自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

天佑我們 發表於 16-2-16 14:21
咁你仔仔幾大開始用尼招?如果佢同其他家人一起出,你又唔在埸佢會唔會都乖到呀??

細路睇人蝦正路

但大人自己唔同佢做好規矩,又嫌佢哋曳,其實自己都要反思,係佢哋自己「陷佢於不義」
即係好似如果養隻狗仔,唔教好佢去邊度痾vv,但搞污糟地方又鬧佢,好唔公平

我唔係屋企,仔一樣對工人態度牙嶄嶄,呢樣我罰得好甘的
因為唔尊重大人,姐姐又唔打得,又唔鬧得,佢就持住咁對住人蝦蝦霸霸,重罪呀

其實好少情況係我仔出去,而冇我們兩公婆是但一個的,但凡有人反映過佢唔乖就一定會有後果,不過細路都係善忘的,所以經常嘔血

珍珠宮

天佑我們 發表於 16-2-16 13:28
哇....你真係好彩唔同住,如果唔係實有排嘈

我C6.62.99恨女恨到癲所以我真 ...
我6299都好恨孫架, 幾年前甚至講過生左仔先結婚都得, 不過我地唔會so佢地, 婚後我亦一直堅持原則:唔會同6299同住

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

天佑我們 發表於 16-2-16 14:35
借問聲JM如果想示意警告可以改用咩字眼呀,同埋平時有無咩教小朋友既書可以睇呀?,謝謝你

...

如果真係危險,我唔係警告,會好直接簡單地叫佢點做。例如:我仔試過想衝出馬路,我會立即喝住佢大叫:細佬,返黎。
先立即停住佢個動作,事後再慢慢解釋。

小朋友唔係有心倒蛋,佢只係誤會馬路可以隨便行,洗潔精可以隨便玩,如果真係好危險,先請佢立即收手。再解釋佢咁做嬤嬤可能會跌倒,老人家跌倒係係好大件事,佢就會學識唔好再咁玩。跟住再請佢幫手善後。

我仔女如果做成任何爛攤子,佢唔善後好冇可能可以離開。唔係罰則!,係每個人都要為自己既事負責。但我會倍佢一齊善後,媽媽會幫佢。但到佢地大d, 就要自己做好。

坊間好多書、網頁、Bk都有參考,好多專家都好叻,我地都一齊學野:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=840915&extra=page%3D1

http://m.parenting.com.tw/article/5032226-孩子鬧情緒,父母不能做的事!/?utm_source=parenting.mobile&utm_medium=article&utm_campaign=relation_article

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Myluckybaby+於+16-02-16+發

原帖由 天佑我們 於 16-02-16 發表
咁如果對方企硬可以點搞......我老公唔係度我唔知點對佢兩老
由阿仔上k1時開始洗腦。但我唔會同奶奶硬碰硬,只會不停洗阿仔腦,好似明知我唔鍾意佢用自己筷子夾餸俾我仔,佢專登䑛完再夾,我會問阿仔䑛筷子有冇口水?臭唔臭架?咁我仔就唔會要。明知道我仔咳依然拎汽水俾佢飲,我會問阿仔咳辛唔辛苦架?係媽媽辛苦、嫲嫲辛苦定你辛苦架?慢慢佢識諗就唔會聽嫲嫲講,依家就算我唔在埸,要吃乜做乜都會打電話問我先。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 sinyeechu 於 16-02-16 發表

想問下JM你仲有無其他方法呀?因為我驚佢唔再受尼套所以問定先

佢而家唔理我嬲左我
多數小朋友開頭唔受呢套 但慢慢罰多幾次就有用

珍珠宮

畀面勳章

miss_u 發表於 16-2-16 15:03
你99睇黎進步佐
好耐無見,新年快樂祝福囝囝健康快樂

係呀,佢越黎越進化得可怕

水晶宮

你咁講有咩唔啱?
你99肯反省就最好,如果唔係,下次再講白D都仲得呀.

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

天佑我們 發表於 16-2-16 13:47
唉,如果佢唔左我,我真係唔覺得佢串我,但佢左我之後又再咁講,我覺得佢真係聽得好銀耳,係我女面前做好 ...
好彩嘅唔係比佢揍,如果唔係就唔得了

子爵府

引用:Quote:miss_u+發表於+16-2-16+15:03+你99睇

好耐無見,新年快樂祝福囝囝健康快樂
係好耐冇見啦!我都祝你心想事成 幾時得閒又出黎tea下

珍貴的并唔喺苦難本身,而喺我地對苦難如同珍珠般的包容.

大宅

我的育兒心得勳章

婆媳版

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Coffeekk 發表於 16-2-16 14:53
下? 你99打你?俾我以後都唔會再見啦,佢有咩權利打你?

基本上我唔識嬲人,轉頭就無咗回事
當時我最嬲係C6,因落樓配眼鏡時,打比C6,佢竟然問返我~想佢點做
雖然我知C6細時好窮,99係好辛苦1個養大佢哋幾兄妹
我唔係要佢幫晒我,但佢可以氹吓我啫...
自此我女照教,但唔會理99講乜
搬開後返99度,我就唔多出聲,盡量唔會係99面前教女

我99好暴躁架,平時係屋企,C6一家盡量順99意思,費事同99頂咀
試過同姑仔傾計講起,姑仔話試過同99頂咀,99直情成張"登"飛埋佢到添
有次姑仔仲執埋行理返大陸....係佢哋口中,99對我已算優待的了
經過咁多年,而家99乜都話我好,調轉就成日駡姑仔....

大宅

回覆:shystc 的帖子

真係難為家嫂你啦

珍珠宮

畀面勳章

引用:真係難為家嫂你啦

原帖由 Coffeekk 於 16-02-16 發表
真係難為家嫂你啦
可能在我99角度黎講我都唔野少

99串過我話,對阿女太嚴其他人見到唔知以為我係佢(後低那)我即時練佢個仔大脾,等佢個仔大叫....佢即刻唔再講

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:天佑我們+發表於+16-2-16+14:21+咁你

原帖由 greenpea 於 16-02-16 發表
細路睇人蝦正路

但大人自己唔同佢做好規矩,又嫌佢哋曳,其實自己都要反思,係佢 ...
咁我都要試下咁對個女睇下佢會唔會乖D,佢學曬99D衰野先人恰

男爵府

引用:今日罰個女企99同62插曬手叫極佢地唔好插手

今日罰個女企

99同62插曬手
我覺得你咁講冇問題吖,起碼俾99知道佢哋做錯咗先吖。

子爵府

畀面勳章

回覆:嬲到震><

我一早講明邊個做炸両連佢都鬧埋,個細會比我罰得仲金

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:嬲到震><

一早講明,我教仔邊個都唔可以做炸兩,亦唔可以插咀,老公都唔例外

首頁

尾頁

跳至