自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

引用:香港學校冇暖氣設備,閂晒窗焗住班小朋友,

原帖由 melomelomelody 於 16-01-24 發表
香港學校冇暖氣設備,閂晒窗焗住班小朋友,我唔覺咁係保護到佢地。 仲要又落雨又大風,香港有幾何凍到咁? ...
到時焗病咗咪又話教育局唔用腦,點解唔停囉

大宅

回覆:其實已講了是五十幾年來最低温

我有小朋友,不過從冇帶佢去凍地方,所以冇準備咁凍既衣物,之前天文台又話8-9度,諗住都頂得住, 宜家咁凍其實都擔心,諗緊唔返學,但公司D人又話怪獸⋯⋯宣布左停課仲好。其實宜家病房已經滿座,根本唔夠人手再應付大規模病發。今次政府做事抵讚!D人唔通要等有事先唔反對?!

男爵府

成日買啲咁貴羽絨頸巾做乜? 攞嚟扮靚?
世界本來就係有冷有熱,依家都未去到真係落雪,就已經覺得生活唔到咁,咁好似美國啲大風雪,又點?

怪不得好幾年前,英國大風雪,航機返唔到香港,香港嘅留學生最叻就係打電話返香港向父母求救,惹人笑柄。

Nikkichau    發表於 16-1-25 02:20
mihk    發表於 16-1-25 00:17
nicolatinlok    發表於 16-1-24 20:57

男爵府

引用:我有小朋友,不過從冇帶佢去凍地方,所以冇

原帖由 veeyuyu 於 16-01-24 發表
我有小朋友,不過從冇帶佢去凍地方,所以冇準備咁凍既衣物,之前天文台又話8-9度,諗住都頂得住, 宜家咁凍 ...
吹左低溫成個星期,你都唔識準備係你嘅問題,難道話要打風,你都坐係度等天跌啲食物俾你?

子爵府

而家科技咁發達,啲衫又保暖,想當年邊有咩heatech、omni heat呀,得利工民咋,你唔應該咁比較囉。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:細個凍到一腳蘿蔔仔。都唔知幾多年無聽過呢

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-24 發表
細個凍到一腳蘿蔔仔。都唔知幾多年無聽過呢樣野。係咪真係自己受嘅苦都要小朋友受下,至叫人上人?

...
唔係要小朋友受苦,而係要教佢地遇到困難要去克服,而不逃避。凍一兩日根本吾會一腳蘿蔔仔。咁都要避?

Nikkichau    發表於 16-1-25 02:21

男爵府

仲要成日同旅行比

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:如題……點解仲有人話自己細個返學係咁凍?

原帖由 Mimi78 於 16-01-24 發表
如題……點解仲有人話自己細個返學係咁凍?我咁大個人返緊工坐起公司一日都凍到好辛苦,停課一日有乜問題? ...

男爵府

veeyuyu 發表於 16-1-24 20:47
我有小朋友,不過從冇帶佢去凍地方,所以冇準備咁凍既衣物,之前天文台又話8-9度,諗住都頂得住, 宜家咁凍 ...

同意, 香港學校課室四面通風, 學生出出入入, 又要著校服, 一個病, 起碼傳幾個。 滑雪點同啊, 一路運動, 又裝備齊全。 放鬆些啦, 五十年一次, 停一日有咩唔得

翡翠宮

2018復活節勳章

引用:一日到黑話人地有暖氣,如果你去滑雪,一樣

原帖由 晴朗家家 於 16-01-24 發表
一日到黑話人地有暖氣,如果你去滑雪,一樣係幾粒鐘在戶外滑雪場度,又唔見啲人話凍?

...
咁返學返幾多個小時,佢地返學早上8時至下午3時半喎,吾止幾粒鐘啩,而且滑雪玩幾粒鐘太誇張吧,你試過?你小朋友試過?大人又吾可以同小朋友比較啦,我上次同仔仔喺雪場,玩咗唔夠一小時,真係要入去暖氣室內

大宅

完全同意 個個都講到似層層但我睇多數既都係d小朋友未係入學年齡唔明點解我地覺得係好事
當年我留學時係落雪都要返學 但起碼唔係咁既凍咯 都唔同凍法 d中央暖氣係堅既 d校服係有羊毛成份 太大雪可以snowed in為理由自行唔返 起碼唔係開個暖爐仔開極都凍到入骨

大宅

回覆:晴朗家家 的帖子

唔係冇準備,只係冇準備到咁凍,大家都係討論,駛唔駛要講到\"係你既問題\"、\"等天跌落黎\"?!

子爵府

引用:有d家庭。小朋友突然無學返,照顧上的確有

原帖由 yokulami 於 16-01-24 發表
有d家庭。小朋友突然無學返,照顧上的確有困難
學校係開放的

子爵府

晴朗家家 發表於 16-1-24 20:50
吹左低溫成個星期,你都唔識準備係你嘅問題,難道話要打風,你都坐係度等天跌啲食物俾你?

...
一個星期前天文台話8度架

男爵府

屋企細, 唔想擺太多冬天衫, 理解

男爵府

引用:Quote:nsxbobo+發表於+16-1-24+18:25+日本

原帖由 orangesasa 於 16-01-24 發表
只係停課一日,真係沒什麼大不了,唔係個個小朋友身體都可以頂到
咁!喺屋企就一定頂得到

無聊閒在家

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+ahpoo+於+16-01-24+發表你室

原帖由 Mimi78 於 16-01-24 發表
我公司室內,今日冇冷氣,坐起度做野凍過屋企。
開冷氣仲暖

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

到冇腦,訓練咩小朋友。藉口。影響到自己就真ge....ed先真係怪獸自私家長。跳樓咪ed。死到要死係學校。我細個受的,你一樣要受,重要多d。咁先係有家教。人地國家到咁凍咪一樣返。。。香港經常3度?人地?咩到比較。十分低b

schoolcat    發表於 16-1-24 21:55
timemachine    發表於 16-1-24 21:15

男爵府

引用:Quote:原帖由 Moonlight819 於 16-01-24 發

原帖由 nieualma 於 16-01-24 發表
成日都以前以前,就唔會進步

我贊成停課一天!

首頁
45678...12

尾頁

跳至