論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

海外印, 有台灣工作經驗, 家姐在香港, 可以國語溝通, 但應是懂聽點廣東話, 我不知自己是否算嚴, 但總是覺得有點問題
1) 第一晚到我有買咖啡, 麵及餅乾給工人, 麵及餅乾我讓工人揀

2) 第二天早上3小時內食了兩次早餐, 其中一次因為她想開爐煮麵, 我媽睡夢中聽到聲音就起床看看, 當時我們是未教她怎樣開爐, 她不應擅自去開

3) 叫agent用印尼文, 我地再用國語提是星期六放假, 成日就話約左家姐星期日乜乜乜, 我再表明請前 已通知不一定是安排星期日放假的

4) 我以為是間中用辣椒油, 所以給她用, 怎知是每餐兩大匙, 仲要有點咳, 我地叫佢唔多舒服就唔好食 辣, 其實我可以唔駛理佢, 而家買到一支特價$8.5辣手油俾佢用, 用完會講明佢要自己買

5) 第一天只是要她用清水抹玩具, 未完成沒有出聲, 原來抹了一半都冇, 星期日要再用兩個鐘去抹

6) 放假當日是什麼都沒有做, 當天她回agent office不識路, 我地去開附近就帶佢過去, 但講明我們中午
過後才出發, 有給她午餐, 她吃完就看電視, 沒有幫忙, 都算了, 她的假期嘛, 但她要食熱水又唔煲, 係
都要留第二天才煲

7) 有朋友到, 不打招呼, 不給水客人, 我們是打邊爐, 工人同枱食, 老公走來走去拿東西, 她就坐著不會
看是否要幫忙, 本來是背著電視坐, 中途拿著碗打側坐睇電視, 食完繼續坐看電視

8) 昨天只是安排她抹兩個膠柜外圍 (3格及4格), 約17吋長 x 14吋闊個種, 洗一次廚房的碗, 洗廁所,
到最後因為要用兩個鐘抹玩具, 所以係冇洗廁所

9) 下午小朋友午睡她可休息, 只是不准訓覺, 工人是不用煮晚餐的

10) 星期六晚即問係唔係以後都放星期日, 我話唔係, 每個星期通知

最初我媽還話我唔俾人訓覺, 又話我應俾工人自己煮, 唔好煮埋俾人食, 限佢跟我口味, 我將呢度jm講有關工人訓晏覺既post print俾佢睇先唔出聲, 唔通佢食辣我日日煮黎就佢? 晚餐分開煮柴米油鹽也是錢, 點解我要就佢?

我媽仲話帶佢飲茶有咩問題, 我講左呢幾日發生既事之後, 佢都話除星期五要就小朋友上興趣班外, 工人要自己留在家煮午餐食

老公本來仲話放假給她八達通搭車, 星期六見佢放假很計較, 連小朋友在身旁要照顧也不理, 最後收回這個決定

我地表明佢係要跟我地作息時間表, 怎能兩次早餐, 中午少少, 下午茶, 晚餐又少少, 唔通我要提供埋宵夜?

男爵府

畀面勳章

我覺得你對姐姐已經唔錯,但星期日係咪真係咁需要姐姐,如可以就畀佢放星期日,因始終其他外傭都放星期日多,可以同朋友去玩,我姐姐之前僱主又係個個星期先通知幾時放假,但因我姐姐果時係第一次嚟香港,所以佢都忍到完約,之後轉嚟我度,姐姐一般係放星期日,除非我有星期日需要姐姐幫手,但我會係幾星期前同佢講定邊個星期日需要佢,暫時都叫做合作愉快,已經做到第三個約﹗

1) 有提供額外食物飲品已經好好

2) 姐姐有點自把自

3) 如可以協調就放星期日

4) 印尼人係食辣,之前我妹個姐姐餐餐用辣椒仔送飯,就算已生到成面暗瘡

5) 懶的表現

6) 無辦法因係假期,不過都係懶

7) 絕對要講清潔佢要點做,佢擺明又係懶,不過我地唔同姐姐同枱食飯

8) 可能想星期日休息

9) 其實如姐姐休息就唔好理佢做咩,尤其午睡

10) 始終都係想放星期日姐

大宅

回覆 傻蛋蛋 的帖子

只黎4日,已經……,來曰方長,有排你受

子爵府

虎到金來勳章

aptcan 發表於 16-2-29 14:43
我覺得你對姐姐已經唔錯,但星期日係咪真係咁需要姐姐,如可以就畀佢放星期日,因始終其他外傭都放星期日多 ...
因為我家係星期日較忙, 要買幾天的餸, 而且我兩公婆工作時間問題, 只有星期日可帶佢係屋企附近認路, 係邊度買餸, 教佢做野, 所以講明一個月會有兩三日放星期日, 但有時會放星期六, 應該唔會放平日 (不過我心入面加一句: 如唔聽話就會放平日)
我地有話過佢係主力做清潔工作, 照顧小朋友只是協助性質, 但食飯時係佢有佢自己食, 唔會理下小朋友, 細b細講明自理要協助, 但冇主動理過

我前一個工人就係因為午睡, 夜晚訓唔到, 攪到好夜訓又嗌頭痛, 而且我10點半左右已俾佢休息, 第二朝9點半前先要起床攪掂佢自己, 我認為冇午睡需要, 更加唔想俾佢認為咩情況下都可以每天午睡

