自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

對方係一個男同事(業務部經理, 2萬蚊一個月), 差不多30歲左右. 高大,少少HANDSOME..不過..太CHEAP
話說我地每星期2-4都會返大陸廠做野....在大陸食飯.係唔興AA制,多數一人俾一餐咁..咁我地香港人上到去..多數都係我請啦. 因為大陸同事搵錢唔多...我都冇乜所謂...只不過大陸同事都好好架喎. 都會同我爭埋單..所以多數係我請兩餐大陸同事請一餐..

講返呢個男同事..由佢10月到依家...佢食咁多餐都冇俾過錢... 終於有一次我忍唔住...要佢下一餐由佢請....佢都唔係好想架喇...到了第二日, 佢走黎同我講: 今日我請食飯啦, 不過可唔可以我話事去邊到食?
我心諗你都算CHEAP架喇. 請食飯都要話事去邊到食...不過算數. 由你...結果我地去左間西餐廳食.

係食緊既途中, 我老闆打電話黎, 話join埋我地食..咁我就同老闆講..xx請食飯呀..等陣你唔好俾錢..(我有同老闆講過xx既cheap野).

後尾老闆黎到, 一坐底就大大聲同xx講..聽講你請食飯喎.咁我要食好d喇..如是者提左幾次xx請食飯...
到了大家都食完哂,要埋單既時間. xx仲未冇意欲叫埋單...後來我老闆忍唔住起身話:走啦, 埋單..跟住個侍應拎左張單俾我老闆..xx完全冇反應, 冇打算拎個銀包出黎. 我老闆借頭借路話:我唔夠錢喎. 得兩百蚊係到 (其實老闆銀包有一疊錢的)...點知xx 都仲係企係到...到最後.......老闆拎左250蚊出黎, 話仲差一蚊...xx先開始拎個銀包出黎....不過...呢個時候已經有另一同事拎左一蚊出黎. 如果xx一蚊都冇俾...你地話呢d人係咪cheap 精. 我發誓以後唔會再同佢食飯!!

la_source    發表於 16-1-25 12:31

子爵府

回覆:我有個同事,佢好CHEAP

無賴是無敵

小虎與點點    發表於 16-1-26 17:35
jpangel    發表於 16-1-26 17:29
edhepp    發表於 16-1-26 16:49
小滴兔兔    發表於 16-1-26 16:00
頭號閒人    發表於 16-1-26 10:26
wcpcelia    發表於 16-1-26 10:11
babymama07    發表於 16-1-26 10:09
taylortse    發表於 16-1-26 10:07
meow_day    發表於 16-1-26 09:58
chamomile    發表於 16-1-26 03:12
bigbighei    發表於 16-1-25 19:34
tsung    發表於 16-1-25 18:27
Msolivialeung    發表於 16-1-25 18:27
bube6218    發表於 16-1-25 15:19

禁止訪問

男爵府

下次叫佢比定錢先

複式洋房

回覆 Flowerpig 的帖子

大陸同事都請左n餐... 真係好唔好意思呀? 自己都唔算搵得少架啦..一餐飯二三百蚊. 食左佢食車咩.

複式洋房

回覆 bess31131 的帖子

同意呀. 一係佢就唔好跟我地食. 跟得我地食, 就要有來有往.

kittypo    發表於 16-1-25 22:55

禁止訪問

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

珍珠宮

開心吸收勳章

既然知道有呢D人, 就應該要他自己俾番自己份錢, 寵壞他

大宅

就算點慳唔想請人,都應該俾返自己果份吧....

侯爵府

嘩!佢咁都做得出

複式洋房

回覆 bess31131 的帖子

有幾餐我地專登唔叫佢....後尾老闆知道..就話我地玩小圈子...(果陣老闆唔知佢cheap)....後來佢自己中招..抵佢死.哈哈

APIGMA    發表於 16-1-26 19:41

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

beanshe 發表於 16-1-25 11:20
對方係一個男同事(業務部經理, 2萬蚊一個月), 差不多30歲左右. 高大,少少HANDSOME..不過..太CHEAP
話說我地 ...
你個男同事真係CHEAP爆 借問聲佢結婚未或有無女朋友架?
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

複式洋房

回覆 cloudwingwing 的帖子

起先冇為意架. 後尾個大陸同事無啦啦同我講...以後唔同xx食飯..因為佢有咁既行為..我先留意到咋..所以有幾餐冇叫佢...但老闆就話我玩小圈子..大家都係香港人..下刪一千幾百字...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

victoriaqueen 發表於 16-1-25 11:26
老闆面前都感唔識做?
呢d咪叫有大食大囉
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:對方係一個男同事(業務部經理, 2萬蚊一個月

原帖由 beanshe 於 16-01-25 發表
話說我地 ...
面皮咁厚……仲做 sales?

複式洋房

回覆 ic34 的帖子

佢之前追左個女仔半年..人地唔so佢...最近終於識左另一個..但係我地背後話佢..咁既小家男,邊有港女會中意佢丫.

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

二百零蚊啫,佢駛唔駛啊?下次有飯局一於唔好嗌佢,等佢食自己

子爵府

畀面勳章

每次同枱食飯,唔理香港定大陸,要佢出返自己嗰份

大宅

叫佢自己比返自己嗰份

首頁
12345...10

尾頁