咁我就唔明了,如果我唔簽臨約,但又比張票經紀,張票即係錢,果邊業主拎左去入。佢唔簽約,咁點?
另,如依家我唔簽約寫明450萬,如未來個業主同經紀簽左460萬又入左我票,咁我點算?
再想請教,我唔想任由經紀hold住我(無限日子)點可以限制到佢,如星期三傾唔掂就無效?
可否寫在臨約果度?
定有無得寫張支票要限定邊日前入,過期無效?thanks

大宅

回覆:睇中單位比票,請指教

如只想比經紀hold一星期傾,咁寫個支票日期係咁倒數向前6個月,得唔得?
過左六個月是否無效?

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

skylingac 發表於 16-1-18 16:17
睇左個單位,經紀話業主價約470萬,我地想還450。經紀話叫我地比票佢傾話要簽埋臨約。老公話其實唔簽都得, ...

可只比票唔簽
唔過(emoji)落支票戶口就得啦

公爵府

2024年龍年勳章

佢叫得你俾票,即係到價....

我覺得呢個市道......業主同經紀急過你........

所以先催你簽約.....

唔急的,可以再還多少少....

子爵府

最急都係經紀..想快快開到單

大宅

引用:佢叫得你俾票,即係到價....我覺得呢個市道

原帖由 judycyk 於 16-01-18 發表

其實個單位估價唔同銀行50x/520萬。所以我其實都想真買。之前還450佢話業主cut佢線,而當時我話比票,經紀都唔收,咁我就話算了。 過左幾日,經紀打返比我。

大宅

其實我唔急,不過業主又好似真係ok平

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 skylingac 的帖子

早幾日又點同呢.....
過多一個星期,可能再平多幾萬俾你

大宅

引用:Quote:skylingac+發表於+16-1-18+16:17+睇

原帖由 jksd 於 16-01-18 發表
可只比票唔簽
唔過(emoji)落支票戶口就得啦
如比左票,是否真係傾完價才落去簽約?
業主會否可自行,我未簽約都入左張支票?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

到價就已經約業主落黎即時簽

公爵府

2024年龍年勳章

通常一次過簽約加臨時買賣合約的

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 vet 的帖子

我買三次樓都係分開簽.....
唔洗一齊簽的....

當然,想見下個業主可以約埋

珍珠宮

畀面勳章

skylingac 發表於 16-1-18 16:17
睇左個單位,經紀話業主價約470萬,我地想還450。經紀話叫我地比票佢傾話要簽埋臨約。老公話其實唔簽都得, ...

開票係顯示誠意, 等agent拎住同對家講價.

保障你自己, 唔好簽臨時約住. 但你可以簽"意向書" (你同agent之間), 意向書可set訂agent最高同你還價幾多, 例如:你心目中係450萬, 你可以喺意向書寫"不高於450萬", 咁你就係封左後路等agent唔可以還得高過450萬. 呢份意向書係你同agent之間, 有咩差遲你可以拎住黎同EAA投訴, 係有法律效力.

另外, 交票比agent前, 叫佢將你既支票make左個copy先, 連埋意向書夾埋一齊做憑證.

Agent未得你同意係唔可以就咁交票比對方, 就算要交, 都要簽收作實佢收左票.

珍珠宮

我個時係比票簽埋臨約,經紀第二日同業主傾,一傾啱就簽埋,咪到時傾好,又要等你地去簽,陣間個業主又扭扭擰擰盞搞,所以都睇下你地有幾想買

大宅

引用:回覆+skylingac+的帖子通常一次過簽約加臨

通常一次過簽約加臨時買賣合約的
你是否都是比左支票。傾好價再簽臨約?

大宅

引用:Quote:skylingac+發表於+16-1-18+16:17+睇

原帖由 Teresa 於 16-01-18 發表
開票係顯示誠意, 等agent拎住同對家講價.

保障你自己, 唔好簽臨時約住. 但你可以簽"意向書" (你同agent之 ...
thanks

大宅

引用:我個時係比票簽埋臨約,經紀第二日同業主傾

原帖由 Rubik 於 16-01-18 發表
我個時係比票簽埋臨約,經紀第二日同業主傾,一傾啱就簽埋,咪到時傾好,又要等你地去簽,陣間個業主又扭扭 ...
我地想翻睇第二次。望下有無漏水果啲,但業主今晚唔得閒,如睇到第二次可簽埋臨約的。

伯爵府

可以prelim 簽你心目價。通常係經紀拎張票希望業主心軟簽。賣過幾次樓都係有票先同經紀慢慢傾,下下打來叫減,鬼睬佢

公爵府

佢哋係想你楂住你張票同臨約再同業主還價, 唔到你價唔好比票, 唔係一陣又話一人行一步焗你上馬

大宅

請問大家。點才可限制經紀(例如一星期要confirm?) 因我唔想佢傾唔到又拖住,又唔話ok ,令我睇唔到其他樓。

首頁

尾頁

跳至