自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

引用:Quote:nightingale 發表於 16-2-26 17:54

原帖由 mother904 於 16-02-26 發表
見工點會一齊去午膳?又拎埋文件,肯定係開工啦

我又唔覺得僱員屈僱主喎,反而係僱主講大話卸責
yes

男爵府

引用:Quote:原帖由+boaangel+於+16-02-26+發表確

原帖由 irene_mcmug 於 16-02-26 發表
有薪病假唔係要儲既咩?返得一日就算長放病假都無薪掛?
工傷假唔同病假架?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nightingale 發表於 16-2-26 17:54
同感

其實要claim工傷一啲都唔簡單,要勞工處判傷
如果真係工傷, 4XX日係有4/5人工架! 呢個叫工傷補償, 唔係病假!
既然已開工, 就已經要賠了
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

stepchobb 發表於 16-2-26 18:02
工傷假唔同病假架?
呢個叫工傷補償, 唔係病假, 唔駛儲的

放下自在

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:nightingale+發表於+16-2-26+17:54+

原帖由 cattz288 於 16-02-26 發表
如果真係工傷, 4XX日係有4/5人工架! 呢個叫工傷補償, 唔係病假!
既然已開工, 就已經要賠了
...
原來係咁,個老板真係傷到入肉

男爵府

回覆:返一日工獲賠14萬

只要吾知醜,厚臉皮就總有呢d辦法搵食,我自問做吾出

伯爵府

引用:其實如果僱主有買勞保賠錢有乜影響?都係保

原帖由 lllaaa 於 16-02-26 發表
其實如果僱主有買勞保賠錢有乜影響?都係保險賠姐(真心問)
第一日開工,勞保都未買得切啦...

自己唔小心跌倒,之後要放成年幾工傷假,真係要好厚面皮... 似有人教路..

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mlcbb 發表於 16-2-26 19:31
第一日開工,勞保都未買得切啦...

自己唔小心跌倒,之後要放成年幾工傷假,真係要好厚面皮... 似有人教路 ...
間公司一開始,每年都要買勞保架啦,而且多係買不記名勞保,故唔存在"勞保都買唔切"係個問題。

wbrenda    發表於 16-2-26 20:31
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過,我都認同,老細唔易做,好多野要硬食。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+kkan+於+16-02-26+發表【本報

原帖由 good_pig 於 16-02-26 發表
有冇簽合約先,應該仲有人證架。 另,唔係保險公司賠,仆到休息年幾?

...
保險賠架喎
點解講到要公司嘔出黎

wbrenda    發表於 16-2-26 20:31

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-02-26+發表如

原帖由 irene_mcmug 於 16-02-26 發表
原來係咁,個老板真係傷到入肉
由一工傷個刻,就係保險公司賠出黎

我有朋友工傷過。撞啱公司又諗住炒

最終因工傷拖左9個月..
公司仲話無所謂,因為公司已經準備一個月代通知金比佢

工傷個刻起,佢既糧係保險比...所以都叫我朋友唔駛急

瑪瑙宮

引用:其實如果僱主有買勞保賠錢有乜影響?都係保

原帖由 lllaaa 於 16-02-26 發表
其實如果僱主有買勞保賠錢有乜影響?都係保險賠姐(真心問)
而家終於判左咪姐係可以找數close file

對公司黎講係好事

子爵府

引用:Quote:mlcbb 發表於 16-2-26 19:31 第一日

原帖由 my005 於 16-02-26 發表
間公司一開始,每年都要買勞保架啦,而且多係買不記名勞保,故唔存在"勞保都買唔切"係個問題。

...
我都係咁諗,買勞保通常都係不記名,所以既然法庭判咗個女人勝,係正式員工,咁間公司應該都可以claim 到勞保。

wbrenda    發表於 16-2-26 20:32
my005    發表於 16-2-26 19:50

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-02-26 發表有

原帖由 LedTV 於 16-02-26 發表
保險賠架喎
點解講到要公司嘔出黎
係囉,公司冇勞保?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+lllaaa+於+16-02-26+發表其實

原帖由 nightingale 於 16-02-26 發表
同感

同意。
香港工傷唔係扭計就得,專業獨立判斷唔會將就人情,又要經得起同業challenge。件事傷勢應該無疑問。未返工,點可能派去攞公司文件?憑乜野身份去?

wbrenda    發表於 16-2-26 20:32

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:佢係返緊工受傷定休息時間受傷先

原帖由 TMC3012 於 16-02-26 發表
佢係返緊工受傷定休息時間受傷先? 同事食飯時間係大堂跌親都冇得當工傷, 要自己請病假 ...
佢午飯後攞文件返公司喎。。。仲唔係做緊公司嘢?仲唔係返緊工?間公司仲想屈人話見工?當個官傻的嗎?

TMC3012    發表於 16-2-26 22:10

珊瑚宮

雖然有人話工傷唔係咁容易攞,呢點我抱懷疑。

如果傷者既傷勢/病情係明顯或容易以儀器睇到既話,我認同專業既判斷。

但一遇見唔明顯/無表面既傷勢呢?如神經痛呢?

如果判傷真係百份百無誤,咁保險公司就唔使請私家偵探等調查 了。

呃工傷,我親眼見過,而且係有人存心咁做。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Valais+於+16-02-26+發表點解

原帖由 good_pig 於 16-02-26 發表
而家愈來愈似係咁,唔r 就比人r返轉頭
學左美國果啲衰野

good_pig    發表於 16-2-26 22:12

子爵府

引用:Quote:原帖由+lllaaa+於+16-02-26+發表其實

原帖由 nightingale 於 16-02-26 發表
同感

我覺得成件事根本無問題,除非個女人本身已五勞七傷,整傷自己之後上去返工陰個僱主㗎姐,否則個女人真係因工受傷喎,點構成欺騙成份?!

不過我識得有人真係自己尋日放假整傷,忍住痛第二日返工扮跌親,之後醫生判定係新傷,claim工傷要賠錢同放工傷假,一個月一個月咁連續放,直至醫生開始唔批咁多假,部門開始懷疑係有問題,佢即刻返工。
不過返左幾個星期又話自己跌親,又繼續咁放。。。
如屬呢類人渣,遲早有報應

首頁
12345...6

尾頁

跳至