想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:請問香港邊到有得做pgs? +

原帖由 bread1133 於 16-04-17 發表
請問香港邊到有得做pgs?
我都想知,尤其系私家診所

男爵府

引用:請問香港邊到有得做pgs?

原帖由 bread1133 於 16-04-17 發表
請問香港邊到有得做pgs?
瑪麗,威爾斯,養和
仁安可以outsource揾中大(即威爾斯)
其實用養和lab的医生也有pgs,e.g. Dr Tay

大宅

回覆:pgs

值不值得不敢同你講……我做了到5w5 也胎停……医生話囊胚時候没問題……去到分裂時候都可能有问題

伯爵府

kelvinyuki99 發表於 16-4-19 01:19
值不值得不敢同你講……我做了到5w5 也胎停……医生話囊胚時候没問題……去到分裂時候都可能有问題

...

醫生都有叫我做,我也考慮中,但聽jm講其實胚胎有機會響後期自我修復,即係pgs有機會誤棄胚胎,係唔係真架?

大宅

引用:Quote:kelvinyuki99 發表於 16-4-19 01:19

原帖由 白羊花花 於 16-04-19 發表

醫生都有叫我做,我也考慮中,但聽jm講其實胚胎有機會響後 ...
好多好多医生都說會自我收復

伯爵府

kelvinyuki99 發表於 16-4-19 12:03

請問你果次pgs係day3 or day5做?

大宅

引用:Quote:kelvinyuki99 發表於 16-4-19 12:03

原帖由 白羊花花 於 16-04-19 發表
請問你果次pgs係day3 or day5做?
两日都可以……但day5胎囊胚不容易養但著床成功率高……卵小做day3較好 有人做day3後雪起備用……解凍試再養两日……解凍後不能再雪

大宅

引用:Quote:原帖由 白羊花花 於 16-04-19 發表請

原帖由 kelvinyuki99 於 16-04-19 發表
两日都可以……但day5胎囊胚不容易養但著床成功率高……卵小做day3較好 有人做day3後雪起備用……解凍試再 ...
我做day6. day5未發育到囊胚

男爵府

白羊花花 發表於 16-4-19 09:21

醫生都有叫我做,我也考慮中,但聽jm講其實胚胎有機會響後 ...
是的,這是瑪麗吳教授親口向我說的。而且初期有問題的細胞也會有可能被推去做胎盤,不做胚胎。

男爵府

Sharonhoy 發表於 16-4-19 17:04
是的,這是瑪麗吳教授親口向我說的。而且初期有問題的細胞也會有可能被推去做胎盤,不做胚胎。
...
咁其實做PGS係咪即係O徙氣?

PWH 又係狂SELL我要我做埋

伯爵府

kelvinyuki99 發表於 16-4-19 16:50
两日都可以……但day5胎囊胚不容易養但著床成功率高……卵小做day3較好 有人做day3後雪起備用……解凍試再 ...

我條問題問得唔好,我意思係你pgs 時係用day 3 胎砌片,還是day 5砌片?

頭先上網睇左好多,原來Day3胎砌片做pgs係會出現馬賽克現象mosaicism,即係響同一個胎入面,同時存在正常既染色體同埋唔正常既染色體,所以Day3胎做pgs會有好大既誤差,因為Day3 胎發展去到Day5既囊胚時,有d基因係會作出自我修復

不過Day3胎pgs既好處係48小時內出結果,而Day5胎pgs就要3星期出結果,所以Day5胎pgs就一定無得放鮮胎

大宅

引用:Quote:Sharonhoy 發表於 16-4-19 17:04 是

原帖由 bbbchoco 於 16-04-19 發表
咁其實做PGS係咪即係O徙氣?

PWH 又係狂SELL我要我做埋
有红班地中海遺傳病果D pgs可能有用D

伯爵府

Sharonhoy 發表於 16-4-19 17:04
...

我都好煩惱,既然有機會自我修復,咁係咪唔洗加多$20000做pgs呢?

男爵府

kelvinyuki99 發表於 16-4-19 17:35
有红班地中海遺傳病果D pgs可能有用D
地中海遺傳病是PGD, 不是PGS

男爵府

白羊花花 發表於 16-4-19 17:34
我條問題問得唔好,我意思係你pgs 時係用day 3 胎砌片,還是day 5砌片?

頭先上網睇左好多,原來Day3胎砌 ...
PWH話DAY 3 & DAY 5都得, 不過一般都係建議用DAY 5.

其實我唔會CONCERN有無得放鮮胎, 只係覺得PGS呢樣野係咪O徙氣..
如果可以自我修服的話, 我唔想DUM左D 原來無問題既胚胎, D胚胎咁'經'貴...

別墅

回覆:kelvinyuki99 的帖子

我問北醫BEC,佢有建議儲day3胚胎。但變咗day3雪,溶解去day5,切片,再雪(因為pgs報告都未出)。如果正常植入時又溶。乜都死啦?

別墅

引用:Quote:原帖由+白羊花花+於+16-04-19+發表本

原帖由 kelvinyuki99 於 16-04-19 發表
好多醫生真係話會個胎會自我修復

伯爵府

bbbchoco 發表於 16-4-19 17:46
PWH話DAY 3 & DAY 5都得, 不過一般都係建議用DAY 5.

其實我唔會CONCERN有無得放鮮胎, 只係覺得PGS呢樣野係 ...

但我睇台灣網話:
Day3胎 develop去 Day5囊胚其實會自我修復,所以唔建議做Day3 pgs

但就無提過如果Day 5先做pgs砌片,當Day 5胎繼續發展時,會唔會自我修復喎

pwh同qm而家都係做Day 5 pgs, 咁其實係咪已經可靠呢?係咪已經無誤差呢?係咪已經唔會誤棄胚胎呢?我好煩惱

伯爵府

bread1133 發表於 16-4-19 17:48
我問北醫BEC,佢有建議儲day3胚胎。但變咗day3雪,溶解去day5,切片,再雪(因為pgs報告都未出)。如果正常 ...

點解唔直接養去D5砌片然後雪?而要等D3雪完,再解凍,再養兩日,再砌片,再雪?好複雜

別墅

引用:值不值得不敢同你講……我做了到5w5+也胎停

...
我睇左2個醫生,有個就話唔好嘥錢做,有個就忘了問,所以有點難揀

首頁

尾頁

跳至