懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前政府產檢,醫生話bb頸皮好厚,琴日去私家醫生度產檢,醫生話bb唔止係頸皮厚,而係成身都水腫,流產風險好高,我已經做左T21,報告話無事。但醫生話有些原因係T21都check唔到, 暫時解釋唔到點解會咁。琴日醫生轉介我去搵謝喜兒consult 下, 但都要下星期五先有得睇。 真係好驚好擔心, 喊到眼淚都乾 我同老公都好期待呢個小生命嘅到來,好驚過唔到呢關

大宅

引用:之前政府產檢,醫生話bb頸皮好厚,琴日去私

原帖由 JKCHUNG 於 16-01-23 發表
之前政府產檢,醫生話bb頸皮好厚,琴日去私家醫生度產檢,醫生話bb唔止係頸皮厚,而係成身都水腫,流產風險 ...
你試下book劉醫生急症啦!

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:好傷心,仲有無希望?

唔好咁失望住,搵多個醫生檢查下會唔會好啲呢?

公爵府

叻叻勳章

再CHECK清楚D先喇.

別墅

回覆:JKCHUNG 的帖子

厚成點呀?或者比政府睇可能會更清楚呢

男爵府

有冇叫你抽羊水?

大宅

引用:有冇叫你抽羊水? +

原帖由 joejoee 於 16-01-23 發表
有冇叫你抽羊水?
政府上次有叫, 但我驚有流產風險, 所以無抽到。 而係去做T21. 但今次醫睇完之後都話應該抽

公爵府

回覆:JKCHUNG 的帖子

聽到真係好傷感,不過仲係祝福你地都健康

洋房

回覆:tunghjkl 的帖子

我都建議你揾劉醫生,相信佢會好確定咁解決到你既疑慮

大宅

抽羊水會有比較準確的結果

大宅

請問頸皮有幾厚呀?

伯爵府

BK Milk勳章

就算有風險都應該試吓抽羊水,因為佢準確度最高呀!

大宅

引用:請問頸皮有幾厚呀? +

原帖由 tunghjkl 於 16-01-23 發表
請問頸皮有幾厚呀?
醫生一直都無講有幾厚, 一句就話厚到咁, 要抽絨毛或者羊水

子爵府

其實T21睇既野唔全面,我bb當時頸皮厚,我有做T21無事,Oscar low risk。

我最後有抽羊水,發現bb性染色體有問題,但當時醫生解釋左出世後的情況唔算太壞,我個仔就快3個月。

其實抽羊水過程好快好安全,呢個情況我建議你睇劉子建或者林勇行醫生。佢地兩個都好有經驗,我兩個都睇過,亦都將見到既問題解釋得好詳細

大宅

我抽過羊水(在廣華),個醫生好溫柔好手勢,過程不痛不驚,BB最後健康出了世。

只是分享經驗,不是想説服你抽或不抽。

別墅

我之前第一胎因為oscar高風險,抽絨毛球,亦即話有1%機會會流產,當時我最怕既係如果出來既結果bb一切正常,但因為抽絨毛而令bb無左,我會傷心至極,我老公就話,呢d野唔輪到我地控制,如果上天要我地做第100個也不是我地所能決定,就交俾上天(我們没有任何宗教信仰),但因為咁而唔去確保bb是否正常情況可以生存,也未免太不理智,bb也想正常健康地出生,所以也要對bb有信心,難關幾難都一齊努力捱過,加油!

子爵府

大宅

當時要抽啦 。 你而家唔知咩情況 , 抽左可以驗埋染色體 等等 , 可能冇事呢 !
我都好難得有左阿b , 我都好怕果1%風險 , 我更怕痛 , 但為左阿b 我喊住咁去抽絨毛 , 知道結果係冇事 , 我就覺得一切都值得 。

大宅

bb水腫嘅原因係好複雜。 T21既然無事, bb都咁, 我一定會接受抽絨毛或者羊水, 我擔心嘅情況係, 抽絨毛都check 唔到係咩原因。等下星期見醫生, 聽埋佢地意見先。 但我上網見過有些case 係, check 呢d話無事, 但到照結構發現問題, 好灰。 bb水腫,最後無事出生嘅,似乎得好少。

大宅

引用:當時要抽啦+。+你而家唔知咩情況+,+抽左可

原帖由 misti 於 16-01-24 發表
當時要抽啦 。 你而家唔知咩情況 , 抽左可以驗埋染色體 等等 , 可能冇事呢 !
我都好難得有左阿b , 我都好 ...
你bb有無全身水腫? 我個b係全身水腫,好似有層膜包住,但心跳正常, 好活躍咁郁

首頁

尾頁

跳至