佢放假可以什麼都唔做, 我地都冇出聲要求, 但額外食物飲品(包括辣椒油)就只會睇表現提供

佢星期六晚半夜一點半,星期日朝八點電話係咁响,我地都已經冇出聲

大宅

回覆 傻蛋蛋 的帖子

溫神入宅,4日已經家無寜日

子爵府

虎到金來勳章

39113911 發表於 16-2-29 15:01
回覆 傻蛋蛋 的帖子

只黎4日,已經……,來曰方長,有排你受
工作人工人算是ok的, 但真係屬於走精面既人, 我會俾時間再睇, 就算要炒佢都冇問題, 我唔係要依賴佢的

男爵府

畀面勳章

但以你依位姐姐表現,似想博炒多,你都要有定心理準備﹗

大宅

回覆 傻蛋蛋 的帖子

工人心態問題,工人要對著幹,唔聽你話,

子爵府

虎到金來勳章

39113911 發表於 16-2-29 15:09
回覆 傻蛋蛋 的帖子

工人心態問題,工人要對著幹,唔聽你話,
工人見過我罰小朋友, 佢知我惡怕我, 但因為是老公主力教做野, 佢覺得我先生好人唔會鬧或黑面

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人以為自己好掂, 來到大模屍樣當自己屋企, 小心, 唔做得耐. 仲有, 唔好叫你老公同佢social. 你地位危險.

大宅

回覆 傻蛋蛋 的帖子

用工人最緊要是,順自己心,順自己意,家宅必安寜,事事必如意,你個工人…………

子爵府

虎到金來勳章

lily-of-valley 發表於 16-2-29 15:29
你工人以為自己好掂, 來到大模屍樣當自己屋企, 小心, 唔做得耐. 仲有, 唔好叫你老公同佢social. 你地位危 ...
我會等老公同佢講晒工作上既野之後, 如果漏左既話我會出聲逐樣指出, 我會話: 先生叫你做xxxx, 但我見到冇做你又冇出聲喎, 有咩又未做, 我補充形式咁講

大宅

我諗您要搵agent講左您見到既問題
之後等佢同佢聽,呢d基本既禮貌都唔識,唔理佢真痴定假傻
要對症下藥,唔改您都心裡有數啦…
唔搞日後唔會好,只會差落去,個個黎到都扮下野先架啦…對對下先出真面目

別墅

回覆樓主:

我覺得只來4日,佢嘅行為就過份咗囉!你應該嚴謹,清楚話佢知係一日三餐的,佢要額外再食嘢佢自己負責,而且唔影響工作時間先好食囉!
安排咗嘅工作要完成先可以瞓覺囉!
專業陪月,持有相關ERB証書,母乳餵哺,特殊嬰兒照顧,催乳,嬰兒按摩証書

大宅

回覆:我又想講下黎左4日既工人表現

嚟咗四日就咁樣!
已經鬧得!你依家唔話佢!遲啲變本加厲
自己開佢一次波 再叫agent鬧下佢

珍珠宮

引用:海外印, 有台灣工作經驗, 家姐在香港, 可以

原帖由 傻蛋蛋 於 16-02-29 發表
海外印, 有台灣工作經驗, 家姐在香港, 可以國語溝通, 但應是懂聽點廣東話, 我不知自己是否算嚴, 但總是覺得 ...
台灣工作過,佢地惡過港人,我吾信佢咁態度係台灣生存到!不過咁,初黎報到,有咩講清楚,佢未知你要求!

子爵府

虎到金來勳章

puichi1205 發表於 16-3-1 00:26
我覺得只來4日,佢嘅行為就過份咗囉!你應該嚴謹,清楚話佢知係一日三餐的,佢要額外再食嘢佢自己負責,而 ...
老公已經同佢講左係要跟我地時間表, 唔係佢幾時要食就食, 我有同婆婆講不要買乾糧給她, 暫時我也不會再買的了

子爵府

虎到金來勳章

wingjaiii 發表於 16-3-1 00:26
嚟咗四日就咁樣!
已經鬧得!你依家唔話佢!遲啲變本加厲
自己開佢一次波 再叫agent鬧下佢
尋晚我返去都忍唔住逐樣講有咩問題, 雞扒去皮去肥膏, 但見每舊都仲有好多, 千叮萬囑抹玩具毛巾, 包括裝水既盤唔可以用係其他地方, 佢用黎裝水抹洗衣機, 摘菜唔好洗浸, 未知會唔會煮, 點知洗左.....問過佢話明要做乜, 只係唔記得

子爵府

虎到金來勳章

melonfans 發表於 16-3-1 08:10
台灣工作過,佢地惡過港人,我吾信佢咁態度係台灣生存到!不過咁,初黎報到,有咩講清楚,佢未知你要求!

...

工作上既肯定有交代清楚, 老公係前一晚話佢知第二日要做咩, 唔會一次過講晒一星期要做咩, 費事唔記得, 例如佢洗漏左放碟既架, 話左俾佢知, 佢係冇話仁會補洗返乾淨

子爵府

虎到金來勳章

hiulam0904 發表於 16-2-29 23:54
我諗您要搵agent講左您見到既問題
之後等佢同佢聽,呢d基本既禮貌都唔識,唔理佢真痴定假傻
要對症下藥,唔 ...
我要婆婆唔係屋企先可以話工人, 丙工人, 婆婆成日話我: 慢慢教啦, 又唔好對人咁差......總之就係覺得工人黎打工好慘, 我要就工人
早餐我買美心南瓜提子包呢類既包, 我自己都只是食梳打餅, 婆婆又話俾雞工人煮咖喱, 我都係食飯盒咋, 駛唔駛我請佢仲要就佢? 每日工人工作其實唔多, 基本洗碗掃地抹地, 佢煮自己午餐, 唔駛佢買餸, 晚飯我煮, 例如今日只需抹窗, 一至兩小時內必可完成, 我個工人仲算多野做?

首頁

尾頁

跳至