興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

俾我仔一啖食左酸中帶甜wor

侯爵府

回覆:終於有第一粒蕃茄喇,yeah!

種左幾耐?

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

咁細盆都種到咁靚既茄仔

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

種左半年。係呀好攪笑,係現成kit。之前開過一次花,之後唔知點解瓜左8成,我地連水都唔再淋等佢瓜直,點知又翻生,仲開花結果tim (你見佢個樣都唔係好靚仔、遲d攪攪佢)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Charlotte_mom 發表於 16-2-4 22:11
自家種,夠晒新鮮好味
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

王國長老

種左幾十年終於有次成功,好滾動

wong2323    發表於 16-2-5 12:57

洋房

請問會唔會野蚊

王國長老

唔惹蚊wor!棵植物本身都一陣味(一陣苦味),唔知有無影響。
其實我隔離有棵大size,生到上天花板,有幾隻蕃茄,未熟lor

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

你就好啦,之前種過蕃茄,只係不停長高,花都無一朵

3月14出世了,只要呀B身體健康,我就滿足了^.^

王國長老

引用:你就好啦,之前種過蕃茄,只係不停長高,花

原帖由 samsister 於 16-02-06 發表
你就好啦,之前種過蕃茄,只係不停長高,花都無一朵
繼續努力!我都係第一次成功咋!唔算難種,科學泥就夠,總之見迫就換盆,隔一段時間可以落花生夫(買時問人點用,太多會爛根)。
每日淋水,蕃茄受水,有人教我一星期淋透一次。

別墅

啲蕃茄好飽滿、靚仔吖,恭喜、恭喜。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 16-2-4 22:11

室內都種到?無太陽照到得嗎,我窗口向西北

王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-2-4+22:11+

原帖由 yani8322 於 16-03-16 發表
室內都種到?無太陽照到得嗎,我窗口向西北
窗口要有陽光,就會大得快。而家越黎越多

wong2323    發表於 16-3-17 10:39

大宅

我家果盆哩幾個月淨係開花無果,請問可以點做?

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至