論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人要求人工加一千先續約

工人要求加1000? 咁唔會續啦!今年要求加1000, 第2年又想加, 第3年又要求, 會無止境地威脅加人工! 仲要你工人50歲, 梗加唔會加。出面如有新僱主請又比到5200佢, 就讓比人啦!50歲身體機能差, 病痛開始會隨著年紀增加, 周身痛又話要睇醫生, 樣樣都係錢。揀個新工人吧!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 judy_0811 於 16-02-29 發表

原帖由 birdbird 於 16-02-29 發表
工人已50歲, 咁你唔好阻工人發達

男爵府

千祈唔好續! 雖然明白你再請新工人都比較麻煩, 但你呢個工人好明顯吊高黎賣, 你配合佢的話, 佢就得逞, 會知道你無左佢唔得, 肯定表現只會越來越差! 慢慢只會食返你轉頭~呢個唔係錢既問題, 係心理戰.

有jm講得岩, 佢既表現憑咩加多一千俾佢?

大宅

回覆:hilaryashley 的帖子

老實說佢的表現真是唔值比多一千蚊。只是臨時臨急點找到人睇小朋友的問題。我諗緊大不了我將小朋友放返娘家睇,頂住一頭半個月等新工人

公爵府

唔續

翡翠宮

如果佢熟手揍B, 有人等住請佢一D都唔出奇
最緊要係睇佢工作表現
如果算中上既; 我會同佢講先加500, 半年後再加500
不過會趁機會講埋佢有咩做得唔好; 要一次過改善
我地打工都會想每年加人工
如果佢做得好; 值得加
如果做得唔好; 就搵過個

大宅

引用:老實說佢的表現真是唔值比多一千蚊。只是臨

原帖由 judy_0811 於 16-03-01 發表
老實說佢的表現真是唔值比多一千蚊。只是臨時臨急點找到人睇小朋友的問題。我諗緊大不了我將小朋友放返娘家 ...
有娘家睇,唔怕。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

唔續

大宅

引用:如果佢熟手揍B,+有人等住請佢一D都唔出奇最

原帖由 mini1204 於 16-03-01 發表
如果佢熟手揍B, 有人等住請佢一D都唔出奇
最緊要係睇佢工作表現
如果算中上既; 我會同佢講先加500, 半年後 ...
試過講加五百,但唔接受

男爵府

judy_0811 發表於 16-3-1 12:07
試過講加五百,但唔接受
加五百都唔係, 咁樓主你都唔好阻佢發達啦.

如果個工人值得既, 我都願意俾5200, 但睇黎你工人都係一般般, 而且已經50歲, 呢啲年紀通常做多幾年都返家鄉, 無咩心機, 只會越做越差.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

其實你出得 post, 都係想比 , 因你認為需要佢...只想多 d 人認同 .

1 句到尾 , 如你自己需要就要 ..

不過為大家著想 , 講下價 , 避免其他人受害....托高晒 d 價 .

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會加比佢

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 judy_0811 於 16-02-29 發表

原帖由 birdbird 於 16-02-29 發表
同意你講法!獅子開大口,以為你無左佢吾得,有本事自己出去揾份$5210嘅工囉!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

引用:Quote:原帖由+mini1204+於+16-03-01+發表如

原帖由 judy_0811 於 16-03-01 發表
試過講加五百,但唔接受
咁搵新啦!咁堅決要$1000,無情講!
其實我們係蝦緊工人因為50歲,睇怕佢搵唔到工,不過都要諗下,佢平時個工作表現,例如同兩個小孩D關係好唔好、清潔乾淨嗎、身體有沒有什麼毛病之類。如果我,佢合符平時D生活幫到手,中規中矩,加多少少,沒有bonus睇下濟唔濟,唔濟無計,$1000一定唔俾,立即搵新人羅!
或者其實佢已經揾到新僱主,情願做新工$4210,因為舒服好多,但你唔知。

大宅

50歲都已經更年期啦!我就唔會俾咁既人工請咁大年紀,你出得5200出面大把後生等緊你😅

大宅

50歲都已經更年期啦!我就唔會俾咁既人工請咁大年紀,你出得5200出面大把後生等緊你😅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

50歲? 有人等緊簽佢? 明大你加人工啦你話比佢知唔績, 唔阻佢發達

別墅

嘩,狼死,加3-5百我覺得如果做得唔錯都可以接受

大宅

回覆:judy_0811 的帖子

其實有一點唔明白,點解樓主和工主咁遲才傾合約?唔係完約前早幾個月已經知道佢會不會做,或者你要不要佢呢!?

子爵府

虎到金來勳章

50歲都咁有market, 抵佢另謀高就, 你有娘家可以back up, 而佢又唔值呢個價既話, 唔好再同佢提續約, 合約一完就同佢say good bye

首頁

尾頁

跳至