自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

我覺得e+至憎打風,係打風日子至冇安全感、至慘既係...................天文臺
天空之城, 快樂之地

侯爵府

查實我都唔明樓主點解要閙天文台 ... 我都覺得可能佢自己要返工, 亦認為工都唔應該返, 所以咪開 topic 閙天文台囉...

拿拿拿.... 又另一個風嚟緊, 不如樓主下個風嚟到時, 佢去安排應該點放法啦 :;pppp: :;pppp: :;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 貝貝 於 08-9-24 08:55 發表
嘿...又係一句"不知所謂"...打風過後...出面好混亂...如果大家d寶貝因為咁而有d咩事...又鬧邊個呢?? mouth:

咪又係鬧政府部門無人性囉
有d人係鍾意係唔係都鬧一餐

男爵府

其實呢次天文台做得好好lar...
全部停課都係為學生安全jer~
雖然唔係挂緊8號仔~ 但出面都幾大風....
另外決定是否停課唔係天文台~~ ...好似教x局.....

唔好成日指責人不知所謂拉~ 人地做個台長好辛苦嘅~~
又要打好份工....又要小心俾大家投訴.....
換左係我....我早就踢炮唔撈....

樓主....天災人禍....好難避免........
能接受...就學下接受拉....

換左俾你做...你會點?...你又會點處理呢?....

男爵府

而家香港人好野蠻,咁又唔得咁又做得唔岩;大家有無想過天文台先有資格決定應唔應該掛風球同埋掛幾多號.如果下下怕俾市民鬧而作出遷就根本就有遺天文台既意義.
請香港市民反醒啦..........而家咪搞到明明天氣差都要返工囉.

水晶宮

原文章由 sa_gill 於 08-9-24 09:02 發表
其實呢次天文台做得好好lar...
全部停課都係為學生安全jer~
雖然唔係挂緊8號仔~ 但出面都幾大風....
另外決定是否停課唔係天文台~~ ...好似教x局.....

唔好成日指責人不知所謂拉~ 人地做個台長好辛苦嘅~~
又要打 ...

噢!咁樓主應該鬧想「勞工處」why 唔宣報:為打工仔人身安全,全城停工一天。
天空之城, 快樂之地

大宅

我都覺得天文台呢兩日安排得幾好

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

今早教署先停課,我覺得ok..不過如果改3號既時間可以再早d就更加好....不過我反而覺得尋日8號掛得遲,我尋日5:00返到屋企樓下,d風仲大過上次個8號,但都仲係得3號..仲要我成個人都吹得郁,d樹又就跌咁..真係勁恐怖..尋日就好心早d掛啦...

伯爵府

好媽媽勳章

打工仔都係大人了
在風雨下, 應該都識得保護自己多d啦
想起果時全港小學因為流感而停課
跟住d中學生又嘈
點解佢地無得停
但問題, 中學生最少已在小學學了六年健康教育, 連點樣保護自己免受感染都唔識咩?

有時覺得, 唔好太過俾自己活於溫室中吧?
放一天半天假真係咁重要咩?

別墅

今早五時半, 教署已宣佈停課, 係為學生安全
我覺得很好, 很多學生要六時前出門. 安排唔錯.
我即時讓呀仔繼續睡.

天文台又說明6:00-7:00會3號, 預左返工喇!
雖然打工仔都想放夎假, 但今次有晒planning, 應該讚下.

唔好成日話人, 人地都好辛苦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 yuet 於 08-9-24 09:09 發表
我都覺得天文台呢兩日安排得幾好

其實ok架 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

男爵府

香港文化,係又鬧,唔係又鬧啦

男爵府

大人上班跟小朋友是否需要上學, 真是兩回事. 不少家長常說要在沒有預備下, 若小朋友停課. 沒人照顧等. 例如之前流感停課或打風. 不停課時你又一定有另一番麻怨.

其實若硬說不知所謂, 應該並不是天文台.......而是...........

翡翠宮

點解而家D人咁多怨氣........凡事應設身處地!

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

好多小學生6點幾要起身準備返學架喇~ 果時都仲係8號!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

就算唔話停課,我今日都唔會帶個女返學架啦...你個邊無落雨唔 = 全香港無落雨架... 我今朝返工仲係橫風橫雨呀...唔好玩啦...唔駛停課,我都唔會帶佢返學啦....

唉....點解D人係有鬧,唔係又鬧架...

我中文差....有無人話比我聽"不知所謂"呢4隻字點解??

子爵府

今朝睇新聞, 個風已經走得老遠嘞....... 佢掛3號係好應該丫....
如果佢繼續8號, 可能會比人鬧死... (雖然我好想佢繼續8號)

不過琴晚就真係掛得太遲囉.... 唔知係咪因為要就個市....
天氣咁惡劣, 佢成6點先掛... 掛早一頭半個鐘都唔過份啫,..

男爵府

天文台做得好好, 今朝返工連1號都唔似, 個風啱啱走, 上午校唔使返學都可以理解.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 keroroee 於 08-9-24 09:19 發表
天文台做得好好, 今朝返工連1號都唔似, 個風啱啱走, 上午校唔使返學都可以理解.

我都係入來睇下今次有幾多人開topic鬧天文台.
<br><br>

男爵府

原文章由 gogoblue 於 08-9-24 09:16 發表
就算唔話停課,我今日都唔會帶個女返學架啦...你個邊無落雨唔 = 全香港無落雨架... 我今朝返工仲係橫風橫雨呀...唔好玩啦...唔駛停課,我都唔會帶佢返學啦....

唉....點解D人係有鬧,唔係又鬧架...

我中文差....有無 ...

所謂:所說的。

「不知所謂」:一般用於指責批評別人的行為不合情理。

首頁
12345...11

尾頁

跳至