嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下威爾斯順產孖B既媽咪,

院方會安排36-37週定37-38週之間催生?

用左催生藥後過幾耐孖B出世?

謝謝

大宅

etbaby 發表於 16-2-22 14:56
想問下威爾斯順產孖B既媽咪,

院方會安排36-37週定37-38週之間催生?

你知答案未呀?

大宅

回覆樓主:

我2011年威記順產生
安排38週入院
下午6點落催生藥,9點爆痛,11點生
希望帮到你

大宅

kkaatthhyy 發表於 16-5-26 13:31
我2011年威記順產生
安排38週入院

多謝你答我呀!你孖向威院係咪次次都有超聲波嫁?會唔會比你睇定好是但咁話無事就算嫁?咁係咪次次唔同醫生?

大宅

回覆樓主:

系呀,次次有得照超聲波架,但圖片/報告不會俾你,你有咩問題即場問,好多都好好,有問必答(不過都遇過一個唔多講野,又唔俾老公入房一齊睇)

次次不同護士/醫生

你陀孖B而家幾多個月啦?

別墅

引用:我2011年威記順產生安排38週入院下午6點落

原帖由 kkaatthhyy 於 16-05-26 發表
我2011年威記順產生
安排38週入院
係咪bb頭仔向下,所以叫你試順先?
你一開始都係揀順,唔開刀?

大宅

kkaatthhyy 發表於 16-5-27 04:21
系呀,次次有得照超聲波架,但圖片/報告不會俾你,你有咩問題即場問,好多都好好,有問必答(不過都遇過一 ...

我7週炸。未穩定!雖然都會睇私家政府兩邊,但諗緊應該私家都睇幾密姐。

其實我都會政府生!怕有咩突發事,但好怕早產!唔知點解有人可以順產?我見有人話威院都係開刀多。

大宅

kkaatthhyy 發表於 16-5-26 13:31
我2011年威記順產生
安排38週入院

順産可唔可以用無痛嫁?定係要睇係咪公眾假期呢?

大宅

回覆樓主:

我之前都一樣,十五十六順產定開刀好,2個wor, 自己順產生唔生到架?但後期檢查時,威院醫生話我好有順產條件:異卵,孖b頭向下,排位一個跟一個,size唔太大,冇互相搶血搶營養情況,而我當時30歲,羊水夠,冇妊娠毒血胎盤前移之類問題,醫生反問我點解咁好條件都唔順產,仲同我講BB經產道出生既好處,所以我即刻決心順產,最後亦好順利。
入左孖媽group知道其實有好多孖媽順產架,對自己要有多d信心,係可以做到架!

大宅

Shiba15512 發表於 16-5-27 17:38
順産可唔可以用無痛嫁?定係要睇係咪公眾假期呢?

我順產有打無痛呀(但都系痛),果日不是公眾假期,但我估應該唔關假唔假期事

大宅

kkaatthhyy 發表於 16-5-27 19:36
我順產有打無痛呀(但都系痛),果日不是公眾假期,但我估應該唔關假唔假期事
...

我聽人話政府假期可能無麻醉師ma
你有無咩方法防早產呀

大宅

kkaatthhyy 發表於 16-5-27 19:33
我之前都一樣,十五十六順產定開刀好,2個wor, 自己順產生唔生到架?但後期檢查時,威院醫生話我好有順產條 ...

你好叻呀!我都係異卵孖b, 但好怕順產有突發事(如度數開唔到或生完一個唔夠力生第二個),所以暫時都係冇乜信心順產。

請問你對孖b出世幾磅呀?洗唔洗瞓箱?順產的傷口幾耐復完唔再痛?

大宅

回覆樓主:

大孖5.5磅 / 細孖5.9磅,不用瞓箱(不足5.5磅要瞓箱,大孖剛好不用瞓),亦冇黃,住左三日兩夜就一齊返屋企啦 (emoji)
記得夜晚生BB,第二日中午已可落床,順產傷口好快唔痛 實際要幾耐唔記得,好似10日左右,但就有d野喺度唔舒服,醫生話可能線頭未溶,之後好似一個月後就完全冇唔舒服啦。
我一知道孖易早產,就睇定d早產資料&相,俾自己有少少心理準備
人地話孕後期食西瓜,煲白蓮鬚,行多d,我全部都冇做,就係驚早產
我停薪留職喺屋企日瞓夜瞓,最重要保持心境開朗!

大宅

kkaatthhyy 發表於 16-5-28 01:17
大孖5.5磅 / 細孖5.9磅,不用瞓箱(不足5.5磅要瞓箱,大孖剛好不用瞓),亦冇黃,住左三日兩夜就一齊返屋企 ...

你幾週開始停薪留職呀

大宅

回覆樓主:

我一有左冇耐就嘔,越嘔越勁,嘔左4個幾月,根本返吾到工,好早就冇返工lu

大宅

kkaatthhyy 發表於 16-5-29 09:47
我一有左冇耐就嘔,越嘔越勁,嘔左4個幾月,根本返吾到工,好早就冇返工lu
...

我仲未開始嘔呀!反而好似生積咁⋯⋯

大宅

各位,我生左啦。大細孖各重2900/2945原本順產。入院期果日孖b好乖。朝早未落藥已見紅。
因為我勁唔想用催生藥。心諗今次正。可以自然順產生。

但時間關係醫院都要我用藥(醫院唔知你幾耐先開始陣痛)。臨人工穿水之前。發現原來細孖俾大孖隻腳頂住果肚。順產有好大風險。最後我決定左開刀。

開刀無我想像中痛。傷口都好快回復。住左5日出院

大宅

etbaby 發表於 16-6-12 23:29
各位,我生左啦。大細孖各重2900/2945原本順產。入院期果日孖b好乖。朝早未落藥已見紅。
因為我勁唔想用催 ...

恭喜你呀!兩個bb都好足磅喎!幾多週出世呀?

大宅

etbaby 發表於 16-6-12 23:29

恭喜您呀!
即刻餵人奶嗎

男爵府

引用:各位,我生左啦。大細孖各重2900/2945原本

原帖由 etbaby 於 16-06-12 發表
請問你係邊間醫院生呀?

首頁

尾頁

跳至