跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:請選擇

2選1

搵間近屋企!

1和2其實差不多,仔女能力夠的話,是旦一間都冇所謂,因為已經唔係諗學校點提升仔女,而是仔女點樣幫學校南征北討,提升學校知名道,校譽和地位等等,所以建議找間近屋企。

慳校車錢,慳時間,早些回家,休息又好,玩又好,溫書又好,補習又好,每日返學,放學,起碼可以慳回1小時,5日就5小時,6年我唔識計。

如果兩間級數強力懸殊,仔女能力夠的話,咁就梗係選間勁校!

別墅

二選一,必定何小。原因無他

何日東,住屯門的必定認識,少數區外的人亦有聽聞。
李金,只有區內適齡入學的家長認識。

用校舍新做理由更加無解,那些區外超級名校,間間半百校齡,咪無人讀?

別墅

再客觀些看,如果李金班人成績係得,老師係勁,當年被趕去鄉郊的就會是現在何小的人。

別墅

引用:不論遠近,你會選擇何日東還是李金? 原因

原帖由 cherrieleung722 於 16-01-29 發表
不論遠近,你會選擇何日東還是李金? 原因呢?
何小!
原因:唔太識欣賞蘇校長的管理。

伯爵府

引用:再客觀些看,如果李金班人成績係得,老師係

原帖由 weisin 於 16-02-05 發表
再客觀些看,如果李金班人成績係得,老師係勁,當年被趕去鄉郊的就會是現在何小的人。

...
應該係上午校留在原址,下午校搬!

別墅

引用:Quote:原帖由 weisin 於 16-02-05 發表再客

原帖由 db7mu23 於 16-02-05 發表
應該係上午校留在原址,下午校搬!
點解一定係下午班搬丫?咪形勢比人弱囉。

當年上午班成績好過下午班人所共知。(基本上所有學校的上午班成績也較好)

伯爵府

引用:Quote:原帖由 db7mu23 於 16-02-05 發表應

原帖由 weisin 於 16-02-06 發表
點解一定係下午班搬丫?咪形勢比人弱囉。

當年上午班成績好過下午班人所共知。(基本上所有學校的上午班成績 ...
始終讀書靠自己!

搬咗過去,可能好,亦可能唔好,半杯水睇法!

別墅

引用:Quote:原帖由 weisin 於 16-02-06 發表點解

原帖由 db7mu23 於 16-02-06 發表
始終讀書靠自己!

搬咗過去,可能好,亦可能唔好,半杯水睇法!
可能你係啱嘅,既然一世做二奶仔,寄人籬下,搬出去可能都係好事。

所以,返回樓主的問題,二揀一,一定係何日東。

大宅

半日制小學轉全日制小學,通常都會係上午班留係原有校址,下午班去新校址,唔關成績事

大宅

攞吓料先! 聽聞呢兩間覺校每日坐底有 8 -10 樣功課,請問係咪真架?

伯爵府

引用:攞吓料先! 聽聞呢兩間覺校每日坐底有 8 -10

原帖由 Clarielulu 於 16-02-10 發表
攞吓料先! 聽聞呢兩間覺校每日坐底有 8 -10 樣功課,請問係咪真架?
我係大約10年前問過相同問題,但當時未有李金。

咁我係屯門遇到一對母女 〈不是太相熟〉,大約讀小二上午校。

我 : 何日東好多功課做嗰喎,一日有冇十樣功課呀。
妹妹 : 點下頭表示有。
媽媽大聲說 : 邊有10樣咁多,得7樣功課,其他3樣係改正。依家賴散咗啦,又唔肯溫書,成績退晒步.........係咁鬧。

跟著我再問ㄧ
我 : 咁你讀得辛唔辛苦呀!
妹妹 : 點下頭表示辛苦。
媽媽大聲說 : 邊度辛苦呀。依家又賴又唔聽話,又唔肯溫書,成績退晒步.........係咁不停大聲鬧個女!

我唔敢再問了。

***上年得知當日小妹妹在2015年9月入了中文大學音樂系!

大宅

db7mu23 發表於 16-2-10 18:26
我係大約10年前問過相同問題,但當時未有李金。

咁我係屯門遇到一對母女 〈不是太相熟〉,大約讀小二上午 ...
係因為學校教得 好 定係 佢個虎媽管得好呢?

伯爵府

引用:Quote:db7mu23 發表於 16-2-10 18:26 我係

原帖由 Clarielulu 於 16-02-10 發表
係因為學校教得 好 定係 佢個虎媽管得好呢?
以我所知,先後次序如下:
1.個女讀書,係叻嘅
2.再加埋虎媽!

大宅

何日東方便好多,去學野補習唔駛再搭車。
學校最緊要有內涵包括校長和老師。

男爵府

回覆:cherrieleung722 的帖子

問自己,係讀書材料就何曰東,求環境就李金,但如果係我兩間都唔揀

男爵府

回覆:cherrieleung722 的帖子

補充,如選何曰東,要有心理準備改正冇答案,老師亦唔會話你知,自己要改到啱為止

首頁

尾頁

跳至